Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Bauer a spol. se v Liberci utkají o tituly na kolečkových lyžích

  • 0
Lukáš Bauer, Martin Jakš, ale také Roman Koudelka či Tomáš Portyk. V Liberci se v příštích třech dnech představí všechny domácí hvězdy klasického lyžování.

O víkendu hostí Liberec mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích, v pondělí zde mají letní šampionát i skokané a sdruženáři.

„Láká mě výjezd na Ještěd, láká mě to poměření. Ale vzhledem k tomu, že bruslení jsem v přípravě omezil v porovnání s klasikou a soupažemi, tak myslím, že budu mít i trochu problémy,“ tuší česká běžecká jednička Lukáš Bauer.

Osmatřicetiletý matador z liberecké Dukly už dříve zvažoval konec kariéry, ale pokračuje dál. V příští sezoně kromě dálkových běhů objede i zhruba polovinu seriálu Světového poháru.

Poslední zářijový víkend bude v Liberci k vidění skutečně to nejlepší z českého běžeckého lyžování. Šampionátu se zúčastní kompletní mužská, ženská i juniorská reprezentace i nejlepší dorostenci. O mistrovské tituly se bude bojovat zítra v lyžařském areálu ve Vesci, kde je na programu závod volnou technikou. V neděli následuje závod do vrchu s cílem na Ještědu, který je zároveň vyvrcholením osmidílného seriálu běhů do vrchu na kolečkových lyžích Silvini Skiroll Classics.

S nejvyššími ambicemi do Liberce opět míří Martin Jakš, vítěz čtyř posledních ročníků i loňské premiéry v závodu do vrchu. „Uvidíme, kdo v jaké formě přijede, ale rád bych obhájil výsledky z minulých let, i když jednoduché to nebude. Jde vždy o takový vrchol letní přípravy a na kolečkových lyžích celkem rád závodím, takže se těším,“ uvedl úřadující armádní mistr světa v běhu na lyžích.

Čtyřikrát za sebou dokázala vybojovat mistrovský titul na kolečkových lyžích i Eva Vrabcová Nývltová. Podaří se jí to i letos? „Určitě by to bylo hezké, ale bude to pro mě o dost obtížnější než loni, protože trochu bojuju s regenerací. Nicméně doufám, že se na nás přijdou podívat diváci a třeba alespoň částečně zažijeme atmosféru, jaká je u běžeckých závodů,“ doufá šestá žena letošní Tour de Ski, která v létě dosahuje skvělých výsledků i mezi běžci. Letos už dokázala třikrát překonat svá osobní maxima a poprvé si zaběhla půlmaraton – v druhém nejlepším českém čase historie.

Mimo dvou hlavních závodů, ve kterých se bude bojovat o mistrovské tituly, je v plánu také zajímavý doprovodný program. V sobotu se diváci mohou těšit na exhibiční závod štafet, ve kterém se představí žákovské kategorie společně s reprezentanty, a na otevřený závod pro všechny zájemce včetně účasti osobností běžeckého lyžování. Startovat v něm bude například mistr světa a olympijský medailista z Vancouveru Martin Koukal, jeho parťák z bronzové olympijské štafety Jiří Magál nebo bronzový medailista z mistrovství světa 2007 Milan Šperl.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž