Švýcar Beat Feuz během sjezdu ve Wengenu.

Švýcar Beat Feuz během sjezdu ve Wengenu. | foto: AP

Spor o Lauberhorn. Ztratí Světový pohár ikonický sjezd ve Wengenu?

  • 0
Pro lyžaře patří závody na slavné sjezdovce Lauberhorn k vrcholům sezony, jenže nejdelší sjezd v seriálu zatím v kalendáři Světového poháru pro sezonu 2021/2022 nefiguruje - v lednovém termínu je vepsán pouze blíže nespecifikovaný závod ve Švýcarsku. Za vším jsou spory tamního lyžařského svazu v organizátory. Důvod? Peníze.

Jádrem sváru je rozdělení příjmů z vysílacích práv, o kterém se pořadatelé s národním lyžařským svazem dohadují už od roku 2016. Federace tvrdí, že nedokáže vyhovět finančním požadavkům organizačního výboru. Právní bitva dospěla až před sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Federace chce snížit své riziko tím, že do okna vyhrazeného pro Wengen zatím nahlásila na přespříští sezonu jen Švýcarsko. Pořadatelé o tom nevěděli a označili tento krok svazu za nesportovní. Pro příští ročník elitního seriálu už švýcarský svaz změnu učinit nemohl.

Obtížná trať Lauberhornu, která se vine po svazích stejnojmenné hory, je se čtyřmi a půl kilometry nejdelší sjezdovkou ve Světovém poháru. Tradiční závod se koná od roku 1930 a v elitním mužském seriálu nechyběl od jeho zřízení v roce 1967.

Sobotní sjezd obvykle sleduje na místě 30 000 diváků a je jedním z nejsledovanějších televizních pořadů ve Švýcarsku. Letos v lednu ho vyhrál domácí Beat Feuz, který třetím triumfem v kariéře vyrovnal rekord slavného Rakušana Franze Klammera. Součástí třídenního podniku bývá ještě slalom a kombinace.

Už v lednu prezident Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gianfranco Kasper vyzval znesvářené strany, aby usedly k jednacímu stolu a našly řešení. „FIS rozhodně nechce přijít o závody Světového poháru ve Wengenu. Lauberhorn je jeden z našich největších a nejznámějších závodů,“ prohlásil tehdy končící šéf světového lyžování. O jeho post se na podzim hodlá ucházet i současný předseda švýcarského svazu Urs Lehmann.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž