Jizerská padesátka

Jizerská padesátka | foto: ČTK

Lyžařka - lékařka zachránila muže se srdečním kolapsem

  • 1
Běžkařka, která jela v sobotu dopoledne Jizerskou pětadvacítku, zachránila život staršímu závodníkovi. Přímo na trati ho postihl srdeční kolaps. Do cíle mu zůstávaly asi čtyři kilometry, když upadl na trať. Lyžařka a lékařka v jedné osobě Magda Čepková poskytla muži bleskovou první pomoc.

Bylo mu více než 60 let. Čepková neváhala, přerušila závod a pustila se s dalšími dvěma ženami do oživování běžkaře. "Měl zapadlý jazyk, nemohla jsem nahmatat puls," řekla Čepková.

Obrovské štěstí bylo, že Čepková je doktorka. "Pracuji v Londýně, věděla jsem co dělat," řekla pořadatelům. Na místo neštěstí dorazila asi za deset minut horská služba.

"Poslali jsme tam skútr s lékařem záchranné služby a s defibrilátorem a přivolali jsme vrtulník," uvedl náčelník Horské služby v Jizerských horách René Mašín. "Vrtulník přistál na Nové Louce, která byla k ohroženému muži blíž než stadion v Bedřichově." Lyžaře převezli na kardiologii liberecké nemocnice, není v ohrožení života.

Mašín ocenil, že se Čepková a další zachránci zachovali přesně tak, jak měli a odvedli výbornou práci. Pořadatelé Jizerské 50 se rozhodli odměnit Čepkovou cenou fair play.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž