Matthias Lanzinger

Matthias Lanzinger | foto: Reuters

Lyžař Lanzinger přišel po pádu o nohu

  • 117
Vídeň - Velmi kruté následky má pro lyžaře Matthiase Lanzingera jeho nedělní pád. Rakouský sjezdař musel podstoupit amputaci holeně levé nohy. Radikální zásah si vyžádala zranění, která utrpěl při Světovém poháru. "Je to nezbytné, abychom předešli dalším trvalým následkům," oznámili zástupci rakouského svazu.

"Vzhledem k nenapravitelným poškozením tkáně je amputace nezbytná, aby se předešlo dalším trvalým následkům pádu," dodali zástupci Rakouského lyžařského svazu.

Operaci zahájili lékaři kolem poledne, dva neúspěšné pokusy o záchranu poškozené nohy podstoupil Lanzinger již v pondělí. "Okamžitá amputace byla nutná i s ohledem na celkové akutní zhoršení situace a možnost ohrožení jeho života. Jeho stav se po zákroku výrazně zlepšil, je mimo ohrožení života," uvedl po operaci lékařský specialista Thomas Hölzenbein.

Sedmadvacetiletý Lanzinger, jehož nejlepším umístěním ve Světovém poháru byla třetí příčka ze super-G v Beaver Creeku před třemi lety, měl děsivý pád v závěru nedělního závodu.

Na předposledním skoku narazil v letu do branky a nekontrolovaně doletěl do ochranné sítě. Program musel být poté na více než půl hodiny přerušen. Po pondělních operacích otevřené zlomeniny nohy byl lyžař udržován v umělém spánku.

Podle mluvčího rakouského svazu Roberta Brunnera existovala možnost převézt Lanzingera do Salcburku, kde by se jej ujal doktor Artur Trost. Ten v roce 2001 zachránil před amputací nohu Hermanna Maiera po těžké havárii na motocyklu. Tuto možnost ale museli lékaři kvůli vážnosti zranění zavrhnout. V noci na dnešek pak dospěli k rozhodnutí, že musejí končetinu amputovat.

"Ve čtyři hodiny ráno jsme konstatovali, že nedokážeme zajistit cirkulaci krve. O situaci jsme s ním hovořili, stejně jako s přítelkyní a rodinou," konstatoval šéflékař chirurgického oddělení kliniky v Oslu.

V rakouském lyžařském táboře se dnes začaly množit kritické hlasy na adresu norských pořadatelů. Rakušanům vadí, že při závodu nebyla ihned u trati specializovaná helikoptéra a pro přelet do Osla byl přivolán soukromý stroj. "Je neuvěřitelné, že jeho převoz trval pět hodin, když jde při takovém zranění o každou minutu," podivoval se šéf sekce sjezdového lyžování Hans Pum. Německý ředitel závodů FIS Günter Hujara oznámil, že události z Kvitfjellu podrobně prošetří, v Norsku každopádně podle něj byla dodržena všechna předepsaná bezpečnostní opatření.

Hölzenbein na podvečerní tiskové konferenci v Salcburku musel konstatovat, že amputaci končetiny by neodvrátil ani rychlejší transport. "Chyběly tam kusy kostí, tak jako tak by musela být noha amputována," uvedl. K okolnostem převozu řekl, že původně vyvstalo podezření na zranění spodiny lebeční, proto byl pacient nejprve převezen do nejbližší nemocnice v Lillehammeru a až teprve potom do Osla.

Mezi kolegy zraněného lyžaře vyvolaly důsledky karambolu hrůzu. "Tragičnost téhle události je nezměrná. Momentálně prožívám ještě jednou následky své nehody z roku 2001 a musím konstatovat, že je mi možná hůř než tehdy," řekl dvojnásobný olympijský vítěz Maier. "Takhle jsem vyhrát nechtěl," uvedl Lanzingerův přítel a spolubydlící Georg Streitberger, který v neděli poprvé v kariéře vyhrál závod SP.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž