Takhle David Poisson oslavoval v prosinci 2015 třetí místo ve sjezdu ve...

Takhle David Poisson oslavoval v prosinci 2015 třetí místo ve sjezdu ve Světovém poháru v Santa Caterině. | foto: AP

Sjezdař „Kamínek“ Poisson neměl po fatální chybě žádnou šanci

  • 55
Světový pohár sjezdařů zažívá v úvodu sezony strašné chvíle, kdy se musí loučit s jedním ze svých závodníků. Francouzský lyžař David Poisson, který získal bronzovou medaili ve sjezdu na mistrovství světa 2013, zemřel v pondělí při tréninku v kanadském středisku Nakiska.

Byl to fatální incident. Pětatřicetiletému Davidu Poissonovi, jednomu z nejzkušenějších aktivních sjezdařů, se zařízla při tréninkové jízdě ve vysoké rychlosti lyže. To ho katapultovalo ven z trati, závodník proletěl ochrannými sítěmi a už mimo trať narazil v plné rychlosti do stromu.

Jak píší kanadská i francouzská média, trenéři a členové týmu byli u něj takřka okamžitě, ale prakticky hned viděli, že jakákoli pomoc je zbytečná. Poisson utrpěl mnohočetná poranění neslučitelná se životem, byl na místě mrtev. Záchranný vrtulník byl odvolán.

„Nebyla žádná šance na převoz a ošetření v nemocnici,“ uvedl mluvčí záchranné služby EMS Calgary Adam Loria. „Nejdříve jsme sice poslali pro vrtulník, ale pak jsme ho odvolali,“ dodal.

Tragédie se stala v lyžařském středisku Nakiska západně od Calgary, kde se francouzský tým spolu s dalšími lyžaři připravoval na zahájení Světového poháru v rychlostních disciplínách. První závod se uskuteční ještě tento měsíc v Lake Louise v Albertě.

Poisson, ačkoli nikdy nevyhrál žádný velký závod, nebyl mezi sjezdaři žádný nazdárek. Sice „jen“ 172 cm vysoký borec byl bronzový ve sjezdu na mistrovství světa v Rakousku v roce 2013. Ve stejném roce dojel čtvrtý ve slavném sjezdu v Kitzbühelu. O dva roky později si pak vylepšil bilanci ve Světovém poháru, když skončil třetí opět ve sjezdu v italské Santa Caterině.

Britská sjezdařská hvězda Chemmy Alcottová napsala na Twitteru: „Nemůžu uvěřit. Byl to skvělý kluk, který se vždy usmíval.“

Poisson byl populární postavou lyžařského cirkusu, známou právě díky svému širokému úsměvu a také menší postavě. Proto dostal přezdívku „Caillou“ - Kamínek.

Není to bohužel poprvé, kdy francouzské lyžování zasáhla tragédie. Světová šampiónka v Super G Regine Cavagnoudová zahynula při srážce s jedním z trenérů při tréninkové jízdě na rakouském ledovci Pitztal v roce 2001.

David Poisson do Světového poháru nastoupil poprvé v roce 2004. Kromě už zmíněných úspěchů se umístil ještě na sedmém místě na ZOH ve Vancouveru a na 16. místě v roce 2014 v Soči. 

Středisko Nakiska je v současné době otevřené pro veřejnost pouze o víkendech. Během týdne se využívá pro tréninky sjezdařů, kteří se připravují na závody Světového poháru v Severní Americe.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž