Roman Koudelka

Roman Koudelka se raduje z vydařeného skoku ve druhém kole závodu v Ga-Pa. | foto: Reuters

Napálím to od prvního skoku, říká Koudelka

  • 15
Praha - Na svahu nad Harrachovem přešlapuje na nejvyšší skokanské věži zadýchaný osmiletý kluk. Tady už neslyší šumění říčky Mumlavy v údolí a domy i hotely kousek za ní ve městě mu připadají směšně malinké. Pak se bojácně koukne dolů pod sebe. Po chvíli vítězí nadšení nad strachem. "Tady si jednou skočím," rozzáří se mu oči. Za dva dny se dětský sen Romanu Koudelkovi splní.

O letech za dvě stě metrů sní každý skokan na lyžích, ale málokterý po nich touží tolik jako nejlepší zástupce Česka dnešních dní.

Více o Světovém poháru v Harrachově ZDE

Před dvěma lety mu nabídl reprezentační kouč Vasja Bajc, že může za týmem přijet do Planice a nechají ho skočit. V šestnácti letech! Koudelka byl na místě v čas, ale na můstek ho nakonec nepustili. "Byla to pro mě tragédie," vzpomíná o dva roky později rodák z Turnova. "Obrečel to tam," dodává šéf skokanů Škoda.

V Harrachově byl mamut zprovozněn naposled v roce 2002, to se nesměl mladík z Lomnice nad Popelkou předvést ani jako předskokan. Proto se v žebříčku osobních rekordů české reprezentace krčí vzadu se 148 metry z německého Klingenthalu.

A vlastně má štěstí, že se na severu Čech skáče až letos. Po šesti letech. Podle nových pravidel Mezinárodní lyžařské federace FIS na mamuty závodníci pod osmnáct let nesmějí. 

Koudelka tuto hranici dospělosti překonal před pár měsíci. Nyní může překonávat další hranice. Ty, které si vysnil, když v Lomnici nad Popelkou nosil na rameni do kopce své první skokanské lyže.

"Překonání osobáku je samozřejmost. Chtěl bych za dvě stě metrů. To je první hranice." Ale pak bude následovat další. Rád by za sebou nechal svého kamaráda Jakuba Jandu. Zároveň by se tak stal novým českým rekordmanem. "Potom chci skočit 209,5," smál se Koudelka.

Nebude to však mít ani trochu jednoduché. Janda doletěl k rekordní vzdálenosti 209 metrů v Planici, kde se přistává i za 230 metry. "Harrachov je obtížný mamut a nelétá se tak daleko. Přesto to zkusím," plánuje osmnáctiletý talent.

Zkušený Janda si dal tu práci a v žertu Koudelku varoval. Český rekord je přece jen český rekord. "Až budeš nahoře, smích tě přejde," reagoval na kolegovy plány bývalý vítěz Světového poháru.

Koudelka mu ale rázně odpověděl. Ačkoli bude do mamutí propasti zírat poprvé od osmi let, žádné osahávání harrachovského obra neplánuje. "Napálím to od prvního skoku."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž