Český skokan na lyžích Roman Koudelka se raduje ze svého vystoupení v...

Český skokan na lyžích Roman Koudelka se raduje ze svého vystoupení v závěrečném závodě Turné čtyř můstků v Bischofshofenu. | foto: AP

Skokan Koudelka na dlouhé trati: hokejová cvičení a motivace Slavií

  • 1
Pokud do vršovického Edenu míří bez tříletého syna Karla a manželky, neváhá a fandí v kotli příznivců fotbalové Slavie. V opačném případě si skokan na lyžích Roman Koudelka současné úspěchy milovaného klubu užívá ve VIP sektoru. A také u jediného českého zástupce v Lize mistrů hledá určitou dávku motivace.

„Kdybych chtěl výsledkově napodobit Slavii, muselo by v sezoně přicházet samé vítězství,“ naráží Roman Koudelka na současnou formu fotbalistů z Vršovic. „Ale jejich výkony mohou být pro hodně sportovců motivací.“

Třicetiletý skokan o posledním listopadovém víkendu zahájí v polské Wisle další sezonu ve Světovém poháru. S klidnou hlavou, řadou novinek v přípravě a bez přehnaných ambicí.

„K nadcházející sezoně přistupuji tak, jako by byla poslední,“ říká Koudelka.

Ročník 2019/2020 skokanům nabízí dva vrcholy: tradičně na přelomu roku prestižní Turné čtyř můstků a poté na konci března v Planici světový šampionát v letech. Hlavně druhý podnik nepatří mezi Koudelkovy silné disciplíny.

Proto v současnosti nejlepší český skokan nemluví o přehnaných ambicích. Na Turné čtyř můstků ale dorazí coby celkově pátý muž předchozího ročníku. 

„Nechci se stresovat z výsledků. Prostě podám v každém závodě maximum. Je ale pravda, že Turné bude asi hlavním cílem, je to příjemné zpestření pro závodníky i fanoušky,“ přidává.

Uvolněnost Koudelka nepociťuje pouze v psychickém nastavení, ale po jarní a letní dřině i na můstku. Loňský, rozpačitý rok ho vyburcoval ke změnám. 

S přípravou mimo sníh Koudelkovi v Liberci pomáhal Jakub Čutta, někdejší hráč NHL.

„O mé křečovitosti v letu jsme věděli dlouho. Teď jsme se rozhodli - i kvůli tomu, že sezona nemá výraznější vrchol - ke změnám,“ vysvětluje Koudelka. „S Jakubem jsme se zaměřili hlavně na posilování: zlepšovali jsme držení těla, hýžďové svaly. Předtím jsem řadu cviků dělal blbě a nevěděl o tom.“

Obohacení o tréninkové prvky z hokeje má Koudelkovi pomoci v těžkých chvílích, kdy se mu ve vzduchu nedaří. „Tehdy se chyby víc projevovaly, těmihle cvičeními by se to mělo změnit,“ vysvětluje.

Zároveň ale dodává, že výsledky nemusí přijít hned v prvních závodech. „Je to běh na dlouhou trať.“

Sportovkyně o fotbalové Slavii

V sezoně 2020/2021 čeká Koudelku a spol. mistrovství světa v Cortině
d´Ampezzo. V roce 2022 zase olympiáda v Pekingu. Jenže...

„Mám tříletého syna. Odloučení od rodiny je během sezony dlouhé a je to rok od roku horší,“ přiznává Koudelka.

Přesto, světový šampionát i olympiáda mohou být pro Koudelku hnacím motorem. I proto se rozhodl pro změny v přípravě. A právě v Itálii, případně v Číně mohou přijít výsledky.

„V tuhle chvíli mě skákání baví, mám z něj radost. A to je nejdůležitější,“ říká. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž