Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová na trati závodu na 10 km klasicky ve...

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová na trati závodu na 10 km klasicky ve finské Ruce. | foto: Reuters

Björgenová vynechává Tour de Ski, soustředí se na mistrovství světa

  • 1
Marit Björgenová se nezúčastní běžeckého seriálu Tour de Ski. Hvězdná norská lyžařka nebude 31. prosince na startu, protože se soustředí na únorové mistrovství světa v Lahti. Jedenáctý ročník Tour de Ski potrvá do 8. ledna a běžce na lyžích čeká sedm závodů ve Švýcarsku, Německu a Itálii.

Šestinásobná olympijská vítězka a majitelka rekordních čtrnácti titulů z mistrovství světa Björgenová v roce 2015 poprvé v kariéře vyhrála Tour de Ski a získala poslední velký titul, který jí ve sbírce chyběl.

Vloni v prosinci přivedla na svět syna Mariuse. Po mateřské pauze se letos vrátila do Světového poháru, v listopadu vyhrála ve finské Ruce první distanční závod sezony a aktuálně jí patří čtvrté místo v celkovém pořadí.

Na startu Tour de Ski nebude ani obhájkyně prvenství z let 2014 a 2016 Therese Johaugová, jež má minimálně do poloviny února zastavenou činnost kvůli podezření z dopingu.

V norském týmu naopak figuruje Petter Northug, který v této sezoně startoval jen v Lillehammeru a skončil tam devátý ve sprintu a až 51. na volné desítce.

Třináctinásobný mistr světa se před sezonou necítil fit a teprve hledá formu. Tour de Ski vyhrál v roce 2015, poté co mu letos v létě bylo vítězství přiřčeno po dodatečné diskvalifikaci vítězného krajana Martina Johnsruda Sundbyho kvůli porušení pravidel o dopingu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž