Ledecká dostala opět kombinézu od bratra: Ester je napůl robot

  15:05
Ester Ledecká je napůl snowboardistka a napůl lyžařka. Ester Ledecká je taky napůl člověk a napůl robot. Aspoň si to myslí její bratr Jonáš, který opět navrhl české závodnici do nové sezony kombinézu na obě disciplíny. „Rozhodl jsem se, že z Ester udělám superhrdinku,“ řekl o sestře Jonáš Ledecký, další pokračovatel uměleckého (a sportovního) rodu.

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká pyšně ukazuje kombinézu před zahájením sezony. | foto: ČTK

Ester Ledecká jezdila s oblečením, k němuž navrhoval design bratr Jonáš, už minulou zimu. Ovšem tentokrát přibyla do vybavení ke snowboardovým kalhotám a bundě také lyžařská kombinéza.

Česká „obojživelnice“ se totiž chystá prorazit v obou disciplínách. Jako snowboardistka obhajuje křišťálový glóbus za triumf v hodnocení alpských disciplín a jako lyžařka se stala členkou továrního týmu Atomic.

„Bude pro mě důležité, abych se nominovala na obě mistrovství světa, myslím, že bych v tom byla výjimečná. Ale nevím, jestli se mi to povede. Budu se každopádně vždycky snažit odvést co nejlepší výkon,“ prohlásila na tiskové konferenci 21letá Češka.

Ledecká absolvovala letní přípravu opět s tréninkovým plánem, který sestavil její dědeček Jan Klapáč, hokejový mistr světa z roku 1972. Zkoušela kickbox, beachvolejbal. „Zkoušel jsem ji přemluvit na golf, ale asi je málo akční,“ podotkl s úsměvem lyžařský trenér Tomáš Bank, nový člen týmu kolem Ester Ledecké.

„Vážím si všech lidí. Chci jim poděkovat, všichni jsou důležití. A pak samozřejmě maminka - to je head coach (hlavní kouč) a head manager (hlavní manažerka),“ usmála se dcera zpěváka Janka Ledeckého. Z hloučku novinářů, fotografů a televizních kameramanů se ozvala matka Zuzana, bývalá krasobruslařka. „Všechno slyším!“

Zakázaný nápis

Pro sjezd dostala Ester Ledecká souhlas tuzemského úseku alpských disciplín s výjimkou mistrovství světa, kde by musela obléknout oficiální reprezentační kombinézu, a také pravidlové komise mezinárodní federace FIS. Ta na minulé kombinéze zakázala původní nápis „Kiss This“ (Polib to), který měla Ledecká napsaný na pozadí. Dalo se to brát tak, že se tím vysmívá soupeřkám, jelikož většinou všechny předjížděla.

zdroj: ČTK

Pak Ester přistoupila ke skříni, kde se za cvakání spouští a mnoha blesků z foťáků slavnostně odhalily její nové kombinézy. „Koukám na to úplně stejně jako vy,“ vyhrkla užaslá Ledecká. „Mám strašnou radost. Musím Jonášovi poděkovat, že je vyrobil. Těším se, až v ní pojedu dolů ze svahu.“

„Snažil jsem se, aby víc grafiky bylo na rukávech, aby ty motivy nezakrývalo startovní číslo. Vyhrál jsem si s každým šroubkem. To bylo největší peklo! Řekl jsem si, že z Ester udělám superhrdinku, že mi to k ní pasuje. Když jela s vyhřezlou plotýnkou olympiádu v Soči a vozil jsem ji na rehabilitace, tak jsem si říkal, že musí být napůl robot, když tohle všechno vydrží,“ prohlásil Ledecký s tím, že kombinézám dominuje logo STR. „Tak se Esterka podepisovala na obrázky, když byla malá.“

„Určitě je to od bráchy pochvala, že jsem napůl robot. Je dobrý pocit mít na sobě takovou kombinézu. Když jsem se podívala takhle dolů a uvědomila jsem si, že jsem superhrdinka, tak mi to psychicky hodně pomáhá,“ řekla nová česká „zimní královna“. Poté Ledecká s úsměvem odpovídala novinářům na otázky.

Co říkáte na novou kolekci oblečení?
Už minulou sezonu se mě všichni ptali. Říkali, že vypadá fantasticky, že by ji možná chtěli taky, ale já jsem říkala, že to nepůjde, protože já mám jediného nejlepšího brášku na světě, který to udělám jenom pro mě. Doufám, že mi pomůže k dobrým výsledkům - ať už design nebo kvalita materiálu mi snad přinesou štěstí a rychlost.

Vypadáte hodně nadšeně.
Já jsem byla mile překvapená. Předčilo to moje očekávání, viděla jsem jenom návrhy tužkou. Byla jsem na větvi, když jsem viděla, jak vypadá kombinéza naživo. Mám strašnou radost, těším se, až ji vyzkouším někde na sjezdovce.

Také hodně potěší, že o vás bratr mluví jako o superhrdince, co?
Jo, určitě. Jonášek byl pro mě vždycky vzor i kvůli němu jsem začala snowboardovat. Jsem mu vděčná, nejen za kombinézy a že se o mě tak hezky stará. Ale že je to ten nejlepší bráška na světě.

Vážně mu do návrhů nijak nemluvíte?
Nemluvím. Já bych ani nechtěla, nedokážu to vymyslet lépe než on.

Kouč Bank říkal před chvílí, že sice nebrání kombinaci lyží se snowboardem, ale že má tajné přání, abyste přehodnotila plány a víc se soustředila na lyžování. Co vy na to?
Tomáš je tak trochu moje sebevědomí. Mám hodně vysoké cíle. Ale když říkal, že budu na Světovém poháru v Lake Louise do desítky, tak jsme se s maminkou válely po zemi. I když jemu připadá, že je to možné. Budu se snažit, abych sjela z kopce co nejrychleji. Doufám, že to bude trenérovi stačit. Ale v téhle sezoně se jeho přání ještě nesplní.

Nelákají vás na lyžích také točivé disciplíny, i když jste rychlostní typ?
Pořád Toma přemlouvám i na slalom. On má názor, že je to ztráta času a že budeme jezdit obřák, super G a sjezd. V tom se hodně hádáme. Nemám slalom ještě tak naježděný a chtěla bych jezdit víc kombinace a třeba se časem propracovat i do slalomu, i když je tam spousta holek, které to umí daleko líp než já. Doufám, že se mi trenéra podaří přemluvit. Třeba se podvolí. Ale je fakt, že na to není moc času, základní oblouk je obřákovej.

Jak jste si užila soustředění v Chile, kde jste - pravda v menší konkurenci - ovládla osm z deseti závodů?
V Chile se mi líbilo, měli tam jaro, které mám ráda. Vzduch je teplý, provoněný a když se k tomu jezdí na sněhu, tak je to pro mě asi nejvíc. Někomu možná vadí, že jsme byli zavření v jednom skiresortu a nic jiného se tam nedalo dělat. Ale já jsem nic jiného dělat nechtěla, chtěla jsem jenom trénovat a lyžovat. Nic jiného mě tam nerozptylovalo.

Dokonce o vás měl jeden z místních prohlásit, že nikoho neviděl ráno před tréninkem běhat skoro čtyřicet let. Je to pravda?
To nevím, ale nikdo jiný tam s námi neběhal. Máme takovou rozcvičku s Kubkou (fyzioterapeutem Jakubem Markem). Buď chodíme běhat, nebo skáčeme přes švihadlo. Bylo šest ráno, strašná tma, strašná zima. Ani mně se moc ven nechtělo, Kubkovi se možná nechtělo víc. Ale rozcvičení je základ a dělám to i pro svoje zdraví, abych byla připravená.

Dívám se na vaše plány na sezonu a jsou tam tři závody Světového poháru na lyžích, šest na snowboardu, dvakrát mistrovství světa. Není toho hodně?
Možná toho bude hodně, ale tím, že budu střídat disciplíny, tak mě to bude bavit. To vím jistě, jsem závodní typ a myslím, že sezona rychle uteče. Těším se na ni. Cítím už tu závodní nervozitu, kterou já úplně miluju. (usmála se)

Myslíte, že to vaše tělo vydrží? Abyste se pak opravdu nemusela stát tím robotem...
To doufám, bude muset. (smích) Udělala jsem pro to maximum, budu pracovat s fyzioterapeutem, který bude se mnou všude a bude se o to prostě muset postarat.

Při mediálním dnu v Atomicu jste se setkala s velkými lyžařskými hvězdami. Bylo znát, jak vás coby „obojživelnici“ uznávají. Změnilo se pro vás něco? Musíte si zvykat na větší popularitu?
Zase ze mě nedělejte takovou hvězdu. Myslím, že to není tak hrozné ještě. (smích) Ani to tak nevnímám, hledím si svého tréninku a nic víc mě nezajímá.

Nečtete ani vzkazy na sociálních sítích, nevnímáte podporu fanoušků?
Jo, tohle je skvělé. Za podporu jsem ráda, začala jsem i víc komunikovat s lidmi na Facebooku, protože si to zaslouží. Ale vím, že tam mám ještě rezervy. Fanoušků si vážím.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...