Šampionát nekončí, ale Bauer balí

  • 17
Val di Fiemme - Běžcům na lyžích šampionát zdaleka ještě nekončí, ale Češi budou pokračovat bez své největší hvězdy. Lukáš Bauer už balí věci, večer nasedne do auta a vyrazí domů. "Samozřejmě opouštím mistrovství zklamaný," přiznal Bauer na závěr své neúspěšné mise. Na klasické patnáctce byl sedmnáctý a ve skiatlonu dvacátý, když ho půl kilometru před cílem srazil soupeř zezadu do sněhu a z desátého místa se propadl. "Sezona byla super, útlum musel zákonitě přijít," dodává hořce.

Sluníčko prohřívající v průběhu celého šampionátu tratě v Lago di Teseru štěstí českému běžci nepřineslo. Ba právě naopak. "Doufám, že tu smůlu nechám ležet tady někde v Itálii," přál si Bauer po štafetě.

Před sezonou vyhlásil, že chce na šampionátu jezdit o stupně vítězů. Zdánlivě odvážné tvrzení běžec z Božího Daru potom podpořil skvělými výkony ve Světovém poháru. V Kuusamu dojel druhý a v lednu dokonce v Novém Městě na Moravě slavně vyhrál. V šesti odjetých závodech skončil nejhůře na jedenáctém místě.

Před cestou do Dolomit Bauera přepadla viroza, a když chtěl po pauze začít trénovat, tak si zablokoval záda. Místo do stopy
zase putoval k lékaři. Přesto tvrdil, že chce jet o medaili, ale až u řeky Avisio poznal, že mu předchozí strasti vzaly jeho elán.

Číši hořkosti si do dna vypil ve štafetě, když po kontaktu s Italem opět pocítil, jak tvrdý je umělý sníh na zdejších tratích.  "Málokdo vydrží jet celou sezonu naplno. I kdyby se mi už nedařilo, tak sezona byla super," hodnotil Bauer. "Ale holt s tím, že se mistrovství nepovedlo," dodal běžec.

Na mistrovství poznal už po patnáctce, že po zdravotních neduzích ze sebe víc nedostane. "Pokud by se nestal zázrak," věděl Bauer.

Postupně se pětadvacetiletý závodník zlepšoval. Cítil, že zase nabírá původní rychlost. Několikrát řekl, že by potřeboval šampionát posunout o čtrnáct dnů, ale nechtěl se nikdy na nic vymlouvat. "I přes to, co bylo, jsem odvedl slušný výkon, ale samozřejmě to není to, pro co jsem sem jel," uvedl Bauer.

Po štafetě odjel na hotel. Zašel na kontrolu za lékařem a fyzioterapeutem. Věděl, že odjíždí, ale ráno sbaleno ještě neměl. "To ne, ještě se jela štafeta," nevypouštěl týmovou soutěž, i když přiznal, že už se cítil vnitřně trochu rezignovaně.

Věřil, že na mistrovství ve Val di Fiemme rychle zapomene. Ve středu dostane od trenéra Miroslava Petráska volno. "Pak budu mít asi tři dny volné ježdění, abych se vylyžoval a dostal zase chuť na závodění," nastínil plán příštích dnů. "Pak do toho začneme pořádně prát, abych se vrátil v plný formě," řekl odhodlaně.

Do Světového poháru zasáhne až v Lahti 16. března, předtím vynechá padesátku v Oslu. "Je to relativně brzy a mohlo by mě to srazit. Trenér je spíše zastáncem toho, že se pořádně připravím, abych zase mohl jezdit o umístění do pětky," uvedl Bauer.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž