Boulařka Sudová začíná ve Francii

  • 1
Praha - Pozor, na startu je vicemistryně světa. Ve francouzském Tignes začíná sezona akrobatickým lyžařům v boulích a do olympijské sezony s vrcholem v podobě her v Turíně vstoupí také Nikola Sudová. V uplynulé sezoně pětkrát stála v závodech SP na stupních vítězů a jeden závod dokonce vyhrála.

„Nepotřebuji, abych hned vyhrávala. Potřebuji vědět, jestli mám na to být ve špičce a srovnat se psychicky,“ řekla Sudová o svých plánech pro úvod sezony.

Brala by umístění okolo pátého místa. „Když se to povede, bud mít klid,“ dodal Sudová, která celé léto pilovala nový skok - salto s vrutem mimo osu.

Společně se Sudovou se v Tignes představí ještě dalších šest českých akrobatických jezdců v boulích. Mezi ženami nastoupí na start Nikolina mladší sestra Šárka a Barbora Hofmanová, mezi muži Martin Horák, Lukáš Vaculík, Jan Skoupil a Václav Novák. 

Poslední závod SP před olympiádou se uskuteční 4. února ve Špindlerově Mlýně. „To je z pohledu závěreční přípravy moc dobře. Sice bude na Nikolu větší tlak, ale zase je nesporná výhoda domácího prostředí a podmínek,“ řekl trenér Radek Herot.

Program SP - jízda v boulích

14. prosince: Tignes (Fr.)
18. prosince: Oberstdorf (Něm.)
7.- 8. ledna: Mt. Tremblant (Kan.)
13. ledna: Deer Valley (USA)
20.- 22. ledna: Lake Placid (USA)
28. ledna: Madonna di Campiglio (It.)
4. února: Špindlerův Mlýn (ČR)
1. března: Jisan Forest Resort (Korea)
5. března: Inawaširo (Jap.)
16.- 19. března: Apex (Kan.)

Vítězství ve Světovém poháru obhajují Kanaďanka Jennifer Heilová a Američan Jeremy Bloom.

„Práce je za námi, teď za sebe necháme mluvit výsledky. Jsme soustředěni spustit se mezi boule,“ řekl hlavní kanadský trenér Bobby Aldighieri.

Ke konkurentkám Sudové, čtvrté v celkovém pořadí SP, jsou Norka Kari Traaová a Rakušanka Margarita Marblerová.

Na svahy se vrací stříbrná olympijská medailistka ze Salt Lake City Shannon Bahrkeová z USA, která měla zlomenou čelist a přetržené kolenní vazy. „Každým dnem roste její sebevědomí, ale potřebuje s znovu sžít se sněhem,“ řekl americký kouč Donnie St. Pierre.

Nikola Sudová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž