Když se Kitzbühel promění v hříšné město

  8:03
K i t z b ü h e l (od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Všude je binec. Jdete po ulici a klopýtáte mezi miliony střepů. Rozbité půllitry a sklenky na víno hyzdí dřív načančané chodníky. Vylité pivo namrzá, kde se mu zamane, uprostřed městečka pod klášterem kapucínů se povaluje všelijaké harampádí, zmačkané plechovky, poztrácené peníze, čepice a rukavice, pár pošlapaných batůžků.

Historické centrum Kitzbühelu vypadá, jako by jím prošla válka.

Omyl. To jen Rakušané slavili svůj každoroční svátek, lyžařský Wimbledon. Víkend patřil Hahnenkammu, v alpském lyžování nad něj není.

Nejvytrvalejší ani nešli spát a v neděli dopoledne se znovu trousí pod sjezdovku. Pojede se slalom. Fanoušci jdou pomalu, klimbají, motají se. Do rána slavili, nedivte se, že mají vysoké špičaté tyrolské kloboučky nakřivo, že se jim namalovaná rakouská vlajka rozmazala po celé tváři.

Byla to oslava bez zábran, mejdan po Rakousku. Trval dva dny, pátek a sobotu.
V neděli se střízlivělo. Ty dny se v poutním lyžařském místě tolerovalo skoro všechno. Tichý a vlídný Kitzbühel se pomalu měnil v město hříchu.

KONEC ROMANTIKY, JE TU HAHNENKAMM
Rampouchy padají od dřevěných vyřezávaných balkonů, voda na skalách nestéká, přimrzla a vznikl nehybný skalní vodopád.

Kitzbühel je malebné místo sevřené mezi alpskými vrcholy, počasí je jako malované, modro, slunce, občasné mráčky se tříští o ostří tyrolských skalisek. Temnotu rozbíjejí jen rozsvícené hotely v kopcích.

Veškerá romantika však od pátku přestala platit. Snad celé Rakousko se sjelo, aby zažilo další Hahnenkamm, letos už jedenašedesátý.

"Co bych to byl za Rakušana, kdybych nepřijel? Jde o prestiž, je to národní svátek, veselice," chrlí ze sebe pětadvacetiletý Vídeňan Günther.

Je tu od středy, od druhého tréninku sjezdu. Obličej má zmalovaný v červenobílých národních barvách, na hlavě místo čepice nosí tučňáka a na zádech má batoh, tedy spíš křenící se příšerku s růžovými vlasy. Takových lidí přijely o víkendu tisíce. Jsou to fanatici, milují lyžování, milují své hvězdy Maiera, Trinkla, oba Strobly, Matta, Raicha a spol. A tenhle víkend milují i ničím nesvázanou zábavu.

MAČKANICI SE NEVYHNETE
V hospodě The Londoner není k hnutí. Lidé jsou jako sardinky, mačkají se, než se protlačí k baru pro pivo, trvá jim to minuty. Přes cigaretový dým není vidět k vedlejšímu stolu, je tu nedýchatelno a k tomu nejde překřičet halasná hudba.

Typická anglická putyka.

Ještě před pár dny tady mladý skotský bohém Mike Butler hrál na kytaru, jenže v úterý zkusil jako předjezdec ďábelskou sjezdovku Streif, na které se jede sjezd, ve stokilometrové rychlosti se zřítil a zlomil si obratel.

The Londoner znamená při Hahnenkammu místo bohů, rituál, který nejde vynechat. Scházejí se zde rakouští lyžaři po sobotním sjezdu, mívají v rohu rezervovaný stůl, zapíjejí úspěchy. V sobotu v noci měli co slavit, osm jich skončilo do jedenáctého místa.

Kdo se chce do hospody dostat, musí zaplatit pět set šilinků. "Nedáte? Tak uhněte," anglicky rázně zahlásí bodyguard u vchodu. Pak dalšímu zájemci zdvořile oznámí vstupní sumu. Pořád je tu tlačenice, uvnitř i venku ve frontě. Ale teď v centru Kitzbühelu sotva najdete volné místo, všude je narváno.

Přijelo přes padesát tisíc diváků a skoro všichni se po závodech rozutečou do ulic.
A slaví. Až do rána. Poprvé to udělali v pátek po superobřím slalomu, ale to byla jen předzvěst toho, co přišlo po sjezdu.

SMETÁNKA NESMÍ CHYBĚT
V sobotu ráno přijíždějí první vlaky, jsou plné, rozveselení fanoušci hulákají, cestou už popili, ale nemají dost. Vyskočí z vlaku a u prvního stánku doplní zásoby.

Do startu sjezdu zbývají dvě hodiny a Kitzbühel se stává hlavním městem světa. Pětikilometrová kolona aut se šine jako šnek. Kolikrát se jen zastavil život u kolejí pod sjezdovkou, spadly závory, přijel expres a vyplivl další stovky lidí. Fanoušci přijeli v převleku za žebravé mnichy, přijeli Švýcaři ve slaměných kloboucích nebo Norové s vikinskými helmicemi.

Ve vzduchu je cítit pivo a svařené víno, to se pije ze všeho nejvíc, i když "svařák" stojí až padesát šilinků.

Scházejí se prominenti. Legendární lyžaři Franz Klammer, Karl Schranz nebo Toni Sailer jsou tu jako doma. Franz Beckenbauer, prezident fotbalového Bayernu Mnichov, v Kitzbühelu rovnou bydlí. Do cílového prostoru přichází nezapomenutelný jezdec formule jedna Niki Lauda, který nikdy neodkládá červenou baseballovou čepici. I teď ji má. Je tu německý cyklista Jan Ullrich, další formuloví závodníci Damon Hill, Gerhard Berger nebo David Coulthard.

"Miluju rychlost, a když se dívám na sjezd, je to pro mě relaxace," řekl v televizním rozhovoru Coulthard. Ale spíš přijel, aby se ukázal ve společnosti smetánky.

Pomalu se může začít. U cíle mezi nafouknutými balony už vlaje houština vlajek, hlasatel vítá diváky ve všemožných jazycích, používá i slovinštinu nebo norštinu, krkolomně zvládá ruštinu. Lístek pro obyčejného fanouška stál 230 šilinků.

SRÁZ PRO ŠÍLENCE
Sotva mohou diváci tušit, co prožívají závodníci na startu. Sjezdovka Streif nahání hrůzu, je to ledová smršť. Z protějšího kopce vypadá nevinně, ale je nebezpečná, brutální.

Stačí se podívat z prvního srázu pod startovní budkou a vidíte se v nebi. Jako by vám pod nohama mizela zem a padali jste do nekončícího srázu. Zrychlení z nuly na sto zvládne sjezdař během pěti vteřin... Pak už nejde ucuknout, není kde zastavit, jedině v záchranných sítích podél trati.

Je to trať pro šílence, říká se.

Ten sjezd není nejdelší, ani nejrychlejší, ale určitě nejznámější, opředený legendami, divokými pády, balíkem peněz a nesmírnou vášní. Ostré zatáčky se rychle střídají, k tomu ďábelské skoky.

"Nejkrásnější pocit je, když projedu cílem a jsem celý. To mi je blaze. Potřebuju k tomu odvahu, sílu, respekt a kus štěstí," říká Rakušan Fritz Strobl, který sjezdařský hit vloni vyhrál.

Hahnenkamm je ve Světovém poháru událostí roku. "V tomhle sjezdu je všechno extrémně náročné, jede se o miliony šilinků, přijde spousta lidí, motivace je obrovská," povídal Američan Daron Rahlves, který v pátek i v sobotu skončil třetí.

Letos byl nejlepší Hermann Maier, milovaný a nenáviděný, Rakušan s horkou krví, plný ironie a drzosti, dravec, mistr rychlosti. A Kitzbühel měl co slavit.
Lidé slavili celý den a celou noc.

SLAVIT A OPÍT SE
Ze všech stran je slyšet smích, řev, rachot řehtaček, trubek a kravských zvonců. U kolejiště znovu spadly závory. Rozjařený chlapík v krátkém tričku si nasadil čepici se sobími parohy a kráčí k policistovi u vlaku. Má skelné oči, ale odvaha mu nechybí. "Můžu vám pomáhat? Budu taky řídit dopravu," praví.

Lidé tleskají, muž zákona se směje a chlapík je hvězdou okamžiku: rozšafně ukazuje mašinfírovi, že může jet.

Alkohol bourá zábrany, a to jsou teprve dvě hodiny po závodě. Jak to asi bude vypadat večer? Mladý obtloustlý Tyrolan ostře nakopne plastovou láhev, která přistává vyšperkovanému audi na předním skle. Policista okamžitě brzdí řidičovu zlobu. "To nic, jeďte dál." Řidič bez remcání poslechne, "fotbalista" už je stejně ztracený v davu.

Dnes se promíjí téměř každá neřest.

Stmívá se a ve městě břinká hudba. Od každého stánku hraje něco jiného, pár metrů vám buší do uší taneční superhity, o kus dál tyrolské odrhovačky, před půlnocí se zpívá Gottova Včelka Mája v němčině. Jódluje se. A tančí. A pije. A nad vším, kdo ví proč, vlaje jamajská vlajka.

Pod nebezpečným svahem je obrovská diskotéka na sněhu, sešlo se tam snad patnáct tisíc lidí. Stojí u pódia a "vtipálci" na ně z kopce házejí sněhové koule.

Když se na pódiu objeví někdo nový, okamžitě dostane také sněhový pozdrav.

Opodál v mohutném obřím stanu je atmosféra zdrženlivější, sešli se tam prominenti, bohatí. Pánové v naleštěných lakýrkách i dámy v róbách a lodičkách se museli brodit rozšlapaným sněhem. "Sakra, to klouže," od plic nadávaly vyparáděné ženy, když klopýtaly po namrzlých schodech.

AŽ DO RÁNA...
Až do rána se pod Streifem bobuje na čemkoli, temnotu ozařuje laserová hra a světélkující čertí růžky. Na historické dlažbě je pořád slyšet klepot těžkých lyžařských bot, fanatici nenašli za šest hodin jedinou volnou chvíli, aby se přezuli.

S alkoholem roste agresivita, stačí špatný pohled a už se dva válejí v klinči mezi odpadky na politém chodníku. Parta dívek se postavila pod kluzký kopeček a škodolibě se směje těm, kteří po ledu škobrtají.

Čtyři potrhlí kluci vylezli na barový pult před stánek s pitím, svlékli bundy, svetry i trička a polonazí tancovali na rakouské hity. V minus deseti stupních.

Všichni kolem se náramně bavili, tleskali do rytmu a žádali další striptýz.

"Za panáka sundáme i kalhoty," řvali mladíci. Stalo se, každému přinesli skleničku svařeného vína a hoši se svlékali do slipů.

I tak se lidé baví při Hahnenkammu.

Největší randál je pod radnicí u policejní stanice. Zuřivě se tancuje, pije a veselí. Hudba nejde překřičet.

Alkohol zmáhá, žaludky nestíhají, kdekdo se v křečích krčí v koutě. Chlapík ve slunečních brýlích si ustlal v úzkém výklenku obchodu s dámskou módou. Lehl si naznak, nohy do pravého úhlu a nikdo ho nemůže vzbudit.

Stovky rozházených pivních lahví a plechovek se musí přeskakovat, nádherný Kitzbühel se změnil v město odpadků.

Kdo nezůstává přes noc, pomalu se před půlnocí šine na vlak. Z jednoho nástupiště se jede na Štýrský Hradec, z druhého na Salcburk. Obě strany se překřikují a pak společně zpívají. Dvě ztepilé čtyřicátnice stoupají na široký kontejner a ječí Achtung! Každý se pootočí. Obě pak dirigují celý ten opilý soubor. Co na tom, že se pak ženštiny svalí po kluzké popelnici ke kolejišti, hlavně že je legrace...

Půlnoční expres je plný, a to ještě tisíce lidí tancují v ulicích. Ve vlaku se nesmí kouřit ani pít, ale zákazy pro tyhle dny neplatí. Dva pomalovaní divoši se posadili na poplivanou zem ke vchodovým dveřím, zatarasili cestu ostatním, otevřeli si dvě plechovky piva a zapálili doutníky. A jelo se.

Jiný opilý maník leží na lavici ve druhém voze. Spí. Na sobě má špinavé potrhané rifle a pranic nevnímá, že se mu obličej koupe v rozlitém pivu. Levou rukou pevně svírá stále nedopitou plechovku.

ČAS PRO ČISTICÍ ČETU
Pomalu končí víkendová veselice, rakouská lidová slavnost bez zábran. Auto zaklíněné mezi ledové kvádry policisté uchránili, padesátiletý zelený chevrolet, na kterém se do rána čepovalo pivo, už ne. Americký skvost neodolal rozdováděnému davu.

Je neděle ráno a Kitzbühelem prochází úklidová četa. Lopatou a hráběmi čistí město a nakládá metráky odpadků do kontejnerů a do bagrů. Trvá několik hodin, než jakžtakž uklidí.

Jenže to už znovu proudí tisíce lidí zpátky pod vyhlášený svah. Pojede se slalom.

Až v pondělí se z Kitzbühelu stane znovu to vyhlášené, ale nenápadné město sevřené mezi alpské vrcholy.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...