Ester Ledecká

Ester Ledecká | foto: Reuters

Prkno ještě chvíli počká. Ledecká se rozhodla jet super-G v Mořici

  • 10
Řešila, zda nedá přednost testování snowboardů před dalším startem ve Světovém poháru v alpském lyžování, ale nakonec vyhrála její chuť závodit. Ester Ledecká nastoupí v sobotu i do druhého super-G této sezony ve švýcarském Svatém Mořici.

„Rozhodli jsme se startovat v Mořici i kvůli tomu, že jsem teď rozjetá z Lake Louise,“ vysvětluje Ledecká. „Mám lyžařský blok, tak nám připadalo dobré, že v něm budu pokračovat. Bude sice makačka se potom přehodit na snowboard, ale doufám, že všechno zvládneme tak, jak si naplánujeme.“

Ledecká je olympijskou šampionkou v super-G, ve Světovém poháru však půjde o její teprve jedenáctý start v této disciplíně.

Hned při svém debutu v únoru 2016 bodovala v Garmisch-Partenkirchenu na 25. místě.

Z dosavadních deseti pokusů se na bodované příčky vešla šestkrát, jejím maximem jsou v pohárových super-G dvě 19. místa. Dvakrát závod nedokončila.

Ve Svatém Mořici startovala v super-G také před rokem, tehdy dojela na 44. příčce. V předminulé sezoně zde stejnou disciplínu v rámci mistrovství světa dokončila na 29. pozici.

Naposledy byla v neděli v Lake Louise sedmadvacátá, přičemž ji limitovala také předchozí operace kůstky na ruce. V kanadském středisku zároveň obsadila 21. a 10. místo ve sjezdu.

„Bylo super si tam zajezdit,“ vrací se nyní ke své kanadské misi. „V Lake Louise jsme si navíc vyzkoušeli i nového fyzioterapeuta. Už ví, kde má stát, kam vzít batoh. Byly to první závody s ním a moc jsem si je užila. Máme ale pořád co dohánět. Je spousta věcí, které chceme do příště zlepšit. Budu na nich pracovat. Myslím si ale, že je sezona dobře vykopnutá.“

Ester Ledecká

na startu lyžařské sezony

V celkovém pořadí Světového poháru sjezdařek jí se 40 body patří prozatím 38. místo.

Jméno Ledecké se tento týden skloňovalo rovněž v souvislosti s nominací na cenu BBC pro Sportovní osobnost roku, kde se ocitla ve čtyřčlenné nominaci.

„Tahle informace mě zastihla při přesunu z Ameriky do Evropy, takže jsem ji vstřebávala pomalu, protože jsem byla rozespalá,“ vypráví.

„Samozřejmě je mi velkou ctí, že jsem v nominaci mezi nejlepšími sportovci. Mám z toho strašnou radost. Na druhou stranu: je vždycky těžké srovnávat sportovce a různá sportovní odvětví.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž