Lyžaři se zhlédli v cyklistice, pojedou Tour

  • 10
Praha - Po vzoru cyklistické Tour de France vzniká nový seriál závodů v běhu na lyžích. Konvoj servisních kamionů bude provázet závodníky po tratích v Česku, Německu a Itálii. Během deseti dnů se pojede osm závodů, kdo jednou vzdá, už nemůže pokračovat. Celkový vítěz získá téměř tři miliony korun a do Světového poháru si připíše 400 bodů. Takové bude příští zimu Tour de Ski!

Originální myšlenka má i originální místo svého zrodu. "Vymysleli jsme to s Vegardem Ulvangem v sauně," vzpomíná ředitel běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Jürg Capol s úsměvem na svoji předloňskou návštěvu u legendárního norského běžce, momentálně technického delegáta. "Vypili jsme pár piv a přemítali jsme, kam by se mohlo dále ubírat běžecké lyžování..."

Tak se zrodila myšlenka seriálu devíti závodů, který v krátkém čase prověří lyžaře po všech stránkách. V programu je bruslení i klasika, hromadné starty i distanční závody, nechybí ani sprint či skiatlon.

Ale pozor, není možné si ze závodů vybírat. Každý, kdo se přihlásí, musí jet všechno. Tak jako v cyklistickém etapovém závodě, který byl předobrazem lyžařského Tour de Ski.

"Vítěz by se měl stát králem běžeckého lyžování," říká Aleš Vaněk, předseda Českého svazu lyžařů.

Organizátoři se chtějí přiblížit věhlasu skokanského Turné čtyř můstků, kde má vítězství v celém seriálu přinejmenším srovnatelný věhlas jako medaile ze světového šampionátu.

Program Tour de Ski
29.12. Nové Město 3/4,5 klasicky
30.12. Nové Město 10/15 volně
31.12. Mnichov 1/1,2 sprint
2.1.07 Oberstdorf 5+5/10+10
3.1.  Oberstdorf 10/15 klasicky
5.1. Asiago (It.) sprint
6.1. Val di Fiemme 15/30 klasicky
7.1. Val di Fiemme 10/15 volně do vrchu

Termínově se běžecký seriál dokonce se skokanským turné překrývá. Začínat se bude 29. prosince v Novém Městě na Moravě a přes Mnichov, Oberstdorf a Asiago závodníci dospějí do finále 7. ledna 2007 ve Val di Fiemme.

"Podle televizních průzkumů má lyžování v té době největší sledovanost. Přenosy se pochopitelně nebudou se skoky překrývat," slibuje Aleš Vaněk.

Běžecké Tour chce lákat lyžaře řadou sportovních i finančních výhod. Celkem je na odměny vyčleněno 19 milionů korun. Celkový vítěz i vítězka získají po 2,85 milionu, prémie jsou i pro vítěze v dílčích závodech a pro nejlepší sprintery.

Do hodnocení Světového poháru získá celkový vítěz 400 bodů, což je čtyřnásobek běžné sazby. Za jednotlivé závody seriálu však body do SP přidělovány nebudou.

"Loni jsem zjišťoval zájem mezi závodníky, devět z deseti medailistů z mistrovství světa mi řeklo, že by Tour jeli," říká Jürg Capol. "Nedávno mi to znovu potvrdila Marit Björgenová. Nejde jí o finanční odměny, ale start v takové soutěži považuje za velkou výzvu," zmínil švýcarský funkcionář letošní vítězku Světového poháru.

Zázemí týmů bude v mrazírenských vozech

Vzdálenost mezi pěti sportovišti zapojenými do Tour je 1300 kilometrů. Lyžaři i s doprovodem by měli cestovat po vlastní ose. Největším organizačním oříškem byla přeprava materiálu a udržení vysokého standardu pro přípravu lyží. "Každý tým bude mít svůj kamion, ve kterém budou mít servismani všechny své věci. Místo stěhování do buněk podél tratí nám stačí velké parkoviště, kde se vozy rozestaví," prozrazuje Petr Lamplot z organizačního týmu Zlaté lyže v Novém Městě.

Veškerý komfort přitom podle Lamplota nabízí mrazírenské vozy. "Jen se místo na mražení přepnou na vyhřívání," říká.

Značka Zlatá lyže ani začleněním nejprestižnějšího tuzemského závodu do seriálu Tour de Ski nezanikne. "Celý seriál bude mít svůj jednotný marketing a navenek budou všechny závody prezentovány jako Tour de Ski. V zemích, kde se soutěž koná, však je možné nadále užívat tradiční názvy," slibuje Jürg Capol.

V Nové Městě na Moravě se začne v pátek 29. prosince prologem. Opět po vzoru cyklistických etapových soutěží půjde jen o krátký závod (ženy 3 km, muži 4,5 km, obojí klasicky), ve kterém by se měli účastníci seriálu divákům především představit. V sobotu třicátého se pojedou stíhací závody na 10 resp. 15 kilometrů volnou technikou.

Už o den později se celý konvoj představí na silvestrovském sprintu v Mnichově. Volno bude až na Nový rok, a pak ještě ve čtvrtek 4. ledna.

Končit se bude závěrečným závodem do vrchu, do kterého lyžaři odstartují Gundersenovou metodou s odstupy, jaké skutečně mají v průběžném pořadí Tour. Kdo dojede ve Val di Fiemme jako první do cíle, bude celkovým vítězem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž