Ester Ledecká míří do cíle super-G v Garmisch-Partenkirchenu.

Ester Ledecká míří do cíle super-G v Garmisch-Partenkirchenu. | foto: AP

Ledecká jde do MS jako jedna z favoritek, kombinaci začne slalomem

  • 29
Dosud výtečnou sezonu touží ozdobit úspěchem i z mistrovství světa. Ester Ledecká vstoupí v pondělí do šampionátu v Cortině d’Ampezzo jako desátá žena celkového pořadí Světového poháru a čtvrtá v hodnocení sjezdu i super-G, nejvyšší příčky bude chtít atakovat i v Itálii. Česká lyžařka se nejprve představí kombinaci, v níž proti původnímu programu nejprve pojede od 11 hodin slalom a až odpoledne od 14:30 super-G.

Italští organizátoři společně s lyžařskou federací FIS se rozhodli pro změnu kvůli počasí. V neděli dopoledne sněžilo, ale pak se srážky změnily ve vytrvalý déšť. Přeložením superobřího slalomu chtějí mít pořadatelé více času na přípravu trati.

Ledecká bude do slalomu startovat s číslem dvě. Před ní s jedničkou vyrazí na trať obhájkyně titulu Švýcarka Wendy Holdenerová. Favorizovaná Slovenka Petra Vlhová pojede slalom jako třiadvacátá, po ní přijde na řadu Američana Mikaela Shiffrinová. Celkem bude o první sadu medailí na šampionátu bojovat čtyřiatřicet sjezdařek.

„Slalom jsme moc nenatrénovali, nějaké čtyři dny, ale zdálo se mi, že ho jezdila dobře. Musí dobře zajet super-G,“ řekl Tomáš Bank, trenér Ledecké.

V této sezoně se kombinace ještě nekonala. Naposledy se ve Světovém poháru jela před rokem a Ledecká skončila loni v únoru ve švýcarské Crans Montaně třetí. O měsíc dříve byla v této disciplíně v rakouském Altenmarktu šestá.

Pětadvacetiletá Ledecká bude patřit k favoritkám rychlostních disciplín. Na lyžích prožívá nejlepší sezonu Světového poháru, v každém závodu atakuje špičku. Vyhrála jedno super-G a ve sjezdu skončila jednou druhá.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž