Ester Ledecká v superobřím slalomu na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo.

Ester Ledecká v superobřím slalomu na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo. | foto: AP

Šest setin za bronzem. Ledecká dojela v super-G na mistrovství světa čtvrtá

  • 130
Česká lyžařka Ester Ledecká obsadila v prvním závodu mistrovství světa čtvrtou pozici. Za bronzovou medailí v super-G zaostala o pouhých šest setin sekundy. V Cortině d’Ampezzo triumfovala Švýcarka Lara Gutová-Behramiová.

První závod v Cortině d’Ampezzo vyšel Ester Ledecké náramně. Čtvrtým místem vylepšila své maximum ze světových šampionátů a opět potvrdila, že se může rovnat s nejlepšími.

Když česká závodnice s číslem 11 stála ve startovní bráně, největší favoritky už měly své jízdy za sebou. Velmi rychlé jízdy, nutno dodat.

Super-G žen

Závod jsme sledovali online.

Švýcarka Gutová-Behramiová, letošní suverénka této disciplíny, vedla. Další medailové pozice pak držely Švýcarka Suterová s Američankou Shiffrinovou.

Co na to Ledecká?

Na trať se česká závodnice vrhla tak, jak ji lyžařská veřejnost dobře zná: rychle, sebevědomě a s nejvyššími ambicemi.

Od prvních mezičasů se držela v kontaktu s pódiem. Na třetím měření byla dokonce třetí. Už jen závěrečná pasáž trati, na které kupříkladu Shiffrinová výrazně ztratila. Stihne to? Udrží svou pozici?

Nakonec ne.

Ledecká projela cílem jako čtvrtá nejrychlejší, za Američankou na bronzové příčce zaostala o pouhých šest setin sekundy!

Ester Ledecká v superobřím slalomu na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo.

Kdekoho v tu chvíli zřejmě napadlo, jaká je to škoda. Že k medaili z mistrovství světa chyběl opravdu jen kousíček. Češka však v cíli pod svahem nesmutnila. Naopak.

„Byla to dobrá jízda, jsem na sebe pyšná!“ prohlašovala potom v rozhovorech bezprostředně po závodě a usmívala se pod rouškou. 

Zcela po právu.

Získejte portrét Ester Ledecké s podpisem!

Portrét Ester Ledecké s jejím podpisem může být váš!

Po 25leté lyžařce se na trať vydalo ještě 32 dalších závodnic, žádná z nich však rychlý čas Ledecké nepřekonala. Čtvrté místo se tak brzy stalo definitivním.

Češku pak chválil i trenér Tomáš Bank: „S jízdou a hlavně s jejím pojetím jsem velmi spokojený. To je přesně ta jízda, která může znamenat medaili.“

„Samozřejmě se najde spousta malých chybiček, na videu to teprve rozebereme, ale super-G je o tom, kdo udělá míň chyb. A dneska tam ani jedna holka bez chyb nebyla,“ doplnil.

V podobném duchu ostatně hovořila i sama Ledecká. „Asi jsem udělala pár chyb, ale dala jsem do toho opravdu všechno. Mám z toho hroznou radost!“

„Holky přede mnou jsou nejlepší lyžařky na světě a já jsem s nimi celkem úspěšně bojovala,“ zářila Češka.

Gutová-Behramiová opět nejrychlejší

Zlatou medaili v super-G získala Gutová-Behramiová, která letos této disciplíně jednoznačně vládne. Švýcarka dosud vyhrála čtyři z pěti superobřích slalomů ve Světovém poháru a nyní svou dominanci potvrdila i na šampionátu.

Dlouho se přitom zdálo, že by jí mohla silně konkurovat Shiffrinová. Ovšem obhájkyně zlata ze švédského Aare před dvěma lety nevyřešila ideálně jednu ze zatáček v závěrečné pasáži a nechala se příliš vynést z trati.

Lara Gutová-Behramiová v superobřím slalomu na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo.

Mikaela Shiffrinová v cíli superobřího slalomu na mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo.

Drobná chyba zřejmě stála americkou lyžařku několik desetin, před Shiffrinovou se tak posléze dostala kromě Gutové-Behramiové i další Švýcarka Suterová.

Na devátém místě dojela Slovenka Petra Vlhová.

Super-G v Cortině se původně mělo uskutečnit už v úterý, pořadatelé ho však museli, stejně jako další závody na začátku týdne, odložit kvůli počasí. Čtvrteční superobří slalom žen tak byl navzdory původnímu harmonogramu teprve prvním závodem mistrovství. V sobotu mají lyžařky na programu sjezd.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování

Cortina d'Ampezzo

Superobří slalom žen: 1. Gutová 1:25,51, 2. C. Suterová (obě Švýc.) -0,34, 3. Shiffrinová (USA) -0,47, 4. Ledecká (ČR) -0,53, 5. Lieová (Nor.) -0,65, 6. Gagnonová (Kan.) -0,78, 7. Tipplerová (Rak.) -0,87, 8. Gisinová (Švýc.) -0,89, 9. Vlhová (SR) -0,90, 10. Brignoneová (It.) -1,09.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž