Tomáš Kraus (vlevo) při vítězném finále ve Squaw Valley

Tomáš Kraus (vlevo) při vítězném finále v závodu americké série ve Squaw Valley. | foto: ČTK

Kraus: Zájem o skikros před olympiádou roste

Praha - V pohodě a dobré náladě se z prvního bloku letošních závodů vrátil Tomáš Kraus. Český skikrosař odstartoval kalendářní rok navýsost skvěle, vyhrál tři podniky Světového poháru a o víkendu poprvé triumfoval také na americkém kontinentě. "Ukázal jsem soupeřům, že to i v Americe umím," usmíval se Kraus.

Necelé dva roky před olympiádou ve Vancouveru dokazuje Tomáš Kraus, že stále pevně vládne světovému skikrosu.

Po třech triumfech v závodech SP v Evropě se usadil v čele seriálu a vítězstvím v závodu série Jeep King of the Mountains v americkém Squaw Valley minulý víkend poprvé slavil i v Americe. "Jsem rád, že se to konečně povedlo," uvedl na tiskové konferenci. "Doufám, že se to do olympiády srovná i tady," dodal s úsměvem.

Bohužel dva závody před tím mu podle představ nevyšly. V Deer Valley se nedostal do finále, na prestižních X-Games v Coloradu dojel ve finálovém závodě vinou kolize s domácím Pucketem poslední − šestý.

"Už mě sundal několikrát a vypadá to, že to není náhoda. V televizi jsem dokonce slyšel, jak říká, že ví, jak někoho vystrčit z trati. To mi nepřijde zrovna fér," zakroutil hlavou.

Čtyři týdny strávené v Americe si však pochvaloval. "Dokázal jsem se tam už aklimatizovat, cítil jsem se tam jak na závodech v Evropě. Obecně tam jezdím už dlouho, ale vždy tomu ještě něco chybělo," zastavil se ještě u premiérového prvenství. 

Dvojnásobný mistr světa už také sbírá informace o trati v kanadském středisku Cypress Mountains, kde se v roce 2010 pojede o olympijské kovy. "Měla by se blížit spíše evropskému stylu s více zatáčkami, ale bude asi trochu delší," myslí si.

Od kanadských soupeřů toho prý o nové sjezdovce moc neví. "Nějaké poznatky od nich mám, ale člověk nikdy neví. Jsou věci, které jsou kamarádské a jiné závodní. Rozhodně budou chtít využít domácího prostředí."

Všímá si, že tím, že se skikros stal olympijským sportem, je o něj větší zájem. "Určitě, hlavně závody v Evropě jsou nabitější. Ale ze strany sjezdařů k němu zatím zběsilý úprk není," uklidnil.

Třiatřicetiletý čerstvý otec pětitýdenní dcery Lucie stráví doma v Děčíně sedm dní, příští středu už zase vyráží na závody do Španělska. Českým divákům by se měl představit v závodu Světového poháru 28. února na Špičáku na Šumavě.

Do konce sezony mu zbývá odjet pět závodů SP včetně březnového finále v Bormiu, a finálový podnik americké série, v níž je zatím také lídrem. "Vyhrát sérii v Americe je hodně prestižní, byl by to hodně velký krok k olympijským hrám. A soupeřům můžu nahnat ještě větší strach," zapřemýšlel.

A třetí Křišťálový globus za celkový triumf ve SP? "Bylo by fajn všechno předtím vyhrát, abych na finále do Itálie vůbec nemusel jet. Tak uvidíme," uzavřel se smíchem Kraus.

Tomáš Kraus je sportovcem měsíce ledna

Král světového skikrosu Tomáš Kraus ovládl lednové kolo ankety MF DNES o nejlepšího sportovce v Ústeckém kraji.

"Vyhrál jsem? Super, těší mě to," vzkázal dvojnásobný světový šampion i vítěz Světového poháru.

Znovu se vám ale nepovedlo vyhrát X-Games, poslední velký závod, z něhož vám ještě chybí prvenství.
Je tam strašně specifická trať a vůbec Evropani se tam těžko prosazují. Rozhoduje hlavně to, jak komu jedou lyže.

Jak jsou prestižní X-Games v USA sledované?
Televize je vysílají se v přímém přenosu, na závody se schází hodně diváků. Kolik? To nedokážu odhadnout, ale v dojezdovém prostoru bylo plno. Bylo to příjemný, ale bohužel mi to tam nevyšlo.

Letos jste změnil lyže, co přinesl přechod k Salomonu?
Minulý rok jsem měl trochu problémy se servismanem, mazáním. To se vyřešilo. Taky mám fyzioterapeuta na všech závodech. Zabezpečení týmu je o něco lepší, francouzská mentalita je příjemná.

Aerolinky vám ztratily lyže. Už je máte zpátky?
Zrovna teď jsem na nich v Americe vyhrál. Jsem rád, že se skoro po čtyřech týdnech našly. Dlouho nikdo nevěděl, kde jsou, už jsem se smiřoval s tím, že jsou pryč. Sezonu mi to nezkomplikovalo, ale kdyby se nenašly, bylo by to nepříjemný.

V lednu se vám narodila dcera Lucie. Byl jste u porodu?
Byl to skvělý zážitek, nedá se popsat, co jsem prožíval. Kdo vybral jméno? Docela dlouho jsme se dohadovali, ale nakonec jsme se s manželkou dobrali k Lucii.

Jak narození dcery ovlivnilo váš život?
Na jednu stranu se cítím hrozně příjemně, na druhou mě mrzí, že s rodinou nemůžu být. Ale takový je život, přes léto to zase bude jednodušší. Zatím jsem byl doma strašně málo, teď si dcerky konečně trochu užiju. Těším se. Měl bych být v Děčíně asi sedm dní.

Letos v únoru vás čeští diváci budou moci vidět v Železné Rudě, kde je závod Světového poháru.
Na závod se těším, vždyť jsem doma už rok nezávodil. Světový pohár tady loni kvůli nedostatku sněhu nebyl, ale na závod před dvěma lety vzpomínám moc rád. Bylo to příjemný, i když jsem upadl ve finále. Snad mě to letos nepotká a na domácí půdě vyhraju.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž