Sdruženář Miroslav Dvořák na olympiádě ve Vancouveru. (15. února 2010)

Sdruženář Miroslav Dvořák na olympiádě ve Vancouveru. (15. února 2010) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Sdruženář Dvořák vstoupil do sezony skvělým osmým místem

  • 1
Český reprezentant Miroslav Dvořák skončil v úvodním závodě Světového poháru v severské kombinaci v Lillehammeru na osmém místě. Vyhrál Magnus Moan z Norska před Jasonem Lamym Chappuisem z Francie.

Pětadvacetiletý Dvořák v desetikilometrovém běhu vylepšil svou 19. pozici z dopolední skokanské části. Díky čtvrtému nejrychlejšímu času mezi všemi závodníky se posunul o jedenáct míst a na vítězného Nora ztratil jen 9,5 sekundy.

Člen Dukly Liberec, jenž před sezonou vyhlásil útok na elitní desítku a stupně vítězů, zaostal pouze o jednu pozici za svým nejlepším výsledkem v kariéře. Vstup do sezony to je výborný, přesně podle mých představ," radoval se Dvořák v rozhovoru pro ČTK. "Do desátého místa bych chtěl jezdit stabilně a k bedně bylo opravdu jen kousek. Když se to sejde, tak už to pak se dá," řekl.

Pětadvacetiletý Dvořák byl po dopolední skokanské části na malém můstku devatenáctý. "Skok to byl dobrý, ale jsou tam rezervy, je pořád co zlepšovat," uvedl. Díky čtvrtému nejrychlejšímu času mezi všemi závodníky se posunul v desetikilometrovém běhu o jedenáct míst a na vítězného Nora ztratil jen 9,5 sekundy. "Trať byla extrémně tvrdá, což není, co bych měl rád. Bylo to rychlé, lyže mi jely rychle a v konci už mi chyběly síly, abych skončil malinko lépe," dodal Dvořák.

O deset let starší Pavel Churavý si naopak v běhu pohoršil o deset příček, nicméně bodoval díky 25. místu.

Moan si dojel pro devatenácté pohárové vítězství v kariéře díky nástupu v posledních stovkách metrů, během nichž odolal tlaku Lamyho Chappuise, jenž na něj ztratil sekundu. Třetí místo obsadil Rakušan Bernhard Gruber.

V neděli mají sdruženáři v olympijském areálu z roku 1994 na programu závod s trestnými koly.

Světový pohár v severské kombinaci v norském Lillehammeru:

1. Moan (Nor.) 24:46,2, 2. Lamy Chappuis (Fr.) -1,0, 3. Gruber (Rak.) -3,3, 4. Klemetsen (Nor.) -4,1, 5. Jelenko (Slovin.) -4,5, 6. Lacroix -8,8, 7. Braud (oba Fr.) -9,3, 8. Dvořák (ČR), 9. Krog (Nor.) oba -9,5, 10. A. Watabe (Jap.) -10,4, ...25. Churavý (ČR) -1:03,0.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž