Fulvio Valbusa, Pietro Piller Cottrer, Tore Ruud Hofstadt

Fulvio Valbusa, Pietro Piller Cottrer, Tore Ruud Hofstadt - MEDAILISTÉ. Závod na patnáct kilometrů volnou technikou vyhrál italský lyžař Pietro Piller Cottrer, druhý byl jeho krajan Fulvio Valbusa. Bronz patří Toru Ruudu Hofstadtovi z Norska. | foto: Reuters

Italský triumf, Bauer skončil na pátém místě

  • 28
Oberstdorf - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Lukáš Bauer obsadil páté místo v závodě na 15 km volnou technikou na mistrovství světa, od medaile ho dělily jen 4,4 vteřiny. Překvapivě triumfovali italští běžci, vyhrál Pietro Piller-Cottrer před Fulviem Valbusou. Bronz patří Tore Ruudu Hofstadovi z Norska.

Lukáš Bauer se od začátku závodu držel na stříbrné pozici, tu opustil jen na druhém mezičase. V závěrečné třetině se před Bauera dostal Valbusa, ještě před posledním úsekem držel český reprezentant třetí místo o víc než dvě vteřiny před Hofstadem.

V závěrečné části závodu však byl český lyžař pomalejší než konkurenti a s časem 35:08,3 obsadil konečné páté místo. "Rozhodlo se v druhém kole, jel jsem hodně špatně," přiznal sebekriticky český lyžař. "Nepomohlo mi, že jsem jel sám a neměl šanci s nikým spolupracovat."

Průběh závodu ZDE

Přání šéftrenéra Miroslava Petráska o dvou umístěních v první desítce výsledkové listiny se nesplnilo - Jiří Magál dojel osmnáctý. A zklamaný. "V neděli to budu muset trochu vylepšit," plánoval před startem ve skiatlonu na 30 km.

V závodě na poloviční trati volnou technikou chtěl nakouknout mezi prvních deset. "Proto jsem jel svižně začátek. Zariskoval jsem a říkal si: buď vydržím celou patnáctku a vyjde to nebo ne a bude to výsledek, jaký jezdím pořád. Ke konci to nevyšlo," přiznal.

Ještě hůř dopadl Martin Koukal. Na deváté místo z posledního závodu Světového poháru před šampionátem v Reit im Winklu nenavázal, skončil až na 53. místě. Na trati mu nešlo nic. Proč? "To kdybych věděl, tak by to bylo strašně krásný," povzdechl si.

Od začátku se nedostal do tempa. "Už na prvním mezičase jsem byl deset vteřin dole... V tomhle závodě se dalo sjet o pět vteřin, deset už bylo dost. Pokud chce člověk být nahoře, musí tam být od začátku, zvlášť já. Nejsem z těch, kteří by závod pomaleji rozjel a pak to zrychlil," dodal.

Ve středu se obával, co se může na trati stát. Jeho letošní výkonnost je totiž kolísavá. A bohužel, v Oberstdorfu, v závodě na 15 km volnou technikou byla křivka sinusoidy dolů. "Ale v téhle sezoně mě nic nemůže překvapit," dodal sklesle.

Na trať se vydal i brazilský lyžař Helio Freitas, který sníh viděl poprvé teprve před dvěma lety. Do cíle dorazil předposlední, pomalejší byl ještě Brahim Aitboubella z Maroka.

Muži - 15 km volnou technikou:
1. Piller-Cottrer 34:49,7 min., 2. Valbusa (oba It.) -11,2, 3. Hofstad -14,2, 4. Berger (oba Nor.) -16,9, 5. Bauer (ČR) - 18,6, 6. Vittoz (Fr.) -19,0, 7. Teichmann -26,5, 8. Filbrich (oba Něm.) -36,1, 9. Kattilakoski (Fin.) -38,6, 10. Bajčičák (SR) -39,7, ...18. Magál -1:05,7, 41. Michl -1:54,2, 53. Koukal všichni ČR) -2:25,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž