Tomáš Kraus

Tomáš Kraus - Tomáš Kraus při posledním závodu sezony 2008/2009, v němž obhájil triumf ve Světovém poháru. | foto: ČTK

Kraus zaútočí ve skikrosu na třetí zlato z MS. Dál jdou i Šafář a Kučerová

  • 0
Na mistrovství světa prošli kvalifikací skikrosu Tomáš Kraus, Zdeněk Šafář i Nikol Kučerová. Dvojnásobného šampiona Krause ale zlobí koleno.

Kučerová při svém premiérovém startu na mistrovství světa vyjela na trať jako první z 24 účastnic a zajela devátý čas. Díky tomu se štěstím prošla do vyřazovací jízdy jen pro dvě lyžařky, takže má jisté čtvrtfinále. Jedna totiž nakonec nestartovala a všechny ostatní vytvořily trojice, v nichž vždy nejpomalejší vypadne.

Nejrychlejší ze skikrosařek byla v kvalifikaci Němka Heidi Zacherová, vedoucí žena Světového poháru.

Bez problémů prošli kvalifikací i oba Češi. Zkušený Kraus, majitel zlatých medailí z let 2005 a 2007, postoupil do elitní dvaatřicítky pátým časem, Šafář obsadil 22. místo. Muži pojedou vyřazovací jízdy tradičně po čtyřech, přičemž dál projdou vždy dva nejlepší.

Kraus zatím neprožívá vydařenou sezonu, na stupních vítězů nebyl letos ve Světovém poháru ani jednou a navíc se ještě potýká se zraněním. Minulý týden na prestižních X-Games v Aspenu si při pádu poranil pravé koleno, s nímž se před čtyřmi lety podrobil operaci. "Oteklo mi a nevěděl jsem, jestli k závodu vůbec nastoupím," přiznal.

Nejlepší čas v kvalifikaci zajel Kanaďan Christopher Delbosco. Páteční finálový blok začne v 21:30 SEČ.

Keri Hermanová ve finále slope stylu na mistrovství světa akrobatických lyžařů.

Další dvě sady medailí na šampionátu akrobatických lyžařů po středečních závodech v boulích se dnes rozdaly za slopestyle. Zlaté získali Američan Alex Schlopy a Australanka Anna Segalová, čeští reprezentanti Filip Taraba, Roman Dalecký a Robin Holub z kvalifikace do elitní finálové desítky neprošli a skončili v druhé polovině třiačtyřicetičlenného startovního pole.

Novou disciplínu, v níž se kloubí skoky, triky, jízda přes překážky nebo po zábradlí, sledovali i představitelé MOV, kteří v dubnu rozhodnou o jejím případném zařazení do programu olympijských her 2014 v Soči.

ms v akrobatickém lyžování - slope style

Muži:
1. Schlopy 41,8 b., 2. Carlson (oba USA) 41,5, 3. Henshaw (Austr.) 41,2, 4. Dolplads (Nor.) 40,6, 5. Wester (Švéd.) 37,7, 6. Strenio (USA) 37,3, ...v kvalifikaci: 23. Dalecký, 31. Holub, 39. Tabara (všichni ČR).

Ženy:
1. Segalová (Austr.) 43,4, 2. Turská (Kan.) 41,7, 3. Hermanová (USA) 41,0, 4. Lamarreová (Kan.) 39,1, 5. Loganová 36,8, 6. Battersbyová (obě USA) 35,9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž