Český lyžař Kryštof Krýzl doufá, že mu operace očí pomůže k lepším výsledkům na tratích.

Český lyžař Kryštof Krýzl doufá, že mu operace očí pomůže k lepším výsledkům na tratích. | foto: AP

S čočkami, či bez nich? Krýzl vyřešil dilema operací a sní o úspěších

  • 0
O víkendu vstoupí do nové sezony Světového poháru - a rovněž zažije pocit, který v minulém ročníku nepoznal. Uvidí. Uvidí dobře, či alespoň mnohem lépe. Kryštof Krýzl, česká jednička v technických disciplínách alpského lyžování, totiž v září podstoupila operaci očí. „Už jsem z toho byl frustrovaný,“ přiznal.

O co šlo? Krýzl totiž loni na vyšetření zraku zjistil, že nevidí úplně ideálně. Vadu se snažil korigovat kontaktními čočkami, jenže to se neukázalo jako vhodné řešení.

„Neseděly mi. Třeba na mistrovství světa se mi při slalomu levá čočka přetočila na startu, takže jsem na jedno oko neviděl vůbec. A to se stávalo často,“ popisoval 29letý lyžař.

Na konci sezony tak jezdil raději bez čoček - a byť neviděl dobře, dařilo se mu lépe než s nimi. „To bylo docela pozitivní.“

V létě jeho tým doplnil servisman a částečně i trenér Svatopluk Kovář, který dříve spolupracoval s reprezentačními kolegyněmi Ester Ledeckou či Klárou Křížovou. Ten mu zprostředkoval operaci u doktora Stodůlky ve Zlíně.

„Měl jsem trochu obavy. Oči jsou zásadní, a kdyby se něco pokazilo, tak je konec,“ líčil Krýzl. „Kdybych nesportoval, tak bych na operaci nešel. Ale takhle to už asi jinak nešlo. A myslím, že je to dobré.“

Na levé oko prý stále nevidí ideálně a je možné, že bude v budoucnu vyžadovat reoperaci. Přesto si pochvaluje výrazné zlepšení - a doufá, že se to na trati projeví. „Věřím, že by mi to mohlo pomoct.“

V nové sezoně bude působit v částečně obměněné reprezentaci. Jeho parťáci Martin Vráblík a Filip Trejbal, s nimiž vyrůstal, v létě ukončili kariéru. „Mrzí mě to, byli pro mě vzorem,“ říkal.

Teď vedle něj trénuje 22letý Adam Kotzmann, který se s ním dělí o italského trenéra Daniela Fahrnera. „Hecujeme se na trénincích, vtipkujeme, je skvělá atmosféra,“ líčil Kotzmann.

Jako prioritu označil Krýzl obří slalom, ale důležité pro něj budou i kombinace. Tuší, že v nich má šanci na velkou medaili. „Konkurence je nižší, takže chci zajet s vidinou medaile třeba na mistrovství světa nebo olympiádě.“

Ty jsou však daleko; letošní sezona velký vrchol postrádá. To ale neznamená, že by v ní chyběly výzvy. Ta první, Světový pohár v rakouském Söldenu, čeká Krýzla už o víkendu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž