Běžkyně na lyžích Petra Nováková | foto: Martin Stolař, MAFRA

Běžkyně na lyžích Nováková je před startem Světového poháru ve formě

  • 0
Čtvrtá ve sprintu, druhá v závodě na deset kilometrů volnou technikou. Karlovarská běžkyně na lyžích Petra Nováková o sobě dala ve švédském Gällivare jen pár dní před začátkem nové sezony ve Světovém poháru řádně vědět.

Už v pátek ve finském Kuusamu odstartuje nový ročník Světového poháru v běžeckém lyžování. Lyžařský areál Ruka bude v rámci úvodní minitour hostit tři disciplíny ve třech dnech - klasický sprint, bruslařský distanční závod s intervalovým startem a závěrečný stíhací závod klasickou technikou.

Petra Nováková

* 22 let, *17. srpna 1993. Klub: LK Slovan Karlovy Vary / Centrum sportu MV České republiky
* Reprezentační kariéra: od 2013
* Premiéra ve Světovém poháru: 13. ledna 2013 v Liberci
* Účast ve SP v sezoně 2014 / 2015: Ruka, Lillehammer, Davos, Tour de Ski (zranění)
* Počet startů na MS (junioři/U23/senioři): 2/0/1
* Oblíbený styl/disciplína: volně/sprint, 5 a 10 km (volně)
* Největší úspěchy: 10. místo v závodě SP (2014), 9. místo v kvalifikaci sprintu na Tour de Ski (2015), 24. místo na OH (2014) a 10. místo ve štafetě, 14. místo na MS (2013)

To všechno jsou disciplíny, kde se může blýsknout karlovarská lyžařka Petra Nováková, jak to ostatně ukázala už před pár dny v Gällivare, kde skončila čtvrtá ve sprintu a druhá v závodě na deset kilometrů volnou technikou. Každý rok bere velká část světa běžeckého lyžování FIS závody ve Švédsku za generálku na blížící se start Světového poháru, proto se výsledky lyžařky karlovarského Slovanu v tomhle kolotoči berou dvojnásob vážně.

„Mám radost i proto, že jsem dlouho nezávodila a nemohla se s nikým srovnat, vlastně od loňského ledna. Teď vidím, že na tom nejsem špatně,“ usmívala se v cíli dvaadvacetiletá závodnice.

Oba výsledky z Gällivare teď pomohou Novákové ještě víc nabudit se pro start sezonu v Kuusamu. „Byť tam to bude ještě o něčem jiném,“ tuší závodnice karlovarského Slovanu. Že se umí popasovat s ještě silnější konkurencí, to však ukázala už loni, kdy ve Světovém poháru dokázala bodovat pravidelně. Ráda by teď na podobné výkony navázala i v letošním ročníku. „Chtěla bych hlavně zajíždět vyrovnané výsledky,“ říká. Do Kuusama se těší podle svých slov především na bruslařskou pětku. „Ráda bych v distancích bodovala,“ hlásí.

V Gällivare v distančním závodě s intervalovým startem nestačila Nováková jen na Američanku Jessicu Digginsovou. Ostatní výsledky českých reprezentantů? Karolína Grohová skončila šestá, Eva Vrabcová-Nývltová sedmá a Andrea Klementová jedenáctá. Z osmi mužů na startu patnáctikilometrového závodu byl nejrychlejší Martin Jakš, který se probojoval do první desítky, když dojel devátý.

Jako první se na pětikilometrový okruh vydaly ženy, které se ve startovním poli neztratily. „Petra jela skvělý závod, s jejím výkonem panuje velká spokojenost!“ radoval se trenér ženské reprezentace Petr Steinbach z výsledku nejlepší české závodnice.

Běžkyně na lyžích Petra Nováková v kvalifikaci sprintu SP v Novém Městě na...
Běžkyně na lyžích Petra Nováková

„Celkově můžu závod hodnotit hodně pozitivně a jsem docela ráda, že jsem jela, jak jsem chtěla, to znamená klidně. Nedostala jsem se do stavu, kdy bych lapala po dechu, což bylo taky strašně fajn,“ popisovala své pocity ze závodu Petra Nováková.

Přitom ještě ráno před závodem se nijak extra necítila. „Když jsem ráno vstala, tak jsem si říkala, že se mi moc nechce. Ale do závodu jsem šla samozřejmě jako do každého jiného. Náročné to pak bylo kvůli tomu, že byla taková vlezlá zima, člověk se před startem moc nezahřál, protože zavřeli trať, když jely juniorky. Dalo se rozjíždět jen na takovém malém kousku.“ Nakonec se ale lyžařka z krušnohorského městečka Nové Hamry dokázala se vším poprat a finišovat na stříbrné pozici.

Program SP Ruka

* PÁTEK: Sprint klasickou technikou, muži i ženy
* SOBOTA: 5 km volně (ženy), 10 km volně (muži) s intervalovým startem
* NEDĚLE: Stíhací závod: 10 km klasicky (ženy), 15 km klasicky (muži)

Během prvního závodního víkendu si tak připsala dvě výborná umístění, kromě druhého místa na bruslařské desítce dojela totiž ve sprintu čtvrtá. „Vím, že jsem tam udělala hodně školáckých chyb, zvlášť v tom finále. Chtěla jsem až moc a měla jsem mít klidnější nohy a klidnější jízdu. Ale na druhou stranu takový závod přijít musel, byl to první start a člověk si musí v hlavě srovnat, že i sprint se chodí na klid v duši, že to nemůže jít zbrkle.“

Z mužů nejlepší Jakš

V patnáctikilometrovém závodě mužů se do elitní desítky ve třiatřicetičlenném startovním poli dokázal probojovat další ze Západočechů Martin Jakš. Český reprezentant dojel devátý, s odstupem na vítěze ale příliš spokojený nebyl. „Ustigov předvedl, že má výbornou formu a myslím, že s ní může jet na svěťáku klidně do tří. Mně se nejelo špatně, ale ten výsledek je trošku horší, než by měl být. Kdyby byl odstup kolem minuty, tak bych to hodnotil lépe. Uvidíme, co se s tím dá za ten týden do startu svěťáku ještě udělat.“ Druhým nejlepším Čechem byl na dvanácté pozici Aleš Razým, který se včera jako jediný probojoval do semifinále klasického sprintu a obsadil 11. příčku. Celkem do nedělního distančního závodu odstartovalo osm českých reprezentantů, mezi kterými chyběl zraněný Lukáš Bauer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž