Pavel Churavý

Pavel Churavý - Český reprezentant Pavel Churavý na mistrovství světa v Liberci. | foto: ČTK

Sdruženáři zabojují ve Finsku o první body ve Světovém poháru

  • 1
Do nového ročníku Světového poháru v severské kombinaci vstoupí tento pátek také čeští reprezentanti. K premiéře do finského střediska Kuusama vyráží čtyřlístek závodníků Dukly Liberec ve složení Miroslav Dvořák, Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Aleš Vodseďálek.

"Není zatím důvod měnit složení reprezentačního družstva z uplynulé sezony, protože tihle čtyři jsou u nás opravdu nejlepší," komentuje svůj výběr trenér Luděk Šablatura. "Počítám, že právě oni vytvoří tým, který bude v únoru příštího roku startovat na olympiádě ve Vancouveru."

Čeští sdruženáři za sebou mají vydařenou letní přípravu i šestnáctidenní pobyt na prvním sněhu. Ve Finsku trénovali osm dnů ve Vuokatti, poté stejně dlouho v Rovaniemi a ještě si stihli zaskákat v Kuusamu.

Tečkou za pobytem u polárního kruhu byla účast na výborně obsazeném finském šampionátu, kde v konkurenci 57 účastníků zvítězil Rakušan Gottwald před domácím závodníkem Manninenem. Umístění českých reprezentantů: 9. Dvořák (3. čas v běhu), 11. Churavý, 14. Slavík, 26. Vodseďálek.

"Tímto výsledkem jsme si ověřili, že jsme se v přípravě nedopustili žádné podstatné chyby. Naopak - natrénováno máme víc než před rokem," tvrdí Šablatura. "Jsme schopni navázat na naše výkony v minulé sezoně, ale cítím, že všichni kluci mají ještě viditelné rezervy. Například do startu ve Finsku jsme za sebou měli jen šest skoků, což bylo v porovnání se soupeři velice málo. Vynikající formu má Pavel Churavý, který zraje jako víno. Mohl skočit velice daleko, ale zatáhl nohy, protože dostal strach, že dopadne na rovinu."
Příprava směřuje jednoznačně k Vancouveru, takže vrchol formy očekávají trenéři později. "Proto je možné, že v úvodních startech se v běhu částečně projeví vyšší tréninková zátěž," říká na adresu svých svěřenců Luděk Šablatura.

Větrný koeficient

Významnou změnu představuje pro sdruženáře pravidlová novinka, kterou schválila Mezinárodní lyžařská federace. Ve Světovém poháru i na olympiádě ve Vancouveru se bude u každého závodníka ve skokanské části zohledňovat síla i směr větru a na základě stanoveného koeficientu upravovat jeho výkon.

"V praxi to znamená, že se špička nejen ještě více vyrovná, ale i rozšíří. Dramaticky klesne počet špatných skoků, neboť větrný koeficient je ´vylepší´," tuší Šablatura. "Přibude soupeřů a prosadit se ve tvrdé konkurenci bude těžší. Proto bych byl rád, kdyby se vstup do nového ročníku Světového poháru podařil a kluci se dostali nejen do první dvacítky, ale alespoň jeden i do elitní desítky."

Z Kuusama (26. - 28. listopad) se česká výprava přesune k dalšímu závodu SP do norského Trondheimu a poté už by měl seriál v případě příznivých klimatických podmínek přivítat Harrachov (11. - 13. prosinec).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž