Roman Koudelka

Roman Koudelka | foto: AP

Myslím, že na souboje se světovou špičkou pořád mám, říká Koudelka

  • 10
V uplynulé sezoně se skokan na lyžích Roman Koudelka pracně vracel na můstky po vážné operaci kolena. Moc toho neodzávodil, soustředil se hlavně na olympiádu v Pekingu, kde skončil 18. na středním můstku. To bylo jeho výsledkové maximum.

Dvaatřicetiletý lomnický závodník kariéru rozhodně nebalí. Dopředu ho pohání přesvědčení, že ještě pořád může bojovat se světovou elitou. „Jedu dál,“ ujistil dlouholetý český skokan číslo jedna v rozhovoru pro server Armádního sportovní centra Dukla. 

„Mám plnou podporu rodiny. Žena je ráda, že to nebalím. Když jsem minulou sezonu nemohl skákat, jen jsem seděl doma. Byl jsem celý nervózní a manželka z toho neměla vůbec radost,“ dodal s úsměvem.

Loňskou sezonu vítěze pěti závodů Světového poháru poznamenal nedostatek tréninkových i závodních skoků. „Všechno se dělalo na poslední chvíli a před olympiádou nebyl na nic pořádně čas. Když jsem se před Pekingem zapojil do Světového poháru, bylo to náročné. Pokud jsem nebyl na závodech, tak jsem trénoval v Planici. Doháněl jsem manko a domů se skoro nedostal,“ vrátil se Koudelka ke svému návratu po zranění.

I na olympiádě ho operované koleno výrazně limitovalo, únava narůstala, a tak se po jejím skončení rozhodl předčasně uzavřít sezonu. „Sice bych rád pokračoval i při poolympijských startech, ale bylo jasné, že to nemá smysl. S reprezentačním trenérem Vasjou Bajcem jsme se dohodli, že bude lepší, když tohle období uzavřeme a soustředíme se na další sezonu,“ vysvětlil Koudelka.

Český skok v posledním období strádá, tuzemští závodníci měli v uplynulé sezoně problém se ve Světovém poháru vůbec kvalifikovat do závodů. Po špatných výsledcích se překvapivě rozhodl ukončit kariéru Koudelkův parťák z Dukly Liberec i reprezentace Viktor Polášek.

 „Úplně mě to nepřekvapilo. Byli jsme hodně spolu a věděl jsem, že o tom uvažuje,“ řekl Koudelka. „Myslím, že až si Viktor odpočine a v klidu si všechno srovná v hlavě, pak se možná za nějaký čas na můstcích znovu objeví.“

Teď už Koudelka doma v Lomnici znovu trénuje a těší se na další ročník mezi elitou. „Jedná se spíš o stabilizační cvičení, která jsou důležitá právě na koleno. Až při větší zátěži se ukáže, jak kloub zareaguje, ale jsem optimista. Myslím, že letos už to bude dobré a že se ukáže, že na souboje se světovou špičkou pořád mám,“ věří zkušený reprezentant. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž