Petr Záhrobský, otec a bývalý trenér Šárky Strachové

Petr Záhrobský, otec a bývalý trenér Šárky Strachové | foto: David Port, MF DNES

Záhrobský trvá na projednání obžaloby ze zpronevěry odměn dcery

  • 32
Petr Záhrobský nadále trvá na projednání obžaloby, která mu klade za vinu zpronevěru peněz jeho dcery, slalomářky Šárky Strachové. Lyžařka vzala loni zpět svůj souhlas s otcovým trestním stíháním, pražský městský soud proto stíhání zastavil. Na výslovnou žádost Záhrobského však nakonec ve věci nařídil hlavní líčení, a to od 13. ledna.

ČTK to zjistila z rozpisů soudních jednání. Podle mluvčí soudu Markéty Puci již Záhrobskému nemůže být ani v případě prokázání viny uložen žádný trest.

Bronzová olympijská medailistka z Vancouveru 2010 a majitelka kompletní medailové sbírky z mistrovství světa Strachová se s otcem, který ji odmala trénoval, rozešla v roce 2009 ve zlém.

Záhrobský byl loni v červnu obžalován z toho, že si nechal neoprávněně vyplatit milionové částky z odměn, které jeho dcera dostala od ledna 2007 do března 2009 na závodech a od sponzorů. Celková škoda podle obžaloby činí skoro deset milionů korun. Za zpronevěru mu hrozilo až desetileté vězení.

Strachová loni v létě uvedla, že se spory s otcem rozhodla ukončit a že mu odpustila. Stáhla proto původní souhlas s jeho stíháním. Uvedla, že ohledně údajně zpronevěřených peněz je dávno smířena s tím, že o ně přišla. Záhrobský ale toto gesto odmítl.

„Obviněný prohlásil, že trvá na projednání věci. Předseda soudního senátu proto nařídil hlavní líčení. Soud bude rozhodovat o případné vině, trest už být uložen nemůže,“ řekla Puci.

Pro Strachovou je ale případ už uzavřen. „Pro nás to je nepochopitelný požadavek, ale pokud jde o Šárku, nijak se jí nedotkne, protože to pro ni skončilo v létě, kdy se rozhodla, že stáhne souhlas s trestním stíháním, čímž pro ni celá záležitosti skončila,“ řekl Karel Tejkal, mluvčí Strachové. „Celá kauza navíc nevznikla na popud Šárky, ale právníků, kteří spravovali její pohledávky. Určitě by využila právo nevypovídat,“ řekl.

Strachovou po rozchodu s otcem trénoval od jara 2010 Pavel Šťastný, ale nedařilo se jí. O dva roky později angažovala Rakušana Klause Mayrhofera. V roce 2012 jí lékaři odoperovali nezhoubný nádor na mozku, poté se dostala rychle zpět do formy a znovu se vypracovala mezi špičku. Předloni dojela osmá ve slalomu na mistrovství světa ve Schladmingu, na sklonku loňského roku skončila druhá v závodu Světového poháru v rakouském Kühtai.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž