Mikaela Shiffrinová ve slalomu ve Svatém Mořici.

Mikaela Shiffrinová ve slalomu ve Svatém Mořici. | foto: AP

Jízda na jednokolce i s mopem, nejlepší lyže. Proč Shiffrinová vládne

  • 5
Přerod v císařovnu mezi alpskými lyžařkami je dokonán. Z Mikaely Shiffrinové se definitivně stává permanentní hrozba. V každé disciplíně, kdykoliv a kdekoliv se rozhodne závodit. Ještě 1. prosince platilo, že americká star nikdy ve Světovém poháru nevyhrála super-G. Stačil týden a taková vítězství má už dvě.

Byla to až krutovláda.

Shiffrinová během osmi dní zcela deklasovala všechny konkurentky. Třikrát po sobě nenašla přemožitelku, byť ani jednou nezávodila v klasickém slalomu - své doméně, největší chloubě.

Nejprve o první adventní neděli vyhrála o 77 setin sekundy superobří slalom na oblíbeném kopci v Lake Louise a stala se sedmou ženou, která ve Světovém poháru dobyla vavřín v každé z pěti disciplín.

O šest dní později byla nejrychlejší v super-G také ve Svatém Mořici. Druhá adventní neděle pak přinesla ještě jeden triumf Shiffrinové v alpských kulisách. Tentokrát v paralelním slalomu.

Na cestě za třetím velkým křišťálovým glóbem díky triptychu závodů vede o propastných 393 bodů a nabízí se otázka: V čem je tak výjimečná?

Trénink s mopem

„Ona má dokonalou techniku a také geniální cit pro výběr stopy. Je perfekcionistka, navrch perfektně fyzicky připravená,“ vypočítává přednosti Shiffrinové Eva Kurfürstová, šéftrenérka českých reprezentantek v alpském lyžování.

Shiffrinová těží nejen z nesporného talentu, ale vyplácí se jí jeho všestranné rozvíjení. Hrávala fotbal, ráda brala do ruky i tenisovou raketu. Její matka Eileen využívala pro přípravu usměvavé blondýnky všelijaké metody - třeba i jízdu na jednokolce.

„Mámě to vždy přišlo naprosto normální. Jenže není, lidé běžně na jednokolce nejezdí. Když jsem na ní jezdila, lidé na mě koukali a říkali si: To je neuvěřitelné,“ líčila Shiffrinová v rozhovoru pro Time.

Další netradiční pomůckou byly i předměty, které najdete v každé domácnosti. Třeba mop. Shiffrinová se ho držela jednou rukou a představovala si, jak jede po slalomové trati. „Rodiče mě učili, abych si věci vizualizovala. A mop je jeden z příkladů.“

Nejspíše i takový trénink přispěl k tomu, že si umí dokonale vybrat stopu, která ji dovede za triumfem. Ve Světovém poháru už jich má 48. Jen tři závodnice jsou v dějinách lepší.

Kurfürstová upozorňuje, že Shiffrinová se nyní může opřít také o psychiku. Daří se jí, a tak si posouvá své limity. „Hlava hraje obrovskou roli,“ podotýká bývalá olympionička a přichází s ještě jedním důvodem, proč se třiadvacetiletá Američanka dočkala úspěchu v super-G.

Lyže po Goggiaové?

Nechme logickou úpravu tréninků směrem k rychlostním disciplínám stranou, podle Kurfürstové září Shiffrinová i díky nejlepšímu dostupnému materiálu.

Má od firmy Atomic k dispozici špičkové lyže. „A dovolím si spekulovat, že dostává ty, se kterými jezdí momentálně zraněná Italka Sofia Goggiaová. Srovnatelný materiál mají ve Světovém poháru tak dvě, tři další holky.“

Špičkové lyže ale samy o sobě ještě nikomu závod nevyhrály. Shiffrinová míří za statusem nejlepší alpské lyžařky všech dob hlavně díky talentu, tvrdé dřině a přísnému režimu, který dodržuje. Hodně spí, klidně i přes den, aby byla na závody čerstvá.

Funguje to. Ještě lépe než v minulosti. Soupeřky už vědí, že se Shiffrinovou musí počítat, kdykoliv se přihlásí na start. I ve sjezdu a super-G. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž