Kateřina Razýmová běží sprint dvojic na mistrovství světa v Oberstdorfu. | foto: Czech-Ski/Bóša

Razýmová v úvodu sprintu dvojic na MS spadla, s Janatovou nakonec byly osmé

  • 3
Běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová a Kateřina Janatová obsadily na mistrovství světa v Oberstdorfu osmé místo ve sprintu dvojic. Na výsledku českých reprezentantek se podepsal pád Razýmové hned na prvním úseku desetičlenného finále. Titul obhájily švédské lyžařky. Maju Dahlqvistovou, která má zlato z roku 2019, v Německu doplnila Jonna Sundlingová, vítězka čtvrtečního individuálního sprintu klasicky.

Razýmová s Janatovou v semifinále obsadily páté místo a díky času postoupily do finále. To se českým ženám v této disciplíně povedlo jen v Liberci 2009, kdy byly Ivana Janečková a Kamila Rajdlová desáté.

Do finále ale Razýmová nevstoupila dobře. V závěru prvního úseku skončila po kolizi se soupeřkou na zemi v zatáčce na konci stoupání před sjezdem na stadion. Do předávky kvůli tomu nabrala ztrátu šest a půl sekundy, kterou Češky jen pomalu stahovaly. Čelo jim ujelo a nakonec nechaly za sebou jen Němky a Francouzky.

„Když Kačka spadla a jela jsem svůj první úsek, nechtěla jsem to úplně narvat. V tu chvíli jsem věděla, že máme ještě dost času a přepálené tempo by se nám mohlo vymstít. Ale bohužel už se tam pak nešlo dotáhnout. Tím, že jsme nebyly v kontaktu, tak se nám jelo hůř a těžko. Osmé místo sice není špatné, ale myslím, že máme na lepší výsledek, a vím, že jsem mohla jet líp,“ komentovala finále v tiskové zprávě Janatová.

Titul obhájily švédské lyžařky. Maju Dahlqvistovou, která má zlato z roku 2019, v Německu doplnila Jonna Sundlingová, vítězka čtvrtečního individuálního sprintu klasicky. Za Seveřankami se ze stříbra překvapivě radovaly Švýcarky Laurien van der Graaffová a Nadine Fähndrichová. Druhou bronzovou medaili získala v Oberstdorfu Anamarija Lampičová, která vytáhla Slovinsko na třetí příčku. Radovala se společně s Evou Urevcovou.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu

Německo

Běh - sprint dvojic volně:
Ženy:
1. Dahlqvistová, Sundlingová (Švéd) 16:27,94, 2. Van der Graafová, Fähndrichová (Švýc.) -0,95, 3. Urevcová, Lampičová (Slovin.) -3,46, 4. Stupaková, Něprjajevová (Rus.) -3,95, 5. Brennanová, Maubetová-Bjornsenová (USA) -5,83, 6. T. Wengová, Fallaová (Nor.) -18,94, 7. Parmakoskiová, Joensuuová (Fin.) -24,26, 8. Razýmová, Janatová (ČR) -29,37, 9. Carlová, Krehlová (Něm.) -36,65, 10. Dolciová, Quintinová (Fr.) -1:03,80.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž