Český sdruženář Tomáš Portyk při skokanské části závodu severské kombinace na...

Český sdruženář Tomáš Portyk při skokanské části závodu severské kombinace na velkém můstku. (18. února 2014) | foto: AP

Sdruženáři volají o pomoc, dostanou míň peněz. Odnese to mládež, bojí se

  • 3
Rozpaky, dokonce chuť k rezignaci. Ale také volání tenkým hláskem se ozývá mezi českými sdruženáři. Kvůli výrazně nižší částce od lyžařského svazu na rok 2015 se bojí existenčních potíží. Šéf úseku severské kombinace Radek Cikl považuje sumu za likvidační.

Podle klíče pro rozpočet na rok 2015, ve kterém je zohledněn počet členů a úspěšnost úseků, byla sdruženářům vypočítána částka 1,8 milionů korun. Oproti letošku je to méně než polovina.

„Je zřejmé, že severská kombinace nebude moci zabezpečit svoji činnost. Divím se, že takový návrh rozpočtu mohl výkonný výbor schválit, je to pro nás likvidační a nabídl jsem svoji funkci k dispozici. To ale nebylo přijato,“ říká Cikl.

Nedostatek peněz by se neměl dotknout „áčka“ reprezentace, které v zimě čeká mistrovství světa ve Falunu a junioři mají šampionát v Almaty. Může však dojít k propouštění v realizačních týmech. „Teď nejsem schopen říci, kde se bude škrtat, to je věc rady úseku. Obávám se, že nejvíc může utrpět mládež, což by nebylo dobré,“ má jasno předseda úseku.

„Je to tragédie, jsem zdrcený. V minulosti jsme pracovali s rozpočtem kolem šesti milionů, letos jsme museli vystačit s necelými čtyřmi. Ale příští rok? Dát olympijské disciplíně šedesát pět tisíc eur, což u nás bere lepší ligový fotbalista, to je hanba těch, kteří to schvalovali,“ je kategorický Cikl.

Rýsuje se průšvih, obává se Rygl

„Jsem rád, že se nebude škrtat u reprezentace, ale pokud to takhle zůstane, budeme hodně omezeni,“ reaguje nový trenér reprezentace Ladislav Rygl.

„Potřebujeme vychovat dorostence a juniory, ale jakmile by nebyly peníze na mládež, nebudeme mít kvalitní doplnění týmu. Pavel Churavý není nejmladší, Tomáš Slavík se potýká se zdravotními problémy a v brzké době bude třeba reprezentační áčko doplnit. Takže se rýsuje velký průšvih,“ obává se.

Podle zástupců lyžařského svazu se jedná o první návrh rozpočtu. „Svaz v něm pracuje s kvalifikovanými odhady příjmů, které raději podhodnotil,“ uklidňuje generální sekretář SLČR Jakub Čeřovský, podle něhož se příjem financí bude postupně upřesňovat na základě rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Českého olympijského výboru. „Rozpočty úseků budou odpovídajícím způsobem navyšovány,“ dodává.

Klid zachovává i pokud jde o mládež. „Na tu je díky prostředkům z Českého olympijského výboru z odvodů loterijních společností relativně dost.“

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž