Travis Ganong na trati sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu

Travis Ganong na trati sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu | foto: AP

Sjezd v Ga-Pa vyhrál Ganong, drsný závod poznamenaly ošklivé pády

  • 1
Američan Travis Ganong vyhrál sjezd v Ga-Pa a oslavil druhý triumf v SP v kariéře. Druhý Nor Kjetil Jansrud se ujal vedení v hodnocení disciplíny. Závod poznamenala řada pádů, nejhůř dopadl Francouz Valentin Giraud Moine, jenž měl vykloubená obě kolena a potrhané vazy.

Osmadvacetiletý vicemistr světa a pátý muž z olympijských her v Soči porazil ve sjezdu na náročné sjezdovce Kandahar, který byl náhradou za zrušený závod ve Wengenu, Jansruda o 38 setin. Třetí Ital Peter Fill zaostal o 52 setin. Český reprezentant Jan Hudec dojel na 41. místě s odstupem 5,36 sekundy za vítězem.

Valentin Giraud Moine na trati sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu
Zraněný francouzský lyžař Valentin Giraud Moine (nahoře) na trati sjezdu v...
Valentina Girauda Moineho odváží vrtulník po zranění ve sjezdu v...

Francouzský lyžař Valentin Giraud Moine a chvilky hrůzy na trati sjezdu v Ga-Pa.

Hororový pád potkal nejprve Američana Stevena Nymana, který nezvládl jeden ze skoků a skončil v ochranné síti. Ze sjezdovky ho záchranáři transportovali vrtulníkem a podle zpráv pořadatelů má vážně zraněné vazy. Jen o chvíli později potkal na stejném místě karambol Kanaďana Erika Guaye, který přeletěl přes hlavu, vyvázl ale bez zranění.

„Měl jsem štěstí při dopadu, že to neodnesla kolena a kotníky. Vystřelil mi airbag, to taky pomohlo,“ ulevil si Guay, jenž je jedním ze sjezdařů, kteří používají nové bezpečnostní prvky. „Jsem trochu potlučený, ale doufám, že zítra (v sobotu) nebudu chybět.“

Nejhůře dopadl Francouz Valentin Giraud Moine, druhý muž ze sjezdu v Kitzbühelu, který před poslední zatáčkou přepadl dopředu, při karambolu přišel o obě lyže a zle si pochroumal nohy. I on opustil sjezdovku v záchranářské helikoptéře s podezřením na zlomeniny obou lýtkových a holenních kostí a závod byl po jeho pádu opět přerušen.

Po vyšetření v nemocnice se ukázalo, že má vykloubená obě kolena a potrhané vazy. Kolena museli Giraudovi Moinemu vrátit zpět do kloubních jamek v celkové narkóze a čekají ho další vyšetření cév.

Podle závodníků se trať kvůli teplejšímu počasí oproti tréninkům zrychlila. Podle Ganonga dělala v některých pasážích problém voda, kterou pořadatelé preparovali trať na nedělní obří slalom.

„Bylo to těžké, protože jsme nevěděli co čekat. Včera (ve čtvrtek) to bylo mnohem pomalejší, skoky dneska létaly mnohem dál,“ řekl Ganong, jenž se dočkal druhého triumfu v SP po více než dvou letech. Poprvé vyhrál sjezd v prosinci 2014 v Santa Caterině.

V sobotu je v Ga-Pa na programu další sjezd, v neděli se pojede obří slalom.

Závod SP v Garmisch-Partenkirchenu

Muži:

Sjezd: 1. Ganong (USA) 1:53,71 min., 2. Jansrud (Nor.) -0,38, 3. Fill (It.) -0,52, 4. Reichelt (Rak.) -0,59, 5. Feuz (Švýc.) -0,66, 6. Osborne-Paradis (Kan.) -0,87, 7. Baumann -0,89, 8. Mayer (oba Rak.) -0,98, 9. Janka (Švýc.) -1,05, 10. Paris (It.) -1,21, ...41. Hudec (ČR) -5,36.

Průběžné pořadí sjezdu SP (po 4 z 8 závodů): 1. Jansrud 202, 2. Fill 199, 3. Paris 168, 4. Ganong 147, 5. Svindal (Nor.) 140, 6. Théaux (Fr.) 138.

Průběžné pořadí SP (po 23 z 36 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 1160, 2. Kristoffersen (Nor.) 792, 3. Pinturault (Fr.) 713, 4. Jansrud 624, 5. Neureuther (Něm.) 485, 6. Mölgg (It.) 450, ...77. Krýzl 62, 130. Berndt (oba ČR) 8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž