Horko lyžařům nevadí, trénují v tunelu

Torsby, Liberec - Venku řádí vedra, oni však lyžují na sněhu v mrazu, na který jsou zvyklí. Reprezentační běžci na lyžích z Dukly Liberec trénují ve speciálním tunelu ve švédském Torsby. "Uvnitř je teplota čtyři stupně pod bodem mrazu," hlásí trenér Václav Korunka, který ve Švédsku lyžaře vede.

Na severu se už od 5. července připravují přední čeští běžci Jiří Magál, Dušan Kožíšek, Milan Šperl, Martin Jakš a Václav Kupilík. Je tu i Martin Koukal, pro něhož je to první společný výcvikový tábor po operaci ramene.

"Má omezený režim-může běhat na lyžích bez holí, nebo jezdit na kolečkových bruslích. V závěru přidává i atletiku," popisuje trenér Korunka.

Do Švédska odcestovala i ženská běžecká jednička Kamila Rajdlová. Ta se odmítla připravovat pod vedením trenérů ženské reprezentace a dostala povolení k přípravě u Václava Korunky v liberecké Dukle, jejíž je členkou.

Běžci mají na vyhřátém severu náročný program. Dopoledne jezdí na kolečkových lyžích na dráze, posilují, nebo běhají v lesích "po svých". Odpoledne každý den následuje lyžařská příprava v tunelu.

Tunel ve švédském Torsby je dlouhý 1,3 kilometru, jsou v něm připravené dvě běžecké stopy a lyžařům slouží teprve druhým rokem. Podobné zařízení mají v Evropě už jen ve finském Vuokatti.

"V nynějším termínu tu nepotkáváme příliš lyžařů. Vybrali jsme si tuhle dobu záměrně, abychom měli klid," říká Václav Korunka. Použití tunelu přijde na 30 euro denně na osobu.

Soustředění ve švédském "mrazáku" končí běžcům na lyžích zítra.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž