Liberecký kraj rozhodne o dalších milionech pro MS. Má dotace smysl?

  15:05
Na úterním jednání zastupitelstva Libereckého kraje se bude jednat také o další milionové dotaci pro organizátory lyžařského šampionátu. Ti svůj další požadavek na veřejné finance zdůvodňují propagací kraje v zahraničí. Je tomu ale skutečně tak?

Přidělení dalších milionů je i proto minimálně nejasné. Proč se ale mají přidělit další veřejné miliony mistrovství, zvláště až v jeho polovině? | foto: MF DNES

"Dotace je určena na nadregionální reprezentaci kraje a tou mistrovství světa bezesporu je," tvrdil minulý týden v MF DNES krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa.

Podle oslovených odborníků však nemá taková dotace přílišné opodstatnění. "Myslím si, že v této době dávat další peníze na marketing už nemá smysl," říká Daniel Köppl, šéfredaktor odborného týdeníku Marketing & Media. "Možná ještě tak na reklamu v podobě poděkování partnerům mistrovství nebo divákům, kteří přišli. Ale Libereckému kraji reklamní kampaň určitě nic nepřinese."

Köppl přitom předcházející kampaň směrem k mistrovství hodnotí smířlivě. "Já bych reklamu k šampionátu rozdělil na dvě části. Ta nejviditelnější byla na billboardech. Dle mého názoru dobře zvládli i PR, protože se o těch věcech kontinuálně komunikovalo. Věc, která se nepodařila, byla skutečnost, že kampaň dostatečně nevysvětlila, proč mají lidé na tuto akci přijít."

Jak by šlo lépe využít krajské peníze

Angličtina
Sobota 21. února, 11 hodin, odjezdové stání autobusů pro novináře u Tipsport areny. Jeden norský kolega se ptá anglicky řidiče autobusu, jestli jede na "ski jumping".

"Ne, na Ještěd!" zní česky energická odpověď nerozumějícího řidiče. Dveře se zavírají a prázdný autobus odjíždí vzhůru za město.

Počet dobrovolníků
Sněhové přívaly jsou sice v těchto dnech v Liberci extrémní, ale alespoň uklidit divácké prostory by se snad dalo. Nestálo za to například navýšit počet dobrovolníků, kteří by s přívaly sněhu pomohli? - Čtěte také zde: Za 500 po kolena ve sněhu na prudkém svahu, i takové je MS pro fanoušky.

"Nevím, proč máme zase lít peníze do mistrovství. Při schvalování rozpočtu nám řekli, že už nic na šampionát nepůjde. Navíc ani pořádně nevíme, na co vlastně budou použity," durdil se v MF DNES lídr hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta.

"Patří sem koncerty, zázemí, spotřeba energie, ochranka, bezpečnost lidí a další věci," vysvětlovala Kateřina Neumannová, šéfka organizačního výboru Liberec 2009.

"Argumentovat nyní, v průběhu šampionátu, cenami za energii, ochranku a bezpečnost mi přijde poměrně nelogické," reaguje Jan Lacina, zkušený producent (například bývalý spolupořadatel Miss ČR) a jednatel firmy Manufacture Production. "To jsou přece položky, které už musí mít pořadatel v rozpočtu dávno započtené. Není důvod požadovat je znovu."

Přidělení dalších milionů je i proto minimálně nejasné. "Názory na další dotaci jsou různé. Je proto dost pravděpodobné, že hlasování nebude jednotné ani v jednotlivých partajích," domnívá se Radek Cikl, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

"Ta věc je natolik choulostivá, že se rada kraje rozhodla postoupit tuto žádost zastupitelstvu," vysvětluje dále náměstek. "My jsme nechtěli tuto žádost hned v radě zaříznout, abychom naopak nebyli nařčeni z toho, že akci nepodporujeme. Proto to předložíme zastupitelstvu, aby rozhodla jeho vůle."

Proč se ale mají přidělit další veřejné miliony mistrovství, zvláště až v jeho polovině? "Žádost samozřejmě přišla už před mistrovstvím," říká Cikl. "Ale my jsme vázáni také určitým jednacím řádem. Dokonce jsme kvůli tomu svolali mimořádné zasedání rady."

"Jestliže jde o takovou velkou akci, která je plánovaná pět let dopředu, musí se to připravit úplně jinak. Je to akce, která má kolosální dopad nejen na region, ale na celou Českou republiku. Navíc v době, kdy předsedáme Evropské unii! Předpoklad je ten, že se sem sjedou fanoušci z celého světa. Mně by proto přišlo naprosto logické, aby program propagoval nejen Liberecko, ale celou republiku," říká Lacina, který nabízí i svůj vlastní recept na doprovodný program.

"Měla by to být strukturovaná propagace republiky. Návštěvník třeba z Německa se určitě rád dozví i o ostatních regionech Česka. A když už se někdo ohání Libereckým krajem, proč tam proboha nejsou zastoupeny místní mladé kapely? Proč si nedal nikdo práci, neobjel kluby a nedal jim prostor? Všechno se to dá propojit například s gastronomií a dalšími místními specialitami. Je to všechno levné a snadno dosažitelné," uzavřel Lacina.

Bezpochyby hektické jednání zastupitelstva Libereckého kraje proběhne v úterý 24. února od 14 hodin.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Vondroušová prošla ve Stuttgartu do semifinále, otočila duel se Sabalenkovou

19. dubna 2024  17:31

Markéta Vondroušová postoupila poprvé v kariéře na halovém antukovém turnaji ve Stuttgartu do...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...