OBHÁJCE. Norský fenomén Petter Northug zatím zvažuje start v úvodním závodě SP.

OBHÁJCE. Norský fenomén Petter Northug zatím zvažuje start v úvodním závodě SP. | foto: AP

Běžcům na lyžích začíná sezona, poolympijská a s vrcholem v Oslu

  • 1
Bude poolympijská, možná pro někoho odpočinková, ale znovu s vrcholem, kde půjde o medaile. Sezona běžců na lyžích startuje o víkendu závodem Světového poháru v Gällivare, v zemi takřka věčného sněhu a ledu. Mistrovství světa uvidí na přelomu února a března Oslo.

Úvodní pohárový závod 70 kilometrů severně od Polárního kruhu může leccos napovědět o rozložení sil. I když druhý muž loňského celkového pořadí Lukáš Bauer pojede po nemoci a jeho hlavní rival a vítěz SP Petter Northug kvůli zdravotním potížím start ještě zvažuje.

"Měli jsme dostatek sněhu už v říjnu a aktuálně máme na tratích skoro půl metru," uvedl šéf tratí Kjell Nordmark. "A má mrznout kolem mínus pět stupňů, takže jsme velmi pozitivně naladěni a už se těšíme." Aktuálně se v osmnáctitisícovém Gällivare, které bude hostit klání nejlepších běžců na lyžích na světě popáté, pohybují teploty k mínus dvaceti stupňům celsia.

Na startu budou běžci z šestadvaceti zemí a velká pozornost bude upřena na domácí favority a obhájce vítězství z téhož závodu z roku 2008 Marcuse Hellnera, třetího muže loňského celkového pořadí SP, a Charlotte Kallaovou, kteří budou na domácí trati opět velmi silní.

Kallaová v Gällivare vyrůstala a Hellner se do Laponska přestěhoval z jihu Švédska kvůli lepším tréninkovým podmínkám.

Na programu jsou sobotní závody s intervalovým startem na 10 km pro ženy a 15 km pro muže volnou technikou a nedělní štafety. Dvojnásobný bronzový medailista z olympiády ve Vancouveru Bauer původně uvažoval, že by kvůli tréninkovému výpadku závody v Gällivare vynechal, ale nakonec se rozhodl, že pojede.

Vynechá však štafetu na 4x10 km, do níž tak nastoupí Martin Jakš, Jiří Magál, Dušan Kožíšek a Martin Koukal. Všech pět mužů pojede sobotní volnou patnáctku, do závodu žen zasáhnou tři reprezentantky Eva Nývltová, Iva Janečková a Klára Moravcová. Čtvrtá žena odpovídající výkonnosti do štafety v českém týmu není.

Je velmi pravděpodobné, že Northug svou formu po nemoci testovat nebude, neboť při testovacích národních závodech v Beitostölenu minulý víkend vyhořel a hned potom ulehl s nemocí.

Ze světové špičky bude chybět už pouze Aino Kaisa Saarinenová z Finska, čtvrtá žena loňského SP, která má zraněné rameno z nedělního pádu v tréninku. "Hned když jsem vstala, tak jsem věděla, že to je špatné," řekla Finka, která se vážně zranila vůbec poprvé v kariéře a bude ze hry kolem třech týdnů.

Celkové vítězství mezi ženami bude obhajovat Polka Justyna Kowalczyková, držitelka všech medailí z olympijských her ve Vancouveru. "Konečně už je konec tréninku a začnou závody. Ale je pravda, že po olympijské sezoně se psychicky zkoncentrovat na další rok je stále těžší a těžší," připustila sedmadvacetiletá lyžařka. Na paty jí určitě budou šlapat Norka Marit Björgenová, která ale také byla před sezonou nemocná, či Slovinka Petra Majdičová.

Pro běžce bude v letošní sezoně vrcholem nejen mistrovství světa na slavném Holmenkollenu, ale také Tour de Ski na přelomu roku, které Bauer už dvakrát vyhrál a chce opět útočit na nejvyšší pozici. Tentokrát ale v programu etapového závodu nejsou klání na územím České republiky, ve Vesci v Liberci se však pojede sprint Světového poháru 15.-16. ledna.

Program SP v běhu na lyžích 2010/2011

20.-21. listopadu Gällivare (Švéd.): 15 km mužů, 10 km žen (volně); štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen

26.-28. listopadu Kuusamo (Fin.): sprint mužů, žen (klasicky); 10 km mužů a 5 km žen (klasicky), 15 km mužů a 10 km žen (volně - handicapově)

4.-5. prosince Düsseldorf (Něm.): sprint mužů, žen (volně); tým sprint mužů a žen (volně)

11.-12. prosince Davos (Švýc.): 15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (volně)

18.-19. prosince La Clusaz (Fr.): 30 km mužů, 15 km žen (volně - hromadný start); štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen

Tour de Ski
31. prosince - 1. ledna
Oberhof (Něm.): prolog 3,75 km mužů, 2,5 km žen (volně); 15 km mužů, 10 km žen (klasicky - handicapově), 2.-3. ledna Oberstdorf (Něm.): sprint mužů, žen (klasicky); skiatlon mužů 2x10 km a žen 2x5 km, 5. ledna Toblach (It.): sprint mužů, žen (volně) 6. ledna Cortina - Toblach (It.): 35 km mužů, 16 km žen (volně - handicapově), 8.-9. ledna Val di Fiemme (It.): 20 km mužů, 10 km žen (klasicky - hromadný start); 9 km mužů, 9 km žen (volně - finále Tour de Ski, výběh na Alpe Cermis)

15.-16. ledna LIBEREC (Vesec): sprinty mužů, žen (volně), tým sprint mužů a žen (klasicky)

22.-23. ledna Otepää (Est.): 15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (klasicky)

4.-6. února Rybinsk (Rus.): skiatlon mužů (2x10 km), žen (2x5 km); sprint mužů, žen (volně); štafety 4x10 km mužů a 4x5 km žen

19.-20. února Drammen (Nor.): 15 km mužů, 10 km žen (klasicky); sprint mužů, žen (volně)

12.-13. března Lahti (Fin.): skiatlon mužů (2x10 km) a žen (2x5 km); sprint mužů, žen (klasicky)

Finále SP
16. března Stockholm (Švéd.): sprint mužů, žen (klasicky), 18.-20. března Falun (Švéd.): 3,3 km mužů, 2,5 km žen (klasicky); skiatlon mužů (2x10 km), žen (2x5 km) a 15 km mužů, 10 km žen (volně)

Mistrovství světa
22. února - 6. března
Oslo (Nor.)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž