Jizerská padesátka

Jizerská padesátka | foto: ČTK

Vyprodáno za sto dnů. A Jizerská padesátka znovu láká největší esa běžek

  • 0
Trvalo to sto dnů, pak museli pořadatelé Jizerské padesátky, největšího maratonu pro běžce na lyžích v České republice, dalším zájemcům o start říkat: Sorry, už nemáme místo. I letos bude stopa v Bedřichově a na okolních kopcích přeplněná, 47. ročník závodu se pojede o víkendu od 10. do 12. ledna.

"Vyprodán bude celý závod," radoval se Marek Tesař, jehož společnost ČEZ Jizerskou 50 pořádá. Na startu se tak objeví na sedm tisíc lyžařů. "Aktuálně nám zbývá jen pár míst na 25 kilometrů klasickou technikou a těsně před vyprodáním je i volná třicítka."

Těch sto dnů je novým rekordem "Jizerky", byť v konkurenci největších světových podniků pořád pokulhává. Třeba slavný Vasův běh měl kapacitu naplněnou během minut. "Takže máme co dohánět," uznal Tesař.

Na startu hlavního závodu budou znovu stát největší esa laufařských závodů: bratři Auklandové, vítěz ročníku 2010 Oskar Svärd, česká maratonská jednička Stanislav Řezáč, nebo bývalý mistr světa Martin Koukal. A při třetí účasti má jasný cíl: buď překonat nejlepší rodinný výsledek z Jizerky - 11. místo svého otce, nebo vlastní výsledek, kterým bylo 23. místo.

"Nejradši bych byl, kdybych v cíli mohl říct, že jsem spokojený, že jsem podal výkon, na který jsem hrdý a na který jsem celý rok dřel," říkal závodník, který přes své současné zaměření dál pomýšlí na start na olympijských hrách v Soči.

"Olympijská sezona je naším problémem," uznal Tesař. Právě kvůli hrám tak nejspíš na startu neuvidí žádné eso ze Světových pohárů. Snad jediným, kdo stále připadá v úvahu, je Lukáš Bauer, čerstvý pohárový vítěz z Kuusamu. "Ale ten přijede, jen když se mu nebude dařit při Tour de Ski."

Vedle hlavní tratě jsou pro lyžařské nadšence připraveny ještě dvě doplňkové, v sobotu navíc odstartuje štafeta hvězd, do níž jsou přihlášeni například fotbalisté Luděk Zelenka s Janem Nezmarem, herec a režisér Jakub Kohák, kajakářský mistr světa Vavřinec Hradilek, nebo Kristýna Kolocová. "I když já a běžky nejsme největší kamarádky," přiznala plážová volejbalistka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž