Trenér české reprezentace Luděk Šablatura (vlevo) a závodníci Tomáš Slavík

Trenér české reprezentace Luděk Šablatura (vlevo) a závodníci Tomáš Slavík (uprostřed) a Pavel Churavý na tiskové konferenci k závodům Světového poháru v severské kombinaci. | foto: ČTK

Šablatura míří do světa. Bude trénovat ruské sdruženáře

  • 0
Český kouč Luděk Šablatura, který letos skončil u české reprezentace v severské kombinaci, bude příští čtyři roky trénovat ruské sdruženáře. Vrchol jeho snah by měl přijít na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Šablatura vyhrál konkurz v konkurenci dvanácti trenérů a už byl v Soči na prvním přípravném kempu, kde byl představen závodníkům.

Šablatura vedl českou reprezentaci v letech 1990 až 2002 a potom znovu od roku 2007 až do konce této sezony. Olympijské hry v Soči se však českým závodníkům nevydařily a Šablaturu vystřídal u týmu Ladislav Rygl mladší, bývalý úspěšný závodník. Šablatura chtěl pracovat jako manažer českého týmu, ale s vedením lyžařského svazu se nedohodl.

Díky známosti s dosavadním koučem ruské reprezentace Dmitrijem Dubrovským, který se stal šéfem národní federace severské kombinace, věděl o připravovaném konkurzu. "Tak jsem si to našel na internetu, udělal koncepci a přihlásil jsem se," řekl v Šablatura. "Už jsem tam byl, takže je to domluvené," uvedl kouč. Dostane smlouvu buď na čtyři roky, nebo na dva roky s dvouletou opcí.

"Vybrali jsme si ho, protože tam není jazyková bariéra, mentalita Čechů je nám blízká a vždy přijede na kempy do Ruska," řekl ruským médiím Dubrovskij. "Také se často s ruskými závodníky i trenérským týmem vídal a zná prostředí," doplnil.

Pro Šablaturu to je výzva. "Jsou tam všechno mladí závodníci, kteří skončili v juniorském týmu a já bych jim rád pomohl," řekl. Za cíl si dal dostat ruské sdruženáře alespoň do Světového poháru, kde v uplynulé sezoně skončil jako jediný Rus na 71. místě Ivan Panin.

Do Ruska se kouč stěhovat nebude. Odjede tam vždy na třítýdenní soustředění a vrátí se domů. V létě bude s týmem pobývat v Evropě kvůli Grand Prix. "Měli bychom využívat moderní tréninková zařízení včetně toho v Soči," uvedl Šablatura.

Přiznal, že v jeho rozhodování hrály velkou roli i peníze. "Tak do Ruska se nejezdí jen tak," pousmál se český trenér. "Ale je pravda, že bych radši zůstal za menší peníze doma, ale to nešlo," dodal.

Šablaturovými největšími úspěchy bylo páté místo Pavla Churavého na OH 2010 ve Vancouveru či jeho osmá pozice na MS 2009 v Liberci. Podílel se i na sedmém místě Tomáše Slavíka na MS 2011 v Oslu i na dobrých výsledcích Miroslava Dvořáka v posledních sezonách Světového poháru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž