Kryštof Krýzl

Kryštof Krýzl | foto: czech-ski.com

Megalománie, popisoval Krýzl Soči, místo zimní olympiády za miliardy

  • 18
O víkendu nedokončil sjezd pro superkombinaci Světového poháru, nevešel se do jedné z bran. Přesto si sjezdař Kryštof Krýzl test tratí v Soči pochvaloval. Za dva roky se na ruských svazích uskuteční zimní olympijské hry, pod nimi se teď horečně buduje. "Megalománie," říkal pětadvacetiletý závodník.

A další dojmy?
Všechno zdaleka připravené není, infrastruktura a vše kolem je ve fázi budování. Všude stojí jeřáby, staví se železnice, byla vidět i rozestavěná olympijská vesnice přímo pod kopcem. Je evidentní, že tam do toho solí hodně peněz.

A co svahy, kde se bude bojovat o medaile?
Sjezdovky jsou úžasné, široké, prostorné, je to hezké středisko. Mně se tam líbí a mám pocit, že všechno bude dostupné a ne jako ve Whistleru, kde byla vesnice stranou a pohyb tam byl složitější. Tady by to mohlo být v pohodě.

Jak se o vás starali?
Mně to přišlo jako taková malá olympiáda. Byl se tam podívat prezident Medveděv, tak nevím, jestli kvůli tomu se tak snažili. Byla to opravdová zkouška, všude rentgeny, kontroly.

Tolik se dbalo o bezpečnost?
Všude jsme museli mít akreditaci, bez ní jsme byli úplně v háji. Nesměli jsme nikde na sjezdovce nechávat odložený bágl, což je normálně běžné, necháváme ho ležet na startu. Tady jsme všechno museli odkládat v pořadatelských stanech, nebo s batohy vůbec na kopec nejezdit. Všechno kolem bylo složitější než na běžných závodech. Je to nezvyk, člověka to i trošku obtěžuje, ale prostě na bezpečnost dbají.

Všude se psalo, jak byly sjezdovky extrémní. Takže byly?
Profilově je kopec hezký a náročný, brutální to bylo hlavně kvůli tomu, že sníh prolili vodou a vznikla tak ledová hora. Já jsem na takovém ledu sjezd ještě v životě nejel. Neskutečné! Před druhým tréninkem museli ještě povrch rolbou rozfrézovat, protože by se na tom všichni zabili. A i tak to bylo šílené, sníh byl promrzlý metr hluboko, do toho obří díry. Mně navíc na startu praskla přezka na botě, takže jsem z toho měl respekt.

Jsou svahy v Soči podobné nějakým dostupnějším, aby se dal simulovat olympijský závod?
V lyžování se nedá takto cílit přímo na nějaký kopec. Ale samozřejmě je super zkušenost vidět všechno předem, zvlášť když to byl první sjezd, který se na tom svahu jel. Je to velká výhoda, teď vím, co čekat na olympiádu. Máme analýzy, rozbory a víme, že se tam závodit dá.

Plánujete tam ještě někdy jet? Třeba těsně před hrami, abyste si navykl.
Jestli tam bude svěťák i příští rok, tak určitě pojedeme. Ale jet tam jenom kvůli tréninku, to ne, to postrádá smysl. I pisty budou připravené jinak na závod a jinak na trénink. Ale jinak možnosti tam jsou úžasné, pisty připravují výborně. Teď tam budou závodit i ženy, tak jsem zvědavý, jestli jim trať naledují jako nám. Kdyby to nenapouštěli vodou, byl by to pěkný sjezd, příjemné na svezení. Ale asi chtěli, aby se o nich mluvilo, tak to udělali tak náročné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž