Tomáš Portyk

Tomáš Portyk | foto: Michal Sváček, MAFRA

Sdruženář Portyk obhájil v Harrachově domácí mistrovský titul

  • 0
Tomáš Portyk obhájil v Harrachově titul mistra republiky v severské kombinaci a v prvním závodu po olympijských hrách potvrdil roli české jedničky. O dnešním triumfu však rozhodl až v závěrečném sjezdu, v němž po souboji ve stopě předjel Lukáše Daňka. V cíli je dělily dvě sekundy.

Ještě loni junior Daněk po skoku vedl o půl minuty. Na můstku předvedl skok dlouhý 95 metrů, favorizovaný Portyk zapsal o tři metry méně. Za nimi se seřadili mladíci Ondřej Pažout a Jan Vytrval, kteří skočili 90 metrů a ztráceli přes 40 vteřin. Až pátý s minutovým mankem byl nejzkušenější Miroslav Dvořák.

„Na můstku pofukovalo, ale se svým skokem jsem docela spokojený. Měl jsem však menší problémy, protože za hranou mě to trochu vytočilo a minimálně dva tři metry jsem ztratil,“ uvedl Portyk v tiskové zprávě. V běhu pod Čertovou horou na okruhu dlouhém 1,5 kilometru se Daňkovi přibližoval a při nájezdu do posledního kola ho dojel. Dvořák získal bronzovou medaili.

„Běh mi dal poměrně zabrat. Čelo bylo hodně našlapané a Lukáš Daněk nasadil ostré tempo. Postupně jsem se k němu blížil a v nájezdu do posledního okruhu ho dojel. Zkusil mi ještě uniknout v závěrečném stoupání, ale to už jsem si pohlídal a finiš jsem zvládl,“ dodal Portyk. Po domácím šampionátu se vydá do Norska na další závody Světového poháru.

Mistrovství České republiky v severské kombinaci

Harrachově (K90/10 km):1. Portyk 25:26, 2. Daněk -2, 3. Dvořák -39, 4. Pažout -1:08, 5. Vytrval -2:04, 6. Zemek (všichni Dukla Liberec) -3:01.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž