Neumannová: Výbor je ve špatném stavu

  15:23
Praha - S tvrdou kritikou svého předchůdce vystoupila prezidentka organizačního výboru pro přípravu MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 Kateřina Neumannová ve čtvrtečním televizním rozhovoru. Prohlásila, že našla výbor ve velmi špatném stavu, především pokud jde o finance. Roman Kumpošt její výhrady vyvrací.

Kateřina Neumannová | foto: ČTK

Výroky Kateřiny Neumannové pro pořad Interview ČT24 na adresu bývalého výkonného výboru byly závažné. Odvolaný Roman Kumpošt však i nadále jakékoliv pochybení odmítá.

Čeká se na audit

Pozice Kateřiny Neumannové byla od začátku vnímána velmi rozporuplně a ne všichni přijali její roli kladně. Většinou jí je vytýkána absolutní nezkušenost s podobnou funkcí.

Sama lyžařka přiznává, že se zatím seznamuje se situací. Její první zkušenosti však prý nejsou dobré.

"Já mám za sebou něco víc než týden ve funkci, takže samozřejmě se zatím orientuji. Prakticky veškeré účetnictví a smlouvy převzali právníci, probíhá forenzní audit... nicméně je pravda, a musím to říct, že jsme organizační výbor převzali ve velice špatném stavu, co se týká financí. A letmý pohled do smluv není úplně příjemný. Takže já si myslím, že určité návraty k tomu, co se stalo, určitě budou ještě nutné."

"Vůbec si nedovedu představit, co má na mysli," reaguje Kumpošt. "My jsme na konci května prošli velkou kontrolou od mezinárodní lyžařské federace. To je náš hlavní kontrolní orgán a já nevím, kdo jiný by to měl hodnotit. Ta kontrola byla dvoudenní, prošlo se všechno a dopadli jsme velmi dobře."

Nevýhodné smlouvy

Otázka financí je od začátku hlavním bodem sváru i příčinou změny na pozici prezidenta výkonného výboru.

Výdaje schvaloval FIS

Ke slovům o nevyúčtovaných milionech se vyjádřil za agenturu Bison & Rose Vladimír Zemánek.
"Spolupráce s výkonným výborem se odehrávala na základě platné smlouvy a v podobě měsíčních paušálních plateb. Za toho dva a půl roku jsme zajišťovali veškerou komunikaci s veřejností. Pořádali jsme tiskové konference, vydávali tiskové zprávy, měsíční newsletter, tiskoviny dobrovolnického Teamu Liberec, připravovali jsme tiskovou konferenci i celou prezentaci Liberce na MS v Sapporu. Velkou část peněz na tyto aktivity navíc schvaloval FIS. Navíc, byli jsme jednou z pěti agentur, které pro VV pracovaly, takže netušíme, proč se o nás paní Neumannová takto vyjádřila. Ale pokud by se taková vyjádření opakovala, hodláme se bránit právní cestou a samozřejmě i zveřejnit veškeré smlouvy."

"My jsme předali vše, jak jsme měli. Cash flow jsme předávali se zhruba čtrnácti miliony korun na účtě. Já si myslím, že všechno účetnictví bylo stabilní, srovnané a tak, jak mělo být," hájí se Kumpošt.

Nová prezidentka však uvádí konkrétní příklady, které jsou podle ní sporné. Co vytýká bývalému vedení? "...je tam jedna velice zajímavá smlouva uzavřená s PR agenturou Bison & Rose. Tato agentura odčerpala organizačnímu výboru více než čtyři miliony korun a my jsme do této chvíle nenašli absolutně žádné plnění... byla podepsaná smlouva na vývoj softwaru, který by měl stát řádově dvacet milionů korun, a já už teď vím, že jsem schopná ho sehnat za půl milionu korun. Takže to jsou věci, které bohužel asi budou vycházet na povrch."

Na tvrdé a konkrétní pojmenování možných nesrovnalostí má Kumpošt následující odpověď: "Toto všechno se dá naprosto přesně dokladovat. Vezmete-li si, že ta agentura dělala pro nás práce více jak dva roky, vydělíte si to počtem měsíců, určitě nedostanete žádnou horentní sumu."

Cena za softwarovou přípravu šampionátu prezentovaná Neumannovou je údajně velmi nízká. "To je totální nesmysl," kroutí hlavou její oponent. "My jsme společně s panem Merzem, což je špičkový expert na IT technologie v Česku, navrhli informační systém, který by propojil veškeré areály používané při mistrovství. Navíc by dokázal řídit a mezi sebou koordinovat práci veškerých organizačních sekcí. Ten systém je složitý, tři měsíce jsme na to dělali studii. Ve výsledku je to asi pět centimetrů tlustá kniha a na základě této studie se systém ocenil. Jestli někdo říká, že tohle zvládne za půl milionu, tak vůbec neví, o čem se baví."

Budeme špičkový tým

Na výše uvedené výhrady vůči své malé zkušenosti s vrcholnou řídící funkcí v průběhu rozhovoru Neumannová rovněž reagovala. Zdůraznila, že se obklopí zkušenými lidmi, kteří budou tvořit jednolitý tým.

"...chci se obklopit týmem lidí, kteří budou na české poměry absolutně špičkový tým. Mám takový pocit, že dosud tomu tak nebylo, že prostě existoval Roman Kumpošt se svojí generální sekretářkou a pak tam byla řada lidí, kteří pracovali určitě výborně, nicméně on byl ten muž, který rozhodoval o všem a on jediný o všem věděl."

Podle bývalého prezidenta je normální, že musí o všem vědět. "To by byl špatný prezident, kdyby nevěděl, co se mu v organizačním výboru děje." V týmu, kde je několik pracovníků zodpovědných za různé sekce, by proto měl být právě šéf pojítkem a zdrojem jednotných informací. "On musí lidem říkat, co mají dělat, nikdo jiný."

I tým libereckých dobrovolníků chce dát výpověď

Byli to nadšenci, kteří se bez nároku na mzdu rozhodli podílet na organizaci mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Po kontroverzní změně ve vedení organizačního výboru se ale část členů Teamu 2009 rozhodla dát výpověď. Dobrovolníci se tak postavili za odvolaného prezidenta výboru Romana Kumpošta.

"Na mistrovství nám všem záleží, ale vzhledem k bezpráví, které se událo, nemůžeme mlčet a jít dál," píše Pavlína ze skupiny rebelů na internetovém diskusním fóru.

Skupina nespokojených dobrovolníků výzvu k odchodu hromadně rozesílá mezi další členy Teamu 2009. Výpovědi pak zasílají na adresu organizačního výboru šampionátu společně s prohlášením, ve kterém své rozhodnutí zdůvodňují.

Během pátečního dopoledne, kdy výzva k hromadnému odchodu začala mezi dobrovolníky kolovat, svoji výpověď odeslala desítka členů.

Nelíbí se jim především zasahování ministerstva školství do chodu občanského sdružení. "Nemáme jistotu, že nově utvořený organizační výbor zajistí bezproblémový chod příprav i samotného mistrovství," píše se v prohlášení.

Dobrovolníci zároveň dodávají, že jsou ochotni se do Teamu 2009 znovu přihlásit, pokud by se do čela organizačního výboru šampionátu vrátil odvolaný Roman Kumpošt, kterého nahradila Kateřina Neumannová.

"Místo skvělého MANAŽERA Romana Kumpošta je tu ta skvělá LYŽAŘKA Kateřina Neumannová. Záměrně jsem vystihl jejich profese. Bohužel, jak to tak vypadá, je pouze jen nastrčená loutka a o věcech souvisejících s organizací takové akce, jako je mistrovství světa, toho moc neví. Ví, jak to vyhrát, ale ne, jak to zorganizovat," tvrdí v hromadně rozesílaném e-mailu bývalý člen Teamu 2009, který se podepisuje jako Daniel.

K odchodu většiny z týmu pracovníků pro Liberec 2009 se Kateřina Neumannová v rozhovoru pro ČT24 vyjádřila takto:
"Nikoho jsem se přesvědčovat nesnažila. Já si prostě myslím, že když je někdo profík, tak prostě dělá svoji práci a snaží se ji dělat buď dobře, anebo ji dělat nechce. Takže jsem dostala informaci, že tito lidé v té práci pokračovat nechtějí. Všude jsem k tomu říkala, že pokud si to někdo rozmyslí, bude se chtít vrátit, že s ním ráda navážu kontakt a nebudu se dívat na to, co se stalo, a zajímá mě jenom to, co je před náma. Na druhou stranu jsem musela začít ten tým doplňovat a prostě toho času není nazbyt, takže jsem se poohlížela po nových lidech."

Petr Šašek, kal

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Liverpool nebo Bayern? Kdepak, Alonso zůstává na lavičce Leverkusenu

29. března 2024  14:15

Zdálo se, že ho čeká dilema: odejít do Liverpoolu, nebo do Bayernu Mnichov? Xabi Alonso, jeden z...

Holík odvrátil konec sezony. Na sedmý zápas se těším, říká zlínský útočník

29. března 2024  14:10

Devět zápasů byl v play off gólově na nule. Dočkal se až v desátém, ve kterém hokejisté Zlína...

Obvinění z rasismu mě zasáhlo víc než rakovina, nechal se slyšet Acerbi

29. března 2024  13:38

Obvinění z rasismu, kterého byl nedávno sportovním soudem zbaven, zasáhlo fotbalového obránce...

Olympijské zlato ho nesnesitelně bolelo, vzpomíná syn zápasníka Máchy

29. března 2024

Premium Ve své době byl zápasník Vítězslav Mácha populární jako dnes judista Lukáš Krpálek. Vyhrál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...