Lukáš Vokatý

Lukáš Vokatý | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Olympijský vítěz Valenta se vrátil k akrobacii. Zaskákal si v exhibici

  • 0
Podruhé za sebou se letní závody akrobatických skokanů na lyžích do vody ve Štítech proměnily v ukrajinskou show. Naďa Didenková obhájila loňské prvenství a Envera Ablajeva v letošním již osmém ročníku Freestyle Czech Open pořádaného Alešem Valentou porazil Olexandr Abramenko.

Z českých akrobatů skončil pátý šestnáctiletý Roman Dobřanský, dvanáctý byl Lukáš Vokatý. Šestici žen uzavírala Barbora Konopová. "Všichni byli ve finále, to bylo výborné," řekl Valenta ČTK.

Závody, i když letní a s dopadem do vody, mohly být určitým ukazatelem před nadcházející olympijskou sezonou. Mezinárodní kritéria pro účast na hrách ve Vancouveru z českého tria podle dosavadních výsledků splnila Konopová, a to díky desátému místu v uplynulé sezoně v závodu Světového poháru v Mont Gabriel.

Muži pravděpodobně na Valentu, čtvrtého z Nagana 1998, vítěze ze Salt Lake City 2002 a jednadvacátého z Turína 2006, nenavážou. "Roman je mladý, skáče jen dvojná salta a zatím nemám nárok se kvalifikovat. A Lukáš Vokatý nemá kvůli svým zdravotním komplikacím progres, který by potřeboval, takže to je velký otazník," uvažoval Valenta.

Akrobatický den po roční pauze zpestřil svými skoky i Valenta, pětinásobný vítěz letních závodů ve svém Acrobat Parku ve Štítech. "Kdybych závodil, tak bych je pobil," vtipkoval Valenta, který asi třem tisícům fanoušků finálového programu předvedl skoky od jednoduchého po trojné salto, ale jen s jedním vrutem.

výsledky

Osmý ročník Freestyle Czech Open v akrobatických skocích na lyžích do vody ve Štítech:
Muži:
1. Abramenko, 2. Ablajev, 3. Čekunov (všichni Ukr.), ...5. Dobřanský, 11. Vokatý (oba ČR).

Ženy: 1. Didenková, 2. Poljuková (obě Ukr.), 3. Ainsworthová (Brit.), ...6. Konopová (ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž