Kraus vyhrál kvalifikaci skikrosařů

Pec pod Sněžkou - Čtyřnásobné zastoupení budou mít české barvy v pátečním závodu Světového poháru ve skikrosu. Kvalifikaci v Peci pod Sněžkou vyhrál Tomáš Kraus zajel čas 36,61 vteřiny, spolu s ním postoupili i osmý Zdeněk Šafář, desátý Stanley Hayer a jako poslední, dvaatřicátý Jan Kopřiva.

Mírným překvapením bylo umístění dvou adeptů na přední pozice - čtvrtý muž průběžného hodnocení SP Rakušan Roman Hofer projel trať až ve 24. času.

Pátý skikrosař v celkovém pořadí Světového poháru Švéd Jesper Brugge byl o ještě o místo horší. Oba se však mezi 32 finalistů dostali.

Druhý v kvalifikaci byl Ital Karl Heinz Molling, třetí čas zajel Švýcar Michael Schmid, další z velkých Krausových soupeřů.

Mezi ženami byla nejrychlejší Ophelie Davidová z Francie, za níž se seřadily Rakušanka Karin Huttaryová a Julia Manhardová z Německa. Mezi finálovou šestnáctku se vešla čtrnáctá Tereza Kacířová a jako poslední také Veronika Doležalová.

"Je krásně, svítí sluníčko, bylo to dobré," pochvaloval si v cíli s úsměvem v rozhovoru pro ČTK Kraus, když dojížděli do cíle poslední závodníci. Trať je podle něj pěkná, jen hodně zavřená.

"Je tam takové esíčko v horní pasáži, kde se nebude dát předjíždět. To bude asi velký maso," tipoval před pátečním finále, které odstartuje ve 13.30. Skikrosař, který vyhrál oba dosavadní závody SP, měl trochu obavy, aby trať do závodu vinou teplého počasí moc nezměkla.

"Mě to přijde trochu jako obří slalom, skutečně se tam nebude dát moc předjíždět," uvedl Hayer, bývalý slalomář, jenž obsadil na víkendových X-Games v Aspenu lichotivou sedmou pozici. "Ale bylo to v pohodě, pohodový postup se počítá," dodal.

Výsledky kvalifikace:
Muži: 1. Kraus (ČR) 36,61, 2. Molling (It.) a Schmid (Švýc.) oba 36,80, ...8. Šafář 37,31, 11. Hayer 37,42, 32. Kopřiva (všichni ČR) 38,39.
Ženy: 1. Davidová (Fr.) 39,70, 2. Huttaryová (Rak.) 40,39, 3. Manhardová (Něm.) 40,55, ...14. Kacířová 42,09, 16. Doležalová (obě ČR) 42,41.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž