Novinkou na olympiádě bude snowboardcross

  • 2
Praha - Na zimní olympiádě v roce 2006 v Turíně by měli snowboardisté bojovat o cenné kovy ve třech disciplínách. K paralelnímu obřímu slalomu a U-rampě přibude snowboardcross. "Podle informací, které máme k dispozici, snowboardcross bude v programu nejbližších olympijských her," potvrdil dnes v telefonickém rozhovoru iDNES sekretariát Mezinárodní lyžařské federace FIS. Navázal tak na zasedání Mezinárodního olympijského výboru z Lausanne 20. února, kde byla nejmladší disciplína snowboardingu oficiálně zařazena do programu olympijských her.

Snowboardcross je velmi rychle se rozvíjející a velmi atraktivní disciplína, v níž ve vyřazovacích jízdách bojují čtveřice závodníků v přímém kontaktu na trati. Nestačí jim rychlost na sněhu, ale potřebují i umění zvládat rozličně klopené zatáčky, skoky a jiné překážky.

Místopředseda úseku snowboardingu Svazu lyžařů České republiky (SLČR) Miroslav Schimmer čeká na definitivní potvrzení ze strany FIS. "Na 99 procent je zařazení snowboardcrossu už v Turíně jisté. Definitivní stvrzení by mělo proběhnout na zasedání FIS čtvrtého až pátého května ve Štrasburgu. Mezinárodní lyžařská federace tak posvětí rozhodnutí olympijského výboru."

Radost zpráva přináší i do Českého snowboardového tábora. Michal Novotný pravidelně ve snowboardcrossu boduje v závodech po celé Evropě a na mistrovství světa v Kreischbergu postoupil do vyřazovacích bojů mezi nejlepších 32 jezdců. "Vidina olympiády je jeden z důvodů, který mě drží u vrcholového sportu," přiznává.

V tiskové zprávě po zasedání Mezinárodního olympijského výboru ze 21. února 2003 se mimo jiné uvádí:

Rozhodli jsme zahrnout Snowboardcross do programu olympijských her 2006 v Turíně (It.)...

Po kvalifikace by mělo podle nejlepších časů postoupit do vyřazovacích bojů 32 mužů a 16 žen. Dva z každé jízdy půjdou dál...

Snowboardcross je součástí Světového poháru FIS od sezony 1996/1997. Proto logicky od roku 2006 zvýší počet olympijských snowboardových disciplín na tři. Je to soutěž, v které se mohou střetávat jak slalomáři z paralelního obřího slalomu, tak freestylisté z U-rampy...

Počet disciplín v olympijském programu, které spadají pod FIS se tím pádem zvyšuje na 38, což je téměř polovina z celkového počtu 82 medailových sad.

Xavier Delerue (R), Kanaďan Drew Neilson (L) a Rakušan Alexander Koller v zatáčce finálové jízdy snowboardcrossu na mistrovství světa ve snowboardingu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž