Dušan Kožíšek má na českém šampionátu vítězné ambice ve sprintu.

Dušan Kožíšek má na českém šampionátu vítězné ambice ve sprintu. | foto: Svaz lyžařů ČR

Mísečky hostí domácí elitu běžců na lyžích, půjde o mistrovské tituly

  • 6
Na Horních Mísečkách se bude od pátku do neděle bojovat o poslední mistrovské tituly letošní sezony v běhu na lyžích. Medailové kolekce se budou rozdělovat ve sprintu, štafetách i vytrvalostním závodě. A závody to budou skvěle obsazené.

Na startu nebudou chybět ani čeští reprezentanti v čele s účastníky Ski Tour Canada Martinem Jakšem a Petrou Novákovou. Tři soutěžní dny završí nedělní Hančův memoriál s mistrovským závodem na 50 km volnou technikou, pro další kategorie budou připraveny tratě na 30 a 15 km.

Mistrovství republiky v pátek zahájí sprinty, které se pojedou volnou technikou v kategoriích dorostu, juniorů a dospělých. O titul budou bojovat i dvě ženy, které dokázaly ve sprintu bodovat v letošní sezoně Světového poháru: Petra Nováková a Karolína Grohová.

Mezi muži nebude na startu chybět ostřílený Dušan Kožíšek, který během uplynulého víkendu obsadil druhé místo v exhibičním adrenalinovém závodě Red Bull Nordix.

„Sprint na republice bych rád vyhrál, nebo byl minimálně na bedně,“ uvedl ke svým ambicím závodník liberecké Dukly, která tradičně postaví velmi silnou mužskou štafetu složenou z členů české reprezentace. Závod štafet je na programu v sobotu a zúčastní se ho opět všechny kategorie od dorostu po dospělé.

V neděli na Horních Mísečkách proběhne tradiční Hančův memoriál s vytrvalostním závodem mužů na 50 km. Připraveny budou i tratě pro juniory, ženy a veterány - ti všichni budou bojovat o mistrovské tituly.

Hančův memoriál je závod s dlouhou historií, letos se pojede už 89. ročník. Od roku 1923 svým názvem připomíná Bohumila Hanče, který v tomto závodě na 50 km zahynul v roce 1913 spolu s kamarádem Václavem Vrbatou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž