Jandu vystrašil na MS odběr krve

Sapporo - Jakub Janda byl po závodě na středním můstku na světovém šampionátu v Sapporu předvolán k antidopingové kontrole na odběr krve. To českého skokana na lyžích pořádně vyděsilo. Janda se ovšem nebál výsledku testu, ale injekční stříkačky. "Najdou mi pouze vitamíny C a B, které užívám. Odběr moči mi nevadí, ale odběry krve nemiluji. Bojím se jich," řekl Janda.

Jandovi letošní světový šampionát nevyšel podle představ: k obhajobě stříbrné a bronzové medaile z Oberstdorfu 2005 měl na míle daleko. Na středním můstku dnes skončil osmnáctý.

"Moje výsledky v Sapporu odpovídají současné realitě. Musím se dívat na situaci s otevřenýma očima. Věřit v zázraky se nedá," prohlásil Janda.

Propadem formy se prý zabývá takřka neustále a problémy hledá hlavně v nabourané psychice. "I když běh je také o psychice, ale skok je v tomto směru mnohem horší. Pokud chci něco dokázat, a jsem v křeči, tak v tom zůstávám. Problém je v setině sekundy při odrazu na hraně. Běžci se z psychické krize mohou vyhrabat snadněji," řekl Janda.

Poslední šanci k nápravě nevýrazných výsledků v letošní sezoně bude mít v závěrečné části Světového poháru.

Janda v souvislosti se svými současnými výsledky nechce hodnotit práci rakouského trenéra českých skokanů Richarda Schallerta. "Někomu systém sedí, někomu nesedí. Nevím, co k tomu dále říci. Tečka," uťal Janda rázně debaty na trenérské téma.

Jednoznačnou odpověď nedal loňský vítěz Světového poháru ani na dotaz, zda by se nechtěl vrátit ke společné přípravě s trenérem Vasjou Bajcem, pod jehož vedením zažil největší úspěchy. "Ani nevím, zda je Vasja momentálně volný a co dělá. Na toto téma nechci odpovídat. Už mám jednu žlutou kartu," odvětil Janda, jenž si prý nechce zadělávat na další problémy.

Pomyslnou žlutou kartu mu udělil sportovní ředitel úseku skoků Rostislav Jozífek za to, že skokan neměl při rozhovoru na hlavě čepici s reklamami. "Měl jsem na sobě ale bundu, kde byly také reklamy. Na jaře mám dostat pokutu v rozmezí od pěti až do padesáti tisíc korun," řekl Janda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž