Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: Petrášek Radek, ČTK

Na kolečkových lyžích to Bauerovi nešlo, bez nich vládl

Stříbrný z mistrovství světa v Liberci Lukáš Bauer se při domácím šampionátu v běhu na kolečkových lyžích na stejném místě díval svým reprezentačním kolegům jen na záda.

S více než dvouminutovou ztrátou na vítěze doběhl až devátý. Ale těžkou hlavu si z toho nedělal. "Kolečkové lyže nejsou moje doména, uvidíte v zimě," usmíval se v cíli a za ním se rýsovala silueta Ještědu. "Tyhle závody jsou hodně specifické, spousta běžců se na ně speciálně připravuje a seřídí si lyže tak, aby jim jely co nejrychleji. Já se snažím jet na lyžích, na kterých trénuju."

Závod na kopcovité jednadvacetikilometrové trati se změnil v hon českých běžců na mladého polského závodníka Mariusze Michalka. Ten od začátku nasadil ostré tempo a pokud někdo čekal, že mu dojdou síly, nedočkal se. Do cíle doběhl jako první s více než půlminutovým náskokem na zkušeného Martina Koukala, jemuž připadl titul mistra České republiky. Mistrovské stříbro získal Martin Jakš, třetí byl nestárnoucí Stanislav Řezáč.

"Do Liberce jsem jel ráno před závodem ze Žďáru nad Sázavou a popravdě řečeno se mi moc nechtělo. Ale naštěstí jsem od začátku chytil tempo," řekl Koukal.

V polovině závodu se zdálo, že by mohl atakovat vedoucího Poláka, to se však nakonec nepodařilo. "Ke konci jsem toho už měl plné zuby a měl jsem co dělat, aby mě zezadu nedostihl Martin Jakš, který je ve skupince," podotkl Martin Koukal.

Dvacet kilometrů nejlepší lyžaře pořádně prověřilo. "Bylo to přání nás závodníků, aby se jelo na tak náročné trati. Takže máme, co jsme chtěli," usmál se Koukal.

Mezi ženami potvrdila pozici české jedničky Kamila Rajdlová. Jestliže na kolečkových lyžích se nejlepší český závodník Lukáš Bauer nevyznamenal, v nedělním běhu bez lyží do vrchu byl nejrychlejší.

Na Ještědu byl téměř o minutu dřív než Martin Jakš, který vybojoval své druhé víkendové mistrovské stříbro. Do 12. září budou čeští reprezentanti v běhu na lyžích pokračovat v přípravě doma, poté už odcestují na ledovce do Alp.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž