Dva starty = dvě medaile. Novák si v Novém Městě zpestřil přípravu na MS

  11:51
Třetí v úvodním sprintu, druhý na sobotní patnáctce volnou technikou. Oba starty v Evropském poháru OPA v Novém Městě na Moravě proměnil Michal Novák v pozici na stupních vítězů.

Michal Novák na trati závodu 15 km volnou technikou v Evropském poháru OPA v Novém Městě na Moravě. | foto: Czech-Ski/Bóša

Nedělní Zlatou lyži na Vysočině už odchovanec karlovarského Slovanu vynechal, před dvaceti kilometry klasiky dala česká jednička přednost odpočinku před blížícím se mistrovstvím světa.

Novoměstské závody byly druhým pokračováním pětidílného Evropského poháru OPA. Dvaadvacetiletý Michal Novák závodící v současné době už za libereckou Duklu se na domácích tratích představil po delší přestávce. V kvalifikaci pátečního sprintu skončil druhý, vyhrál čtvrtfinálovou i semifinálovou rozjížďku, ve finále pak nestačil jen na vítězného Francouze Valentina Chauvina a druhého Itala Gilberta Panisiho. Přesto od sebe prý nejlepší současný český běžec na lyžích čekal víc.

„Finále bylo z mé strany prohrané takticky. Soupeři nás sjeli ve sjezdu pod stadionem. Potom už jsem neměl sílu,“ vysvětloval třetí muž v pořadí prvního závodu minisérie na Vysočině. A rovnou vyhlásil cíl pro další závod v Novém Městě na Moravě. V sobotním závodu na 15 kilometrů volnou technikou chtěl doběhnout v nejlepší pětici.

V tom se vytáhl další odchovanec karlovarského lyžování Ondřej Černý, který v kategorii do 20 let skončil druhý, na stejném místě doběhla do cíle také další Češka Zuzana Holíková.

Ve sprintu žen to vypadalo pro domácí fanoušky ještě nadějněji, jenže vítězka kvalifikace Kateřina Janatová vypadla už ve čtvrtfinále. Zvítězila Němka Antonia Fraebelová, nejlepší česká závodnice byla nakonec sedmá Petra Hynčicová.

„Mám velkou radost z toho, že jsem postoupila až do semifinále. Trápí mě problémy se zády, takže lyžování soupaž je hodně bolestivé. V semifinále mě bohužel soupeřky zavřely a už jsem se nemohla dostat více dopředu,“ přiznala.

Druhý. Ale docházely síly

V sobotním závodě na 15 kilometrů volnou technikou doběhl Michal Novák druhý za Robinem Duvillardem, na vítězného Francouze ztratil 3,1 sekundy. Za Duvillardem se Novák na druhém místě držel celý závod. Průběžně ztrácel necelých třináct sekund, do posledního okruhu zrychlil, celý náskok Francouze však nezlikvidoval.

„Snažil jsem se v závěru podržet tempo, chyběly mi ale v těžkých podmínkách síly. Těžko se předjíždělo, vyjetá byla jen jedna rychlá stopa a na krátkém okruhu bylo na trati hodně závodníků. Mimo stopy jsem se bořil a nemohl se opřít do lyží,“ posteskl si v cíli.

V závodě žen na 10 kilometrů byla nejrychlejší vítězka pátečního sprintu Němka Antonia Fraebelová, nejlepší z českých závodnic Kateřina Janatová skončila sedmá. V kategorii do dvaceti let vyhrála na poloviční vzdálenosti Barbora Havlíčková. Teprve osmnáctiletá závodnice potvrdila v kategorii do dvaceti let roli favoritky.

V úvodním dílu Evropském poháru před vánočními svátky vyhrála oba závody v Itálii a svoji suverenitu potvrdila i v Novém Městě. Přitom ji v závěru roku trápily zdravotní problémy, které ještě zkomplikovaly bolesti zad. „Proto jsem dnešní vítězství nečekala. Ještě v předvečer závodu jsem na tréninku nemohla jet rychle a nevěděla, zda vůbec nastoupím. Dnešní závod byl pro mě hlavně psychickým bojem. Proto jsem ráda, že jsem vyhrála sama nad sebou a také nad soupeřkami,“ usmívala se v cíli.

Přednost má příprava na MS

Náročné podmínky v Novém Městě na Moravě nakonec přiměly Michala Nováka vynechat nedělní Zlatou lyži. Přednost dostalo ladění formy na mistrovství světa, a tedy odpočinek. Od samého začátku závodu se však ve vedoucí skupině pohyboval Miroslav Rypl, obhájce prvenství.

Při absenci české jedničky převzal dokonale roli lídra týmu a v běhu na 20 kilometrů klasickou technikou obsadil nakonec čtvrté místo. Zvítězil Francouz Valentin Chauvin. „Škoda, že nám odjela v závěrečných kilometrech tříčlenná skupinka, kterou bylo těžké dostihnout. Přesto jsem dosáhl na nejlepší výsledek v sezoně, ve finiši mi hodně pomohlo domácí prostředí,“ pochvaloval si Miroslav Rypl v cíli.

V závodě žen na 15 kilometrů přidala po prvenstvích ve sprintu a na desítce volnou technikou třetí vítězství ve Vysočina Aréně Němka Antonia Fraebelová, která ve finiši porazila těsně Italku Annu Comarellaovou. Nejlepší z českých běžkyň Anna Sixtová skončila čtrnáctá.

Výrazným úspěchem českých barev bylo vítězství osmnáctileté Barbory Havlíčkové v kategorii žen do 20 let. Havlíčková vyhrála všechny dosavadní čtyři závody v seriálu Evropského poháru. Havlíčková jela od startu na vedoucí pozici, dvě kola za sebou táhla pětici německých lyžařek, které ale v závěrečném tříkilometrovém okruhu postupně odpadly. „Závody s masovým startem kvůli případným kolizím nemám příliš ráda. Proto jsem raději jezdila na čele. Držela jsem si po celý závod své tempo, kterému v závěru soupeřky nestačily,“ uvedla Havlíčková.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Štěpánek o potížích svazu: Bolestný pohled. Doufám, že se český tenis očistí

19. dubna 2024

Premium Během dlouholeté kariéry v daviscupovém týmu měl k prezidentovi Českého tenisového svazu Ivu...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...