Francouzská premiéra pro laufaře Nováka: kopce a úmorná délka

  11:35
Po odpískaném König Ludwig Laufu se dálkový běžec na lyžích Petr Novák chystá ve FIS Marathon Cupu na La Transjurassienne, brutálních 76 kilometrů bruslením.

Petr Novák | foto: Patria Direct Team

Vzdálenost čtyři sta kilometrů dělí od sebe Karlovy Vary a bavorské Oberammergau poblíž známého Garmisch-Partenkirchenu. Pro Petra Nováka to byly minulý víkend zbytečně ujeté kilometry. Sobotní König Ludwig Lauf byl kvůli oblevě zrušený. "Kdyby to řekli dopředu, byl bych radši," usměje se hořce.

Že se v pořadí pátý závod ze série FIS Marathon Cupu ruší, to se karlovarský lyžař dozvěděl pouhé půl hodiny před startem, když kousek od stadionu testoval lyže.

V tu dobu chumelilo už tak hustě, že co se na stadionu děje (nebo spíš neděje) Novák neměl šanci zahlédnout. Zarazilo ho až hlášení místního rozhlasu, ze kterého se řinulo směrem k lyžařům: Závod je zrušený, čipy a čísla vracejte v kanceláři závodu. "V tu chvíli jsem myslel, že mě mrskne," ulevil si Novák.

Podmínky pro závod byly totiž přesně takové, jaké si přál. Husté sněžení a teploty kolem nuly, právě na to měl skvěle připravené lyže. "Pro mě platí - čím horší počasí, tím lépe. Z Božáku jsem na to zvyklý," říká.

Jenže co Novákovi zbývalo, poslušně vrátil startovní číslo, naházel všechny věci zpátky do auta, uklidil po sobě a vyrazil zpátky domů. Že zůstane na nedělní klasiku, kterou jel jeho bývalý kolega z týmu Stanislav Řezáč, o tom Novák přemýšlet ani nemusel. "Zaměřuju se na FIS Marathon Cup, takže neděle by pro mě nic neřešila," vysvětluje.

A zpátky do Estonska

Škoda, na König Ludwig Laufu věřil už před odjezdem do Německa v dobrý výsledek a všechno včetně počasí mu také nahrávalo. "Nikdo ale nemůže dopředu říct, že někde uspěje, ve hře je hodně věcí, které mohou závod ovlivnit," říká Novák.

Jedna z nich byla fatální - trať podmáčenou předchozím lijákem sice přikryla čerstvá nadílka, pro organizátory však bylo už příliš pozdě něco na svém rozhodnutí měnit a tak se kolona závodníků znovu rozjela napříč Evropou a třeba do Estonska se pěkně projeli.

Startovné se sice vracelo, to je však mezi náklady tou nejmenší položkou. "Všichni byli zklamaní, přijeli z velké dálky vlastně kvůli ničemu," ví Novák. I kdyby chtěli místo sobotního bruslení jet o den později klasiku, měli by stejně smůlu. Všechna místa už byla vyprodaná. "Stalo se, člověk to musí vzít a přichystat se na další závod," ví Novák.

Únava je znát

Když už se v Ammergau v sobotu nejelo, alespoň si mohl odpočinout. Vypustit jeden závodní víkend, nabrat sílu a nasměrovat se na finiš série. Po zápřahu posledních týdnů si o to unavené tělo beztak začalo říkat. "Chystal jsem se po návratu udělat těžší tréninkový blok a také jsem pár kvalitních příprav odtrénoval, musím ale říct, že únava už byla veliká. Snad jsem se z toho sebral, ale to uvidím až teď ve Francii. Přestože jsem nezávodil, je vidět, že ten zápřah na mě už dosedl," přiznává Novák.

La Transjurassienne, francouzský rekordman

Šestasedmdesát kilometrů volnou technikou, delší závod v seriálu FIS Marathon Cup nenajdete. Francouzský La Transjurassienne má ambice zařadit se mezi vyhlášené laufy, jakými jsou švédský Vasaloppet, německý König Ludwig Lauf, švýcarský Engadin nebo italská Marcialonga. Tedy tratě, které v posledních letech dostal do povědomí české veřejnosti díky svým výsledkům český fenomém Stanislav Řezáč.

La Transjurassienne si však z loňska pamatují díky jinému jménu. Martin Koukal tady obsadil třetí místo, v těsném finiši zvítězil Bělorus Alexej Ivanov před Sergiem Bonaldim z Itálie. "Nic těžšího jsem v životě nejel," prohlásil Koukal v tiskové zprávě. "Trať i počasí nádherné, svítilo sluníčko a minus čtrnáct. Ale na všech úsecích na volných prostorách, a že jich bylo, mohutně fučelo. Vítr o rychlosti až 50 kilometrů za hodinu rovnou do obličeje," dodal.

Loni se v čele dlouho pohybovala asi patnáctičlenná skupina, z níž až v závěrečném klesání několik běžců odpadlo. O prvenství pak bojovali dva Italové, Ivanov a právě Koukal. "Alexej mi šel zezadu do háku a vyhrál. Já porazil jednoho Itala," vzpomíná. Letos na podobné výsledky zatím marně čeká.

Alespoň, že si na Božím Daru užil v týdnu konečně opravdové zimy. "Krásně sněží, to mi zvedlo náladu. Po dlouhé době nelyžuju v dešti a všechno je tady upravené," pochvaluje si.

Podobná nadílka zasypala také francouzský Morez, kde karlovarského laufaře čeká o víkendu premiéra na tamním La Transjurassienne. "Mám informace, že tratě se ještě trochu upraví, týká se to ale jen posledních patnácti kilometrů. Čtyři nebo pět dní předtím tam taky pršelo, teď by tam mělo zase snažit. Je sice připravená záložní varianta, ale teď se všechno zřejmě vrátí k původnímu," myslí si Novák.

La Transjurassienne má ambice zařadit se mezi vyhlášené laufy jakými jsou Vasaloppet, König Ludwig Lauf, Engadin nebo Marcialonga. A svou délkou skejtového závodu 76 kilometrů je také výjimečný. "Je to nejdelší bruslařský závod, už to samo o sobě říká, jak extrémně náročný bude," ví Novák.

Společně s délkou bude závod náročný také svým profilem, na závodníky čeká dost kopců. "Tak dlouhý závod skejtem jsem ještě nikdy nejel a už se na to moc těším. Nebudu říkat, že chci být do třetího nebo desátého místa. Každý ze závodníků, který tam se mnou pojede, bude chtít vyhrát, včetně mě. Hrozně bych si přál konečně se postavit na bednu. Několikrát předtím mi to těsně uniklo, byl jsem čtvrtý, pátý, šestý... chyběl jen kousek. Doufám, že během těch posledních tří pokusů co ještě zbývají (Francie, Spojené státy a finále seriálu ve Švýcarsku, pozn red.) se mi podaří si na tu bednou stoupnout," přeje si karlovarský lyžař.

Klasici ve výhodě

Zatím startoval v každém ze závodů Worldloppetu a takových závodníků není moc, což je vidět i na průběžném pořadí. Po pátém z devíti závodů se Petr Novák drží na sedmém místě. A chtěl by ještě výš. "Podle toho, jak se FIS Marathon Cup vyvíjí, mi nezbývá, než mít své ambice vysoké," vysvětluje.

Proto se mu také zrušení laufu v Německu zrovna moc nehodí. "Body odsud mi na konci mohou chybět," odtuší. Do hry se díky vynechanému König Ludwig Laufu dostávají i klasici, poměr závodů se skejtovými se totiž srovnává.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

První gól v NHL a bitka. Klapka slyšel chválu, radostí poprskal spoluhráče

19. dubna 2024  15:52

Běžela třináctá minuta duelu mezi Calgary a San Jose (5:1) v posledním kole základní části NHL....

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...