Káně z Beskyd vylétlo na vrchol

  9:59
Jakub Janda je teď druhým nejlepším skokanem české historie, hned po legendárním frenštátském krajanovi Jiřím Raškovi. Po triumfu na novoročním Turné čtyř můstků totiž vyhrál i celý Světový pohár ve skoku na lyžích. Tíha skvělého úspěchu však může kariéru drobného sedmadvacetiletého "káněte z Beskyd" zničit.
Jakub Janda s křišťálovým glóbem

Jakub Janda s křišťálovým glóbem - VÍTĚZ S TROFEJÍ. Skokan na lyžích Jakub Janda s křišťálovým glóbem. | foto: Reuters

Janda se potácí mezi skokanskými funkcionáři, kteří mu angažovali špičkového zahraničního trenéra, a nejbližšími lidmi okolo sebe, již mu chtějí vydobýt lepší výdělky.

"Snad časem horké hlavy vychladnou," přeje si zkroušeně. Byť by měl jásat, slavit a opíjet se štěstím.

Hlava jako kormidlo

Narodil se v Čeladné, protože ve Frenštátu, skokanské líhni, není porodnice. Začínal s tenisem, jenže správce kurtů chodil pozdě, tak se naštval a utekl na můstek.

Při dětských hrách utrpěl nepříjemné zranění, zlomeninu očnice, a po operaci dostal do tváře umělou lasturu - ta se pak stala příčinou jeho obdivovaného stylu. Spolu s mimořádně ohebnými kotníky.

Říká se: Janda létá s lyžemi za ušima. A skutečně, po nalehnutí skokana na vzduchový polštář to tak vypadá. Hlavu má povytaženou dopředu jako kormidlo.

"Myslím, že jsem se nezměnil. Mám jen jiný pohled na některé věci, dozrávám. Kdybych v osmnácti věděl, co dnes, možná bych byl jinde. Říká se tomu zkušenost."

Jakub Janda

Léta se trápil. S technikou, s výsledky, s vlastní sebedůvěrou i hladem - obvyklým průvodcem skokanů v době extrémních hubeňourů. (Víte, že centrum hladu sídlí v mozku jen těsně vedle centra agrese ničící psychickou rovnováhu?)

Před dvěma lety mu tedy prospěla nejen změna kouče, ale i pravidel zohledňujících výšku a váhu závodníka vzhledem k délce lyží. "Nemusel nic měnit, jen se mohl najíst. Na rozdíl od ostatních," říká bývalý skokan František Jež, jeho nejbližší rádce a manažer.

Dřív se u reprezentace měnili trenéři, představy i koncepce. Jandovi pomáhala psycholožka, kterou později jeho otec vyhodil. Ve Světovém poháru skončil nejlépe dvakrát na třetím místě. "Chtěl s tím praštit pětkrát do roka," vzpomíná jeho přítelkyně Lucie Klimparová, která s ním tráví už šestý rok.

"Vím, jaké to je, být dole. Proto se nezblázním z toho, že jsem nahoře. Nebude to trvat věčně," říká teď Janda. Jeho obvyklé odpovědi znějí: "Cítím se jako normální skokan, jen mám víc štěstí." Nebo: "Žádné emoce, jen se mi něco povedlo." A taky: "Chystám se na další závod, dál nepřemýšlím."

Jen po fantastickém remízovém vyústění souboje s Ahonenem na novoročním Turné čtyř můstků přiznal: "Teď jsem půlhodinu nevěděl o světě, na nic si nepamatuju."

Triky slovinského mága

Zlom nastal znenadání předminulé léto. Nejprve se připravoval s osobním koučem Davidem Jiroutkem. A vzmach dokonal příchod slovinského světoběžníka a mága Vasji Bajce.

"Změnilo se všechno," připomíná Janda. Atmosféra v týmu, vedení tréninků, pozice ve světě, materiál. Možná nejvíc způsob jeho myšlení. "Skoky se rozhodují v hlavě. Z devadesáti procent," tvrdí.

Pojednou zvládl v závodě to nejdůležitější, onen zdánlivě snadný pohyb - odraz na hraně stolu. Ve dvou třech setinách vteřiny se odrazit přesně a dynamicky. Ne šlápnout do prázdna. Jako by mu teď v botách třaskala nálož s trhavinou. V ten pravý čas.

"Pracovitost, poctivost, nezničitelné zaujetí - to jsou hlavní příznaky jeho vzestupu," uznal Jiří Raška, olympijský vítěz z Grenoblu 1968. Přitom právě Janda byl pověstný slabou mentální rovnováhou. "Čeští skokani vždycky pocházeli z drsnějších podmínek. Proto ti, co vytrvali, uspěli," soudí Jež.

Janda začal atakovat přední pozice, v lednu 2005 v Titisee/Neustadtu poprvé vyhrál závod Světového poháru. A pak získal ještě dvě medaile, stříbro a bronz, na mistrovství světa v nedalekém Oberstdorfu. Zázrak? Nebo trvalý vzestup?

Janda odpověděl hlasitě a jasně: v létě vyhrál sérii Grand Prix na můstcích s umělou hmotou a potom hned první závod na sněhu v temném finském Kuusamu/Ruce. Tam navlékl žluté číslo lídra seriálu a vysvlékl ho za celou zimu jen jedinkrát.

Zvítězil v dalších čtyřech závodech Světového poháru, svedl neuvěřitelnou patovou bitvu s Finem Ahonenem na Turné čtyř můstků a v obávané Planici stvrdil pozici jedničky sezony.

"Myslím, že jsem se nezměnil," prohlásil. "Mám jen jiný pohled na některé věci, dozrávám. Kdybych v osmnácti věděl, co dnes, možná bych byl jinde. Říká se tomu zkušenost."

Jen na olympiádě neunesl tlaky rozháraného zázemí. Den před odjezdem pohrozil trenér Bajc, že radši ani nepojede. Zlomený Janda skončil v Pragelatu 13. a 10. "Vidíte, je slabý, nezvládne to," začali mu zase vyčítat. Jenže on se dokázal znovu zvednout a využil zaváhání soupeřů v čele s finským orlem Ahonenem.

Jen lety na mamutích můstcích, skokanskou libůstku, stále nemiluje. Jeho ojedinělý styl mu tady překáží a dostává ho do nebezpečí. Proto drží český rekord na chabé kótě jen 209 metrů, přestože Nor Romören už přistál na 239 metrech.

Má rád klid

Janda je členem Dukly, ale bez hodnosti, protože má modrou knížku. Po obchodní akademii studoval Vysokou školu báňskou jako pojistku do budoucna. V posledních měsících však nestíhá a se studiem skončil.

A taky vydělává. V letošní sezoně přes 3,5 milionu korun jen na prémiích. Stal se tváří reklamy mezinárodní firmy. Zařizuje si byt, touží po domě a jako odměnu si na teplé jaro objednal motorku-choppera.

"Jinak neutrácím, stačí mi mobil a auto," říká. Jako jediný z vyhlášených v anketě Sportovec roku 2005 věnoval prémii handicapovaným sportovcům a dětem. "Já si vydělám skoky dost, oni je potřebují," prohlásil.

Přitom plánuje závodit na automobilových okruzích a baví ho listovat časopisy o luxusních autech. Dívat se na televizi nebo jít ven se psem, stafordšírským bulteriérem.

Miluje domov, lidi a kraj okolo Frenštátu. Ideální den? "Vyrazit si na kole nebo na tenis, pak zajít k Sakymu na kafe," připomíná oblíbený bar svého dalšího předchůdce, leteckého šampiona Jaroslava Sakaly, na frenštátském náměstí.

Nerad se otvírá, nechce být hrdinou bulváru. "Nebudu tady přece lítat a řvát jako Rocky Balboa," řekl po slavné výhře ve Finsku. Brání se zatížit křídla odpovědností favorita. "Chci jenom dobře skákat," opakuje pořád dokola - před dvěma lety, kdy byl pomalu rád, že proklouzl do druhého kola, i teď, kdy mnozí berou jako zklamání, když se nedostane na stupně vítězů.

Taky je prý tvrdohlavý a náladový. Doma však zůstává mírný. "Hlava rodiny? Já, ale ona řekne, že ona," ukazuje na Lucii. "Nemáme to rozdělený, vyznáváme demokracii. Ale nesmím se moc rozkřikovat."

Mezi blízkými platí za veselého chlapíka. "Mám rád suchý anglický humor," povídá, když nevíte, jestli to myslí vážně, nebo vtipkuje.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...