Lukáš Bauer

Lukáš Bauer - Příznivci Lukáše Bauera s transparentem oslavují českého běžce (vpředu vpravo), který se zdraví se soupeřem v cíli stíhačky na 15 km. | foto: ČTK

Oslava Bauerova triumfu začíná

Santa Caterina - "Lukááááš je nejlepší, Lukáááš Baaauer," křičela krátce po konci posledního letošního závodu Světového poháru v italském Bormiu asi stovka českých fanoušků s vlajkami. Český lyžař právě kráčel na stupně vítězů, převzít křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru v běhu na lyžích.

Italský hlasatel na stadionu v Santa Caterině hulákal roztomilou češtinou do mikrofonu: "Vitez Svetového poháru za rok dva tisice sedum, dva tisice osum! Král lyzováni! Lukas Bauer!" . 

Bauer v Santa Caterině druhým místem završil rok, který se zapíše zlatým písmem do historie českého běžeckého lyžování. Dokázal deklasovat světovou špičku, navíc rozdílem třídy. V historii Světového poháru neměl nikdo takový náskok.

"Voňavý grog, pardálí krok, světu na frak - po celý rok," mohl si Bauer přečíst na transparentu v cíli. Pochoutka z rumu totiž provázela trenéry, servisní tým i  závodníky. Rituálně všichni pili jeden slabší či silnější šálek vpředvečer každého letošního závodu. Nikdo se neodvážil porušit tradici, nikdo nechtěl Bauerovi přinést smůlu.

"Vítěz SP 2008, World Cup Winner 2008," stojí na dalším transparentu v cíli. Před ním se fotí celý český tým včetně trenérů a servismanů. Každý měl svůj podíl na historické sezoně. Běžci okamžitě z batohů tahali láhve šampaňského, špunty létaly, salva postihla všechny přítomné.

"To jsme připravovali už od pátku, teď je třeba slavit," vykládal Bauer. Nestíhal přijímat gratulace, rozdávat rozhovory.

Běžec měl v Santa Caterině vedle své manželky a dětí také hodně kamarádů a dalších členů rodiny. "Šampaňské nevyhledávám, ale při takových příležitostech chutná dvojnásob skvěle," tvrdil s úsměvem lyžař.

Na sobě měl zlatý trikot, v jedné ruce velký křišťálový glóbus za celkové vítězství, v druhé malý pro nejlepšího běžce v distančních závodech.

Sotva se Bauer dostal ze spárů novinářů, ocitl se rázem na ramenou členů týmu. "Slavíme!!!" bylo slyšet halasný ryk. "Oslava začíná okamžitě," potvrdil Bauer. "Není proč se stydět, že se slaví. Je přeci co," povídal radostně. A čím večer začne? "Asi grogem," upozornil na rituální pití před každým závodem se servismany.

Bauerova sezona ale ještě úplně neskončila. Příští víkend pojede mistrovství republiky na Mísečkách, v neděli sprinterský závod dvojic. Kdysi z hecu a legrace nastoupil se svým dvorním servismanem Vítem Fouskem. Chystá snad i nyní něco podobného? "Kdepak, nechci o svého servismana přijít," smál se. I Fousek má totiž lví podíl na sezoně snů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž