Eva Samková | foto: AP

Pestré léto podle Samkové: monzuny, točení klipu a pečení chleba

  • 2
Už to bývá pravidlem. Krátce po sezoně se snowboardcrossařka Eva Samková sbalí a vydá se za novými zážitky do světa. Letos si olympijská vítězka a mistryně světa do odpočinkových měsíců naplánovala surfování v Portugalsku, putování po Skotsku i natáčení hudebního videoklipu. V první verzi itineráře figurovala ještě dovolená v Bhútánu.

Do země na východním konci Himálaje ale Samková nakonec neodcestovala. Plány zhatily blížící se monzuny, které od března v Bhútánu panují. 

„Nemohli bychom chodit na delší treky,“ vysvětlovala Samková na předsezonní tiskové konferenci novinářům. Cestu do vysněné země ale nevzdává. 

„Bhútán zůstává v šuplíku. Řekla jsem si totiž, že až se stanu mistryní světa, vyrazím tam,“ doplnila. 

Důležitou podmínku v uplynulé sezoně splnila. V snowboardcrossu podruhé ovládla celkové hodnocení Světového poháru, slavila i premiérový titul mistryně světa. Veškeré mety si tak 26letá vítězka olympiády v Soči splnila.

Motivace do dalších let jí ale neschází. „Člověk musí být spokojený s vlastní jízdou, což je celokariérní snaha,“ přidala Samková.

Program Evy Samkové

sezona 2019/2020

Vedle šesti závodů Světového poháru Samková plánuje startovat také na Evropském poháru na Dolní Moravě 12. a 13. února. V zimě nebude chybět ani na snowboardcrossových kempech, kde trénuje malé děti. V lednu se pořádá na Dolní Moravě, v únoru na Lipně.

Proto každoročně čerpá síly během cestování po světě. V minulosti putovala autem po Lofotech, západním pobřeží USA nebo v Alpách se skikrosařem Tomášem Krausem natáčela úspěšný dokument.

Letos Samková plány rychle změnila a rozhodla se odcestovat na Bali, kde kromě surfování a udržování se v kondici kývla na spolupráci na hudebním klipu zpěvačky Barbory Polákové. 

Surfařské umění se poté vydala pilovat do Portugalska, ve Skotsku zase s kamarádkou obdivovala tamní přírodu, v Edinburghu stihla i divadelní festival. Po návratu do Česka zamířila i na kurz pečení chleba.

„Po velmi náročné a úspěšné sezoně jsem vynechala tradiční soustředění v červenci. Na sníh jsem se vrátila na začátku září,“ přidala.

Od té doby ale Samková stihla už tři soustředění na evropských ledovcích. A v hlavě si stanovila cíle před sezonou, která postrádá výraznější vrchol v podobě olympijských her či světového šampionátu.

Snowboardcrossařka Eva Samková na předsezonní tiskové konferenci.
Snowboardcrossařka Eva Samková (vpravo) sleduje svého trenéra Marka Jelínka...

„Toužím zlepšovat techniku a zase ji ustálit na vyšší úrovni. Budeme v závodech Světového poháru zkoušet některé věci, na které člověk není zvyklý, takže se může stát, že to občas nevyjde,“ řekla Samková.

Společně s trenérem Markem Jelínkem a početným realizačním týmem, který se nově rozrostl o servismana se zkušenostmi z biatlonu Tomáše Kašpara, tak vše chystají k dosud vzdáleným dvěma vrcholům v Číně: k mistrovství světa v roce 2021 a k olympiádě v Pekingu o rok později.

„Letos budeme mít klid na přípravu techniky a dalších věcí,“ potvrzuje Jelínek.

To všechno si Samková po sezoně, kdy zkompletovala úchvatnou sbírku trofejí, může dovolit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž