Dario Cologna

Dario Cologna | foto: Johannes Eisele, Reuters

Je tu Grande Dario. Běžci na lyžích mají nového vládce

  • 2
Jména pěti favoritů a pěti vyzývatelů zářila na internetových stránkách Tour de Ski na začátku této zimy. Jméno Dario Cologna byste však mezi vyvolenými hledali marně. Přesto právě tento 23letý Švýcar vévodí s převahou 15 vteřin celkovému pořadí Tour! Hudebníci by jej vyhlásili Skokanem roku.

A dokonce i legendární Vegard Ulvang ho velebí: "Jsem nadšený tím, co Dario předvádí. Sám sebe se ptám: Kdo ho na letošní Tour může porazit? Vždyť je dobrý ve všech disciplínách, má čistou a elegantní techniku, je rychlý a zároveň i výborný vytrvalec." V tom tkví Colognova síla.

Předvádí, co ani Lukáš Bauer loni nedokázal: dojíždí na předních místech v obou technikách i ve sprintech. Absolutní univerzál. "Ve Švýcarsku probudil zájem o běžecké lyžování. Je to objev zimy. Lidi jsou nadšeni. Tak dobrý ještě nikdo nebyl," říká švýcarský novinář Ivan Šajnoha.

Cologna, výrazem tváře spíš klučina, si zatím jako celebrita nepřipadá. "Ale jděte, nemůžeme se co do popularity porovnávat se sjezdaři," mávne rukou.

Teprve si zvyká, že při Tour de Ski chodí coby celkový lídr na každou tiskovku. Hovoří anglicky, i když s některými slovíčky mu ještě musí pomáhat soupeři. "Jak se to řekne?" ptá se vedle sedícího Kanaďana Kershawa.

"Tour je ještě dlouhá, pořád nejsem její největší favorit. Ale formu cítím. Klíčová teď bude patnáctka v Novém Městě," tuší.

V minulé sezoně vyhrál mistrovství světa do 23 let, přesto ho nikdo nebral vážně, vždyť ve Světovém poháru měl na kontě všehovšudy čtyři umístění v Top Ten. Na svých internetových stránkách dokonce nabízel reklamní plochy na své kombinéze a čepici k reklamě potenciálním sponzorům, které marně hledal.

Teď přišel průlom. "Snad proto, že vše obětuju lyžování," říká. I pro švýcarská média je listem nepopsaným. Oblíbená četba? "Idiot od Dostojevského," překvapí.

Oblíbený doplňkový sport: "Fotbal." Oblíbený závod: "Engadin." Ano, slyšíte dobře, úspěšný sprinter miluje vytrvalecké martyrium.

Z Prahy se do Nového Města těšil. "Mám radši hory než městské závody," ujistil. Poprvé jeho putování po Tour nyní "doprovázejí" i diváci švýcarské televize, ta koupila přímé přenosy teprve letos. "Nejdřív lidi skouknou, jak si vedu na Tour, a pak aplaudují Simonu Ammannovi na Turné. Hezký dvojblok, co?" povídá.

Ne, ani Ammannovy popularity ještě zdaleka nedosahuje. Přestože mu jeden z fanoušků do knihy vzkazů na internetu píše: "Grande Dario! Superlativo!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž