Olympiádu v Soči má za sebou, teď pojede Novák v laufech o titul

  9:24
Před olympiádou v Soči vedl ve FIS Marathon Cupu celkové pořadí, v neděli se na 42 kilometrech Engadin Skimarathonu pokusí karlovarský laufař Petr Novák ve finále seriálu vrátit na vysněné stupně vítězů.

Petr Novák | foto: archiv Petra Nováka

Ve dvou závodech letošního ročníku FIS Marathon Cupu nestartoval karlovarský lyžař Petr Novák, přesto bude v neděli ve Švýcarsku bojovat o celkové vítězství. Skvěle se mu totiž podařilo do seriálu osmi laufů volnou i klasickou technikou odstartovat.

FIS Marathon Cup

Svůj druhý a zatím poslední start v letošním ročníku FIS Marathon Cupu si Petr Novák připsal 19. ledna, přesto o průběžné vedení v seriálu přišel až ve Spojených státech, kde se před něj dostala trojice Reichelt (208 bodů), Koukal (197), Chauvet (187). Před švýcarským finále teď na nejlepšího karlovarský laufař ztrácí 28 bodů.

V jeho prvním dílu na 42 kilometrech italské La Sgambedy nestačil v polovině prosince jen na norského fantoma Pettera Northuga, ve druhém pokračování o měsíc později už na rakouském Dolomitenlaufu slavil premiérový titul. Výtečná forma pak jedenatřicetiletému lyžaři vynesla reprezentační pozvánku na olympiádu v Soči.

Dalších pět dílů série tak musel obětovat a tím také přepustit vedoucí pozici, na které je teď Němec Tom Reichelt, stejně jako druhý Martin Koukal a třetí Francouz Benoit Chauvet má však také čtvrtý Novák celkové prvenství i díky dvěma zrušeným závodům v Estonsku a Polsku stále na dosah, musí však na dvaačtyřiceti kilometrech nedělního Engadin Skimarathonu ujet první trojici, co nejvíc to půjde.

"Pokusím se zabojovat o bednu v celkovém pořadí," slibuje lyžař. A pokud by to nevyšlo, smutný z toho být nemusí, další z útoků na medaili ve FIS Marathon Cupu může odložit napříště. Jeden z jeho snů - ten olympijský - se mu už letos splnil. Jaký byl, o tom v bodech vypráví pro čtenáře MF DNES.

1. Cesta do Soči. Balení, které nebralo konce

"Veškeré přípravy směrem k olympiádě probíhaly ve strašném fofru, nebyl žádný čas na osobní věci. Ze závěrečné přípravy jsem se vrátil v pondělí večer, tedy o den dříve než zbytek reprezentace. Musel jsem si zabalit lyže a veškeré lyžařské vybavení. Ve středu nás čekalo fasování oblečení v Praze a tisková konference před odletem na OH. Další den ve čtvrtek ráno jsme už seděli v letadle směr Soči. Protože pro nás byl připravený vojenský speciál, tak odbavení a let proběhl bez nejmenších problémů. Ten pravý zmatek ovšem začal na letišti v Soči. Celá výprava měla samozřejmě stejná zavazadla, což velmi usnadnilo jejich hledání.

Program FIS Marathon Cupu 2013/2014

15.12. La Sgambeda (It.) 42 km
19.1. Dolomitenlauf (Rak.) 60 km
26.1. Marcialonga (It.) 70 km
9.2. Transjurassienne (Fra.) 57/76 km
16.2. Tartu Maraton (Est.) 63 km
22.2. Am. Birkebeiner (USA) 50 km
1.3. Bieg Piastow (Pol.) 50 km
9.3. Engadin Ski. (Švýc.) 42 km

Poznámka: Ze závodů ježděných klasickou technikou se letos jela pouze Marcialonga, Tartu Maraton i Bieg Piastow byly zrušeny.

Po hodině pořvávání v letištní hale se zavazadla úspěšně rozebrala a naložila do autobusů a náklaďáků přistavených před letištní halou. V tu chvíli jsme si mysleli, že máme vyhráno, ale opak byl pravdou. Po desetiminutové jízdě v autobusu nás vyložili v akreditačním centru OH, kde jsme prošli opět pečlivou kontrolou.

Nechali jsme si všichni udělat akreditace a poslušně čekali v hale, co se bude dít dál. Po nějaké době nám dovezl náklaďák naše zavazadla. Pokyn zněl jasně. Všichni nazpět a pro zavazadla. Takže další tréninková fáze se zavazadly na sebe nenechala čekat. Veškerá zavazadla a lyže se protáhly skenery a opět naložily do náklaďáku. To už jsme měli ruce jako opičáci.

Po dalších dvou hodinách jsme konečně nastoupili do autobusu, který nás odvezl k lanovce. Tady už vše probíhalo bez starostí a hlavně bez zavazadel. Po noční jízdě kabinkovou lanovkou jsme se konečně dostali do naší vesnice. Po nějaké době přivezli naše milovaná zavazadla a začala poslední fáze tahání tašek a kufrů."

2. První den, první projížďka po trati

"Ráno jsme se probudili do mlhy a lehkého sněžení. Po vydatné snídani jsme byli seznámeni s důležitými informacemi ohledně vesnice a dopravy na tratě. Také jsme se dozvěděli, že lyže, které tu měly být již dva dny, tu stále nejsou, protože byl nějaký problém na letišti. Takže odpolední trénink na lyžích byl pro většinu ohrožený. To se ale netýkalo mě, já si vezl lyže naším letadlem a s tím nebyl žádný problém. Odpoledne jsme se tedy vydali směr tratě na první trénink. V mlze jsme se hned lehce ztratili, ale nakonec jsme k tratím cestu našli. Hned první projížďka mě nadchla. I když nebylo nic vidět, tak se mi tratě svým profilem velmi líbily a překvapily mě tím, jak byly lyžařské."

3. První týden, to byla pohádková lyžovačka

"Do dějiště OH jsme dorazili jako jedna z prvních výprav. Vesnice zatím byla skoro prázdná a spousta věcí se ještě dodělávala. Počasí se po prvním dnu umoudřilo a vykouklo na nás sluníčko. To, co jsme druhý den spatřili, bylo něco překrásného. Nádherné hory v našem okolí a náš výhled byl opravdu pohádkový. S jistotou mohu říci, že jsem ještě nikdy nelyžoval v tak krásném prostředí. Teploty byly také ideální. Přes noc kolem minus dvanácti stupňů, během dne kolem příjemných minus dvou, ale sníh držel stále zmrzlý. Prostě pohádková lyžovačka."

4. Závody. Marné naděje na štafetu

"Už před odletem na OH jsem věděl, že budu startovat v prvním závodě (skiatlonu) a tom posledním (padesátka volně), takže veškerá příprava směřovala k nim. Otazník visel nad mojí účastí ve štafetě, ale zároveň jsem doufal, že předvedu solidní výkon a start ve štafetě mi neunikne.

Den před skiatlonem jsem se cítil velmi dobře a test lyží napovídal, že by vše mohlo klapnout na výbornou. Bohužel v den závodu se začalo velmi oteplovat a podmínky pro mazání se velmi rychle měnily. I přes veškeré úsilí servisu se na klasiku nepodařilo trefit mázu, což nás všechny stálo bohužel slušný výsledek. Klasickou část jsem se vyloženě protrápil, ale vše se ještě podařilo zachránit na skatovém úseku, kde jsem dvacátým časem poskočil na celkové šestatřicáté místo. Nebylo to nic extra, ale z bruslení jsem měl výborný pocit.

Teď byla tedy otázka, zda pojedu štafetu či nikoliv. Po třech dnech jsem se dozvěděl od Míry Petráska, že počítá stále s Jirkou Magálem na klasický úsek. Na to jsem mu byl schopný jenom říci, že pokud se mnou uvažuje do klasického úseku, tak se ho raději vzdávám, protože se na klasice necítím letos ve svých kramflecích.

Petr Novák
Petr Novák

Za dva dny jsme jeli kontrolní závod bruslením. Mělo se rozhodnout mezi mnou a Jirkou. Servis nám vytestoval lyže, abychom je měli stejné a opravdu šlo pouze a jen o výkon. Jirka je velmi stabilní článek štafety, a proto mi nestačilo pouze jej porazit, ale musel jsem mu ujet na šesti kilometrech o víc než 15 sekund. Vyrazil s námi i Dušan Kožíšek, který nám měl dělat tempo do závodu.

To se bohužel nestalo a já jsem po prvních třech kilometrech vyrazil a začal dělat maximální tempo, abych Jirkovi ujel. To se mi sice povedlo, ale Dušan mě dokázal udržet, a v závěru dokonce i předjet. V tu chvíli jsem to ale ani moc neřešil, úkol jsem splnil a myslel si, že mám štafetu jistou. To však nebyla pravda a naneštěstí pro všechny byl do štafety nominovaný Dušan. To bylo moje největší zklamání v letošním roce a zřejmě i nejhorší rozhodnutí Míry Petráska, ale nemohl jsem s tím dělat nic jiného, než to hodit za hlavu a připravit se na 50 kilometrů."

5. Konečně padesátka. Ve vedru na vypůjčených lyžích

"Čtrnáct dní panovalo v místě OH šílené teplo, které mi opravdu nevyhovuje, a já se modlil, aby se na padesátku ochladilo. Bohužel se tak nestalo a já si to vedro musel při posledním závodě OH pořádně užít. Další věc, která mě trápila, byly lyže na tyhle extrémní podmínky. Nemohl jsem najít jediný dobrý pár, který by mohl konkurovat ostatním. Naštěstí mě zachránil Aleš Razým, který mi lyže na závod zapůjčil.

Na padesáti kilometrech se lyže mohly měnit v průběhu závodu, to pro mě ale nebyla zrovna výhoda, když jsem byl rád, že mám alespoň jeden solidní pár lyží, natož rovnou dva. Teplo mě děsilo, ale na padesátku jsem se stejně vyloženě těšil. Být na OH je opravdu čest a já si poslední závod užíval.

Petr Novák na trati olympijského závodu na 50 km s hromadným startem.

Hned od startu jsem se chtěl stále držet v popředí, abych předešel eventuálním kolizím. Ve třetím kole jsem měl menší krizi a lehce se propadl v první skupině. V nájezdu do čtvrtého kola se většina rozhodla měnit lyže, já se ale rozhodl pokračovat bez výměny ze dvou důvodů. Prvním byl risk ušetřit pár vteřin a dostat se na čelo závodu, druhým strach ze druhého páru, kterému jsem moc nevěřil.

V posledním kole byl ale rozdíl v lyžích už značný a já se v polovině posledního kola definitivně odpoutal od první skupiny a ztratil naději na umístění kolem dvacátého místa. I tak jsem si dojel pro krásné devětadvacáté místo, a splnil si tak cíl být do třicítky."

6. Program mezi závody. Biatlonová nádhera

"Kulturního života jsem si moc neužil, protože naše vesnice byla opravdu daleko od centra OH, kterým bylo město Soči, cesta tam trvala kolem hodiny a půl. Jednou jsem ale vyrazil do protější olympijské vesnice, kde byla překrásná vyhlídka na hřebeny hor, to byl ale jediný výlet za celou dobu mého pobytu. Co jsem však nemohl vynechat, to byly závody biatlonistů. Jejich tratě ležely v těsné blízkosti naší vesnice, a proto nebyl problém se na ně večer dostat. Bylo nádherné je sledovat při tak skvělých výkonech a sbírání jedné medaile za druhou."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...